KLM en AIR France (002)
'Wat het ook moge kosten', zo viel uit zowel Parijs als Den Haag te horen over het luchtvaartconcern dat voor respectievelijk 14 en 14,6 % in handen is van de twee overheden.
Met de ineenstorting van de aandelenmarkten moet het een koud en goedkoop kunstje zijn het hele bedrijf in handen te krijgen. In plaats van 744 miljoen die het kabinet Rutte twee jaar geleden betaalde voor een minderheidsaandeel. 'Maar nationaliseren is niet de bedoeling', klinkt het uit de hofstad. De bedoeling blijft ondanks de crisis privatiseren. Dat is ook het streven van Macron en zijn club die de 1% superrijken terwille zijn, maar daar is onder invloed van de volksopstand sins november 2018 en meer dan 1 miljoen handtekeningen ertegen opgehaald de voorgenomen privatisering van de 3 Parijse luchthavens uitgesteld.
Alsof ze de corona-bui zagen hangen. Want luchthavens zijn niet interessant meer voor investeerders.
De verliezen van het luchtvaartbedrijf gaan om 'miljarden per dag'. Die mogen de Franse en Nederlandse belastingbetalers dus onbeperkt ophoesten. Terwijl het bedrijf in private handen blijft, 'tot het weer winst maakt'.
Ondertussen sterven het kleinbedrijf, de middelgrote bedrijven en de fameuze zzp-ers, de formule die iedereen als een worst kreeg voorgehouden 'om voor zichzelf te beginnen'. Alleen de grote jongens worden gered.
De vraag is wie de producten en diensten van die geredde grote bedrijven zullen gaan afnemen. Vliegen zal niet meer voor gewone mensen zijn, zo wordt gewaarschuwd. 'Die tijden komen nooit meer terug'. 'En het is maar goed ook 'voor het milieu'.
Vliegen wordt weer voor de elite. Zoals het vroeger was.
Daarvoor moeten wij betalen. Met een blanco cheque. Niemand weet hoeveel het uiteindelijke bedrag zal zijn. Maar in staatshanden, 'nee hoor!'.
We zullen blijven betalen, 'tot de schijt ons doodt'. (WK)
