Skip to main content

Octopussy (709)

03 mei 2023

Door Jan Portein.

Arabisten onder u weten het zonder een duik te nemen op het internet. Salik betekent “open”. Nou wil dat natuurlijk niet zeggen dat als Salik je achternaam is, je ook meteen open bent. In het geval van de nu al in zijn negende decennium verkerende, van origine Joodse Pierre Salik zelfs het tegendeel. De Belgische oud-textielfabrikant heeft nooit de behoefte gehad om veel in de openbaarheid te treden. Wil overigens niet zeggen dat hij altijd succesvol was bij zijn pogingen om uit het helle licht van de publiciteit te blijven. Zowel internationaal als nationaal werd hij in verband gebracht met smakelijke affaires die je graag 'sochtends op je brood smeert. Zo fungeerde hij begin 1978 mogelijk nolens volens als tussenpersoon bij de onderhandelingen tussen de ontvoerders van de waanzinnig gevulde baron Edouard-Jean Empain en diens thuisfront. In maart 1987 bezorgde een kadi hem een strafje van 5 jaar kruipruimte wegens het piepelen van de Brusselse belastingsmurfen, dat Dieu merci in hoger beroep werd teruggebracht tot 3. In 2002 kreeg hij opnieuw een proces voor de ballen wegens corruptie, aangevuld met een toefje valsheid in geschrifte. Maar de loop van dat proces werd zo kundig vertraagd, dat het in 2013 niet meer redelijk werd geacht om hem nog te veroordelen. Zo doe je dat. Ook leuk: een gevalletje corruptie in Monaco. Daar zou onze bon vivant en kunstminnaar jarenlang ambtenaren warme bedragen hebben toegestopt om zich te verzekeren van een permanente verblijfsvergunning en....de hem bekende Brusselse belastingsmurfen te piepelen. Nu we het toch over kunst hebben: Pierre was en is ondermeer een liefhebber van het werk van Modigliani en Giacometti (1). Maar dit terzijde. Naast al dit moois profileerde de voormalige spijkerbroekenkoning zich voor, tijdens en na de tijd van de zogenaamde loden jaren in België niet alleen als een financiële sjacheraar maar ook als lidmaat van de Cercle des Nations. Een uiterst rechtse club van politici, hoge ambtenaren en bobo's, die door onze collega's ten zuiden van Baarle-Nassau vaak in verband werden gebracht met de activiteiten van de Bende van Nijvel, de smerige wereld van Dutroux en ander stinkend ongerief. Je zou verwachten, dat dan ook de door ons met gezonde trots al eerder in deze serie geopenbaarde connectie tussen Pierre Sadik en de met weinig scrupules overgoten “ome Jaap” Kroonenberg in die tijd spek voor poesje's bek was. Maar weinig tot geen spek. Laat staan iets over de nauwe band tussen Pierre en onze Lustige Witwe uit de Amsterdamse Sarphatistraat. Een paar citaten daarover uit het Notaris-oeuvre van onze door allerlei speurneuzen belaagde collega in Spanje. Komt ie.

“ Pierre Salik. De Belgische “suikeroom” van mevrouw Eldering toen haar man, notaris Jean-Paul Eldering, nog leefde. Hij zou volgens “insiders” de reden zijn geweest dat mevrouw Eldering haar man naar Petrus heeft gestuurd. Ook de man die op dit moment het appartement van zijn dochter heeft verhuurd aan oud-notaris Johan van der Veen. En ook Pierre Salik maakte geregeld gebruik van de diensten van [de Zwitserse] “notaris” Peter A.Iten. De man is inmiddels in de negentig en ruikt al min of meer naar aarde. Al zal het niet meer zo “stomen” als in de jaren 80/90. Uit de informatie die ik krijg is het ook op zijn advies geweest dat de familie Eldering haar kapitaal in Zwitserland is gaan onderbrengen. Ook maakte de weduwe Eldering nog geregeld gebruik van appartementen in Monaco, die aan de familie Salik toebehoren. De “romance” van de twee voormalige “tortelduifjes” is begonnen toen zij halverwege de jaren 80 gezamenlijk per trein naar Zwitserland reisden. Dit omdat zij als “paartje” minder opvielen en het dubbele aan cash naar Zwitserland konden smokkelen. Toenmalig notaris Eldering zal niet hebben geweten dat zijn vrouw en vriend ten tijde van die reizen al een stiekeme relatie hadden. Wat overigens iedereen op het kantoor Eldering wel wist. Zelfs bij de Femis Bank in Baarle Nassau wisten alle medewerkers dat mevrouw Eldering en Pierre Salik iets meer deden dan enkel zaken. En als er al door het tweetal over zaken gesproken werd, dan was het horizontaal”.

Zo tot zover. Voor nu. Voor de torteltripjes naar Zwitserland kunt u trouwens ook nog terecht in aflevering 565 van deze serie en binnenkort duwen wij samen met Marcel Vrinssen de corrupte Zwitserse notaris Peter A. Iten weer eens voor de orkestbak. Stay tuned.

(1) Heel toevallig komen de namen van deze kunstenaars rijkelijk voor in onze annalen in verband met het in omloop zijn van talloze valserikken. Zie voor Modigliani in dit verband de serie “Tussen beffen en piraten”. Wat Giacometti betreft: ondergetekende genoot ooit het voorrecht een van diens werken te huisvesten. Maar dan wel een uit een woud van valserikken. Zie ook: aflevering 3 van de serie “Frisse deuntjes van de strijkstok”. Dit alles houdt overigens niet automatisch in, dat ook onze Pierre niet geheel koshere kunstwerken boven de schoorsteenmantel en op het dressoir had gepositioneerd.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
03 mei 2023