De hospitaalridders (007)
donderdag 2 september-2010
Het laatste deel van deze serie over de zorg. Heel zorgelijk allemaal. Pak alvast maar een paracetamolletje . Komt ie:
"Zelfs voor een afgestudeerd medicus hoeft het geen betoog dat de eerste venture-miljoenen ten behoeve van put 2 al zijn opgehaald sinds de Grootmeester en zijn paladijnen zich met de zaak rond het patiëntendossier zijn gaan bemoeien (1). Want stel je voor dat zo'n totaaldossier met zowel gegevens over je plas, je bloed, je zwevende rib, je klaplong, je neiging tot swaffelen op de kont van de zuster etcetera als over de kwaliteit van je fruitmand en de inhoud van je spaarvarken in handen komt van een wilde kliniek of een kwaaie broeder. Dat gaat geld kosten. Dus werd ridder Chiel B. op 31 maart van dit jaar ook nog tot voorzitter van de Landelijke Branchevereniging van Huisartsenlabs en Medische Diagnostische Centra geslagen. Om uitwassen te voorkomen.
De doorgewinterde lezer deelt zijn nieuwsgierigheid naar de geldstromen binnen de zorg met de Erasmus Universiteit. Een studie die nogal wat hoofdbrekens kost. Zo niet bij Chiel. Hij heeft zijn antwoorden al klaar. Een paar van zijn op de deur van de universiteit gespijkerde stellingen:
Doordat de zorgaanbieders zelf hun indicatiestelling/diagnose verrichten is de financiering van de AWBZ volledig vastgelopen.
De apothekers houden hun aanbod bewust in eigen hand, waardoor ze de prijs zelf kunnen sturen en dat kost de maatschappij geld.
En als reactie op de suggestie van Iris van Bennekom (directeur van de Nederlandse Patiënten Consumentenfederatie) om eens een parlementaire enquête in te stellen naar de vraag waar de poen in de zorg eigenlijk blijft schrijft ridder Chiel op 22 januari 2008: "Ik vind van niet". En vervolgens wordt het idee van Iris vakkundig om hals gebracht door de Hospitaalridders onder leiding van kasteelheer Hans W.
Als enquêteremmer werd door Chiel dezelfde week nog het voorstel geponeerd om vanaf januari 2009 het eigen risico van 150 euro kwijt te schelden aan klanten die meewerken aan preventieprogramma's of gebruik maken van voorkeursaanbieders. En weer een paar dagen later suggereerde hij openlijk dat fraude in de zorg min of meer hand in hand liep met het declaratiegedrag van de zorgaanbieder. Daar moesten gedragsregels voor komen. Aldus ridder Chiel in zijn dagboek op de website van Zorgverzekeraars Nederland.
Onlangs vroeg Het Financieele Dagblad aan Chiel of hij wilde medewerken aan een onderzoek naar deze materie. Maar de zorgzame ridder zag dat niet zitten. Stel je voor dat het puttenstelsel werd blootgelegd. Of erger nog, zijn eigen declaratiegedrag. In 2008 had hij al 13 nevenfuncties binnen de zorg verzameld. Maar toen de inmiddels overleden Paul Sturkenboom aka "mr. Intensive Care" even buiten de pot piste, nagelde Chiel hem aan de schandpaal. Want Ordnung muss sein onder de paladijnen van de Grootmeester (2).
Een middelgrote politieke partij heeft deze serie met aandacht gevolgd en ondertussen al een voorstel naar buiten gebracht om het aantal interim-managers bij de ministeries en aanverwante instellingen met 90 procent terug te dringen. Met als voorbeeld het ministerie van VWS. Eenzelfde initiatief staat op stapel in de richting van de zorg. Een eerste stap naar de gezondmaking van die zo belangrijke maatschappelijke sector. En mogelijk het einde van het puttenstelsel en de macht van de hospitaalridders".
Kijk, daar houden wij van. Van zulke correspondenten. En btw: bij die middelgrote partij gaat het om een echte partij. Geen beweging. Zo, nu een ongedeclareerd koppie troost. Heerlijk.
1. Zie voor de putindeling aflevering 1 van deze serie dd. 23 februari 2010.
2. Zie voor Paulus het artikeltje "Pegels" van 2 juni 2008.