Skip to main content

Raak? (002)

26 mei 2015

Augustus 2011. Toenmalig premier Gerrit Schotte van Curacao maakt een tripje naar zijn moederland Colombia. Voor een babbel met een paar ministers daar over het aanhalen van de betrekkingen op het gebied van toerisme en van veiligheid. Voor dat laatste onderwerp schoof generaal Jamio Leon Riaño aan. Een hoge mieter bij het Colombiaanse handhaversgilde, die in 2013 naar de Colombiaanse ambassade in Washington verhuisde als liaison voor zijn Amerikaanse collega's in de war on drugs. Voor wie in die oorlog gelooft dus geen mallotige stap van Gerrit, want Colombia is nog steeds hofleverancier van Witte Neus en Curacao een hub. Plus dat er op het eiland nog het nodige in de was wordt gedaan. Dus so far so good zou je zeggen.
Wat gebeurde er een maand later? Toen werd Eldred Winklaar, een netwerkbeheerder van de Veiligheidsdienst Curacao (VDC), geconfontreerd met twee heren, die volgens hem onderdeel uitmaakten van de Colombiaanse veiligheidsdienst in Willemstad. Hun namen kende hij niet en hij kreeg ze ook niet. Ze zeiden te handelen in opdracht van minister president Schotte en vroegen vervolgens Eldred het hemd van het lijf over de ins en outs van de VDC. Eldred hield zich op de vlakte. Hij vond het vreemd. Zou je het zelf wezen.
Ruim een maand later werd de inmiddels redelijk gestreste Eldred opgetrommeld door zijn superieuren en kreeg hij te horen dat hij zijn passwords diende over te dragen aan twee aanwezige Nederlandse heren. Nou kan je bij een dergelijke situatie op de noodrem trappen, maar uiteindelijk helpt dat maar tijdelijk. Eldred bezweek onder de druk en droeg zijn passwords over aan de Nederlanders van wie hij er eentje kende: ene Benno van Forensic Services (FSC). Eldred kon vertrekken. De FSC-ers gingen aan de slag. Kopieerden naar hartelust en drukten af en toe stevig op de delete-knop. Ook al ging het soms om materiaal van de CIA of de AIVD (1). Hoppa. Althans volgens Eldred, die op 23 januari 2012 zijn wederwaardigheden spuide tegenover de Ombudsman op Curacao.
Wie was die Benno? En wat was Forensic Services? Nou, die Benno was Benno van Leeuwen. Een voormalig financiële speurneus en ICT-manager van de Politie Haaglanden. Na een fikse studie bedrijfskunde aan de IBO in Zeist zocht hij zijn geluk en wat aangenaam beleg op de boterham op Curacao. Die vond hij bij de Bank van de Nederlandse Antillen. Een paar jaar later fungeerde hij tijdelijk als opperhoofd van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. En als we het goed begrepen hebben volgde onze vriend daartussendoor ook nog een stel cursussen op het terrein van witwassen en financiering van terrorisme. Geen wonder dus dat hij bijvoorbeeld een bekend gezicht werd bij de Caribbean Financial Action Task Force, waarvan Nederland zowel “member” als “observer” is. 
In 2005 ging Benno aan de slag bij FSC oftewel Forensic Services Caribbean NV, die toen net het nest van Ernst & Young had verlaten. Vijf jaar later trad hij toe tot het managementteam van dat indrukwekkende compliance- en onderzoekvehikel. 
Namens Van Leeuwen BV. Vertel Benno niks over constructies. De rest van het team bestaat uit dames, die respectievelijk hun sporen hebben verdiend bij het Arubaanse smurfenkorps en bij Citco, een wereldwijde grootmacht op het gebied van financiële hulpverlening. Kortom keurige mensen allemaal. Op het oog. Hoe merkwaardig is het dan niet, dat de van god en zure uitjes beschuldigde Gerrit Schotte en zijn “mafia maatjes” nou juist hulp bij hullie zochten? Zijn Benno en zijn dames ergens in gestonken? En zitten ze nu samen met de Nederlandse overheid met de can of worms, waarover SP-hunk Ronald van Raak de komende maand opnieuw in debat gaat met Ronald Plasterk? Of ligt het toch wat ingewikkelder? Dit kan nog heel gezellig worden. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 mei 2015