Skip to main content

Schilderachtig (012)

02 april 2017

donderdag 19 april-2012
Zo woon je in een kasteel, zo zit je in een kerker. Het overkwam twee mensen eind vorige maand in de Belgische metropool Wimmertingen bij Hasselt.
In 2008 kocht het door de buren als uiterst sympathiek ervaren stel het kasteel voor 2,5 meloen. Ze lieten de tuin opknappen en het interieur weelderig opleuken met antiek en oude meesters. Dure heilige koeien loeiden in en uit. Het leek niet op te kunnen.
De buren wisten niet, ze nogal losjes omgingen met kredieten die zij bij particulieren met wat losse centen en bij spaarvarkens wisten los te weken. En ook niet, dat ze een wasserette runden, dat ze met valse papieren rommelden, dat ze een bosje fictieve bedrijfjes hadden opgericht en dat een stelletje stromannen tot hun personeel behoorde. Althans, daarvan worden zij verdacht. Tegelijkertijd werden door de Belgische gerechtelijke smurfen invallen gepleegd in Luik, Namen en Brussel, waarbij een kleine vlucht verdachte Ruskies, Tsjetsjenen en Maghrebbers achter het gaas werd geprikt.
Echte internationals dus. VOC-ers, die ook in Nederland al een paar keer flink aan de weg hebben staan timmeren. Eerst werd de een in 2004 tijdelijk in een Becelletje geworpen, omdat ze na de ondergang van haar Holding te weinig info aan de curator had verstrekt. Er was een kratje meloenen weg en de schuldeisers wilden wel eens weten waar die terug te vinden waren.
Die affaire kreeg het jaar daarop min of meer een vervolg bij een conflict met de vermaarde Friese koeienkweker Tiede van der Ploeg over de aankoop van een paar lapjes grond in Belgiƫ, waarvoor hij 5,5 meloen moest ophoesten. A. dreef toen haar nering vanuit Heerenveen als baasje van een andere BV. Het conflict bracht het bedrijf van Tiede en zijn koeien aan de rand van de afgrond, maar ze lazerden er niet in dankzij een reeks van taaie gerechtelijke procedures.
Daarna volgde een jarenlange warrige soap, waarin naast de door A. geadviseerde A., een wachtkamer vol curatoren en boer Tiede ook de Bercoop Bank (januari 2007 overgenomen door de Friesland Bank) een hoofdrol vervulde. En ook hier ging het over een flinke krat meloenen en een droevig infostroompje uit het Tollebekerhout. Mogelijk, dat de verhuizing van de twee van kasteel naar kerker ook verband houdt met bovengenoemde zaken.
Waarom ze dan in deze rubriek terecht zijn gekomen? Awel, allereerst is er sprake van ladingen antiek en oude meesters, die door de gerechtelijke smurfen in beslag zijn genomen. En verder vernamen wij uit een van onze diepe strotten dat met name A.P. geen vreemde zou zijn van twee kunstzinnige deugnieten, die eerder in deze serie al in het warme zonnetje zijn gezet: Theo Daatselaar en Jaap Braam Ruben. En daar worden wij heel blij van. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Schilderachtig