Skip to main content

Kwik, kwik, slow (002)

26 mei 2015

Eerst even wat rechtzetten. Wij suggereerden in aflevering 1 dat bij het boren naar gas alleen bij een vrij zeldzame gelegenheid zoals die zich voordeed bij Slochteren 2 een zootje kwik de buizen werd ingemieterd. Om de druk van onderen in te dammen. Volgens een expert op dit terrein is dat niet zo. Er wordt veel vaker kwik gebruikt. Maar wel in combinatie met modder. En zo is de term “zware modder” in het idioom van de olie- en gasboeren terechtgekomen. Waarvan acte.
Brengt ons bij een onderwerp dat vrijdag jl. ook door ons naar boven werd gepompt: fracken. In Oklahoma was tot een paar jaar geleden een aardbevinkje net zo zeldzaam als een keppeltje op een minaret. Maar de laatste jaren lijkt die midden-Amerikaanse staat sprekend op Groningen. Je kan er soms je biertje niet eens fatsoenlijk vasthouden. Oorzaak? Elke benzinepomphouder of kermisklant kan het je vertellen, maar wijsneuzen van de United States Geological Survey (USGS) moesten zo nodig eerst een wetenschappelijk onderzoek naar het verschijnsel uitvoeren voor een definitief oordeel kon worden geveld. Is inmiddels gebeurd. Conclusie? Kwootje. Komt ie:

Large areas of the United States that used to experience few or no earthquakes have, in recent years, experienced a remarkable increase in earthquake activity... This rise in seismic activity, especially in the central United States, is not the result of natural processes... Instead, the increased seismicity is due to fluid injection assocciated with new technologies that enable the extraction of oil and gas from previously unproductive reservoirs”.

Oftewel, fracking veroorzaakt aardbevingen. Net als langdurige gaswinning. Kwik, chemicaliën, aardbevingen, lekkages. Je moet toch wel een volstrekte malloot zijn om een natuurgebied op Terschelling daaraan te willen blootstellen. Of een volbloed VVD-er. Stay tuned. 

 
Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 mei 2015
kwik kwik slow