ABC-tje (030)
zaterdag 6 september-2014
Het zit hem niet mee. Niek Sandman. De voormalige Amsterdamse stenenstapelaar met zijn sterke hang naar veel ruimte om zich heen, zowel ter zee als in de lucht, heeft eergisteren weer eens een zeperd gelaaien. Volgens een kadi in Willemstad heeft ie in februari 2013 zijn aandelen Dutch Antilles Express (DAE) van de hand gedaan zonder toestemming van zijn poenschieter, de lokale ontwikkelingsbank Korpedeko. Ging om een bedragje van zo'n 3,8 meloen dollar. Misschien nog niet zo erg, maar terugbetalen aan Korpedeko ho maar. En die zat toch al niet lekker in zijn vel, want in augustus 2013 was DAE tegen de bietenberg aangevlogen, nadat Venezuela in mei 2013 had besloten om de deur voor haar vliegtuigen dicht te gooien. En in dergelijke gevallen willen betrokkenen nog wel eens zoveel mogelijk de damage controlen en met het kerkenzakje rondgaan. Zoals Korpedeko dus bij Niek (1).
Wie had Niek's aandelenpakket trouwens overgenomen en was qq. na het bedrijfsongeval zwaar de piel? Ene Nelson Ramiz. Een naar Miami uitgeweken Cubaan, eigenaar van Falcon Air en ruim voor het echec met DAE al stevig in de contramine met Venezuela. Sinds 1996 was Ramiz namelijk eigenaar van Aeropostal. De grootste privéonderneming in het Venezolaanse luchtruim en daardoor sinds het aantreden van Hugo Chavez in 1999 voortdurend het doelwit van knip- en plukacties van de overheid. Begin 2008 had Ramiz er de balen van en verkocht Aeropostal voor 23 meloen dollar, plus de overname van uitstaande schulden aan Walid Makled aka de Turk. Een Venezolaan van Syrische afkomst, die sinds de eeuwwisseling een flinke knoert was geworden in de nationale en internationale transportwereld. Pech voor Ramiz, op de ranch van Walid's broers werd een paar ton neusspray aangetroffen en de Turk dook onder in Colombia. Ramiz kon naar zijn 23 meloen fluiten en trok de zaak voor de kadi. Dat werd een slepende zaak bij afwezigheid van de Turk. Dankzij een intensieve samenwerking van Venezolaanse en Colombiaanse speurneuzen werd Walid uiteindelijk in 2010 bij de kraag gevat. Hij werd ervan verdacht tonnen en tonnen verwarrende middelen naar de USSA en andere beschaafde landen te hebben geëxporteerd. De Amerikaanse justitie wilde hem graag even grillen, omdat ze de Turk ervan verdachten bij die exportactiviteiten te hebben samengewerkt met de FARC en generaal Hugo Carvajal. Sinds kort geen onbekende op Aruba (2). De Amerikanen sloften niet. Tot chagrijn van de DEA en de CIA verhuisde de Turk van Colombia naar Venezuela om terecht te staan. Niet alleen wegens voornoemde export maar ook wegens een paar gevalletjes moord. Voor zover wij konden waarnemen loopt het proces nog. En Ramiz? Die wordt er niet vrolijker op. En Niek? Die wast zijn handen in onschuld. Stay tuned.
(1) Niek maakte al eerder een nose down in deze branche mee, maar dan in het echie. Zie daarvoor aflevering 6 van deze serie dd. 21 september 2009.
(2) Zie aflevering 15 van de serie Gladiolen in Venezuela dd. 26 juli 2014.