Sale (002)
Wie maakt ons los. Vandaag smakken we nog een paar curiosa uit het cultureel erfgoed van Kleintje Muurkrant in de ramsh. Drie stukjes curiosa die nauw met elkaar verbonden zijn, omdat ze eenzelfde lot hebben ondergaan. En niet uit de loterij. Daarvoor gaan we allereerst terug naar 19 juli 2001. Op die dag zag aflevering 12 van de serie “Roze Balletten” het grauwe daglicht. Ging over een avontuurlijke gebeurtenis uit het leven van ex-minister van Justitie en Defensie Job de Ruiter, die het gevolg was van een gevalletje kinderliefde (rip). Kennelijk ging het om een door de overheid bliksemsnel tot cold kees verklaarde affaire, want ondanks de vele verwijzingen die wij in de jaren daarop in de cyberruimte duwden bleef het ijselijk stil. Tot 2006 toen collega Alexander Nijeboer zijn bevindingen uit een diepgaand onderzoek naar de ellenlange affaire rond voormalig Defensiemedewerker Fred Spijkers in een door de Papieren Tijger uitgegeven boek perste: “Een man tegen de staat”. De gevolgen waren voor Alexander net zo mals als een biefstuk van een tyrannosaurus. Hij kreeg vijf rechtzaken voor zijn gebit (1). Een daarvan werd aangespannen door Job. Onze collega had in zijn boek namelijk gewag had gemaakt van Job's ingevroren gevalletje kinderliefde. Zonder overigens te verwijzen naar Kleintje Muurkrant. Hij had zich wel keurig gehouden aan de journalistieke spelregels en in de prenatale fase van zijn boek De Ruiter benaderd met vragen over diens hang naar kinderspelletjes. De Ruiter: “Het is mij een volkomen raadsel waar de door u bedoelde gegevens op berusten”. Yeah. Sure. Alexander ging nat voor de kadi. Ook al omdat een paar smurfen van de Marine Inlichtingen Dienst, die hem hadden ingelicht over een chantageaffaire binnen deze context, hem schielijk lieten vallen toen het erop aankwam. Kleintje Muurkrant voor het luik? Nee. Rectificeren? Nee. Curieus? Ja.
Een analoog geval bolderde over de Bühne in juni 2004. In het prille begin van die maand publiceerde het weekblad Party een sensationeel artikel over de Belgische baron Maurice Lippens, het toenmalige opperhoofd van Fortis en diens broer Leopold aka “het varken”. De gebroeders waren volgens Party notoire kindervrienden. De gegevens voor dat artikel kwamen rechtstreeks uit de bulderende serie “Adel verplicht” van Kleintje Muurkrant, dat daarvoor zijn aker had laten zakken in de zogenaamde X-dossiers (2). Baron Maurice trok het weekblad voor de kadi en eiste rectificatie. Het verweer van de Party-bef dat de publicatie steunde op al eerder ontplofte bommen op de site van Kleintje Muurkrant vond geen gehoor. De baron had nog nooit van die site gehoord. Nee, nee. Party ging nat en moest een rectificatie tussen de nietjes plempen. Plus de fooi van 12.500 euro overmaken naar een voor ons onbekende rekening. Kleintje Muurkrant voor het luik? Nee. Rectificeren? Nee. Curieus? Ja.
En dan wat recenter. Half april 2018 ontstond met name rond de Dom van Rijk de Gooyer een hoop drukte over het in die periode op de markt gesmakte boek “Crimineel Utrecht”. Daarin kwamen ondermeer passages voor uit het bonte leven van “kunsthandelaar” Duco Keulen en die vond dat a) niet prettig en b) hier en daar onjuist. Hij dreigde dan ook met een kortgeding. Maar daarbij bleef het eigenlijk zo'n beetje. Achter de schermen schijnt er wel nog flink touw te zijn getrokken, maar wat er nou precies is afgesproken en/of is geëffectueerd blijft diffuus. Duidelijk is wel, dat de onwelvoeglijkheden over Duco aka Ducalo Keulen in het verleden al redelijk uitgebreid door Kleintje Muurkrant waren uitgeserveerd (3). Daarnaast waren we ook zo vrij om een gevalletje irregulier zakkenvullen van Ducalo's broer professor mr. Berend Ferdinand Keulen jr. in de publieke arena te jagen. Ging om een gevalletje effectenhandel met voorkennis rond het millenium, waarvan de voorzet werd gegeven door Berend's echtgenote (4). Dat leverde een aangifte op en serieus geneus van beurssmurfen, die naar verluidt tot de slotsom kwamen dat de aangifte hout sneed. Wil overigens niet zeggen dat Berend en zijn vrouwtje een zware douw kregen. No way. Hooguit een deukje in hun respectievelijke carrières, maar de tijd en friends in high places helen in dit milieu over het algemeen rap rap alle wonden (5). En waar vinden we onze professor mr. tegenswoordig onderandere terug? Bij het Klachteninstituut financiële dienstverlening aka Kifid (6). Als “rechter”. Wat? Breekt uw klomp? Nou, wij zijn al heel lang geleden gestopt met nieuwe te kopen. Is geen doen. Stay tuned (JP).
(1) Even aanklikken hier en hup daar is Alexander.
(2) Een serie waar we trots op zijn. Een must-read.
(3) Zie de serie “Tussen beffen en piraten”.
(4) Zie dezelfde serie en de afleveringen 34 tot en met 39 van de serie “Tussen premies en piraten”.
(5) Een van die friends zou deze Utrechts Landschapliefhebber zijn.
(6) Zie de duivelse aflevering 666 en de aflevering die daarop volgt van de serie Octopussy.