Zembla-forum CSA/Landmark 25

19-02-07 | 13:02 | roelofbij : Die gast die over ... Ik ben de gast die hieronder aangaf dat zowel Landmark als CSA een spin off van Scientology zijn. Er zijn mij twee vragen gestedl waarop ik wil antwoorden: 1- Weet ik waar het geld van Landmark heengaat? Antwoord: nee dat weet ik niet. Ik heb wel een vermoeden en dat is dat het naar een happy few in de organisatie gaat. Dat er op het net gemeld wordt dat Landmark zijn geld in liefdadigheid stopt kan mij niet zo erg overtuigen. Ten eerste is en blijft Landmark een _bedrijf_, een organisatie met winstoogmerk en ten tweede geloof ik niet zo erg in altruisme, vooral niet in mensen die bweren altruistisch te zijn. Wat ze zeggen is een, waar het om gaat is wat ze DOEN. Landmark geeft mij geen inzcht in zijn boeken, dus ik weet het niet. 2- Spreek ik uit eigen ervaring? Ja. Ik heb cursussen bij Avatar gedaan (nog een scientology spin off) en zowel via Avatar als direct ben ik in aanraking gekomen met mensen die Forum hebben gedaan. Toegegeven: iedereen is positief. Maar toen mijn vrouw wat al te enthousiast ons geld aan Avatar wilde gaan spenderen ben ik maar eens onderzoek gaan doen en nogal geschrokken. De uitwassen zijn misschien niet frequent, maar wel schrijnend. En de onverschilligheid van de organisaties wordt dan ergerlijk. Het is makkelijk om je te verschuilen achter een disclaimer die de cursist vantevoren getekend heeft. Feit is dat er geen toezicht is. En feit is dat het af en toe heel lelijk misgaat. Van CSA had ik totdat ik de uitzenidng van Zembla zag, nog nooit gehoord. Maar zoals hieronder al geschreven. Google Jeff Cosby en CSA en je vidnt het meteen: ook hij is uit Scientology afkomstig. Die combinatie en de technieken die me na Avatar en Forum erg bekend voorkomen, maken voro mij het plaatje compleet. En intussen heb ik ook http://www.thecle.net/center_site/tlc/tlc_content.html (the living course) ontdekt. Ik ben er nog niet achter of deze lui ook uit Scietnology komen, al lijken ze verdacht veel op de anderen. Voorlopig zijn er verwijzingen naar de theorieen van Alfred Adler, maar officiele bronnen van Adler aanhangers wijzen elke connectie af. eerste 66 67 68 69 70 laatste eerste 67 68 69 70 71 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 13:01 | andretti : Re: Astrid,die er klaar mee is ! Reactie op andretti (Re: Astrid,die er klaar mee is !) Ik grijp de gelegenheid even aan om mijn eerdere bericht te corrigeren aangezien mijn reactie mij niet lekker zat... Ik ben bij Landmark geen beter mens geworden, maar heb inzicht gekregen in mijn gedrag en de invloed daarvan op anderen. Ik heb nog steeds de neiging om de buitenwereld te benaderen op de wijze waarop ik dat jarenlang gedaan heb, maar heb het eerder door en ik kan er steeds vaker voor kiezen om er "vanaf te stappen" Mijn eerdere reactie ervaar ik als bot en cynisch en zo wil ik niet zijn. Je observatie dat er een hoop bekende namen reageren zal wellicht juist zijn, maar je conclusies zijn vooringenomen.. Reageer gewoon op één van die berichten en vraag om een reactie.

19-02-07 | 13:01 | gast : Positivos mond gesnoerd? Waar zijn de tegenaanvallen van de positivos gebleven? Is de mond nu gesnoerd, zijn ze aan het nadenken of gewoon teruggefloten door hun guru?

19-02-07 | 12:57 | gast : Re: Van Marja Reactie op gast (Re: Van Marja) Ik vind R lief... en slim ook!

19-02-07 | 12:54 | gast : Re: Van Marja Reactie op gast (Re: Van Marja) Marja en marjolein ook....

19-02-07 | 12:53 | gast : Hoe groot is de schade ? Stel dat s = 0.02 (2%) deel van de cursistenpopulatie in psychische nood komt doordat CSA (en mogelijk ook Landmark) op onverantwoordelijke wijze zit te peuteren in de psyche van de cursisten. Neem een cursusgrootte van n = 100 kandidaten aan. Per jaar worden er a = 10 cursussen gegeven. Dan volgt hieruit aan schadegevallen: s * n * a = 0.02 * 100 * 10 = 20 gevallen Daar staat dan tegenover dat 98% (100 - 2 %) van de cursisten er baat bij heeft. Dat levert dus een positivo groep van (1 - s) * n * a = 0.98 * 100 * 10 = 980 gevallen op. Zembla geeft dus aan dat er in zo'n groep van 1000 personen 20 zijn die problemen (kunnen) ontwikkelen. De positivo's blijven in dit forum echter maar roepen dat je die 20 kan vergeten want er zijn 980 positivo getuigenissen. Dat klinkt een beetje als: als ik maar gelukkig ben, dan kan het me verder niet boeien hoe dat gerealiseerd is. Kom niet aan mijn x (met x = landmark of CSA of ...) want daarmee kom je aan mij. De positivo's stoppen daarmee hun zelfzuchtige koppen in het zand, zijn ziende blind voor de schade die hun 'weldoener' eveneens aanricht en durven niet eens meer over de schutting van hun blijdschap te kijken. Hier is een aantal woorden voor dat van toepassing zou kunnen zijn: egocentrisme, egoisme, zelfzuchtigheid, bekrompenheid en gaat u maar door. Ter vergelijking: als 2 % van al het vertrekkende vliegverkeer na de start direct zou verongelukken, dan zou niemand meer het vliegtuig nemen, immers voor een willekeurige dag zou dan gelden: 2000 vliegbewegingen * 0.02 = 40 neergestortte vliegtuigen vanaf Schiphol alleen. Acceptabel of niet ? Voor mij in ieder geval niet. Tenslotte een gewetensvraagje aan de positivo: weegt het voordeel van het doen van de cursus voor u op tegen het nadeel van dezelfde cursus voor een ander ?

19-02-07 | 12:52 | gast : Re: Van Marja Reactie op gast (Van Marja) Landmark is lief!

19-02-07 | 12:51 | gast : Re: JAMMER!!!! Reactie op gast (Re: JAMMER!!!!) R ben je op een missie ik zie je berichtjes overal. graag wat onthullingen over je eigen bron van al dit weten. En jammer dat je zo cynisch bent. Is er iets gebeurd? Ik zelf heb heel veel gehaald uit het werk van Landmark en was zeker geen doetje voordien. Voordien zou ik je graag verbaal bestrijden en nu denk ik och wat interessant wat heeft die R meegemaakt dat ie zo on a mission is? Veel beter voor mijn hart! Het programma gaat inderdaad over problemen na zon cursus. En ik kan je in ieder geval vertellen uit eigen ervaring (waar is joou mening op gestoeld)dat men heeeeeel zorgvuldig is bij landmark over deelname en das maar goed ook want dit werk is alleen voor mensen die ergens op uit zijn die gezond zijn en niet cynisch nml vast zitten en weten dat er toch niks te halen is of mogeljk is.

19-02-07 | 12:50 | gast : Van Marja Ik heb diverse trainingen bij Landmark Education gevolgd. Ik heb er alleen maar positieve ontwikkelingen uitgehaald: meer opdrachten, een gelukkige relatie, meer en open contacten met familie en vrienden enz. enz. Kortom, ik ben heel blij met Landmark Education!

19-02-07 | 12:45 | gast : Re: Marjolein Reactie op gast (Re: Marjolein) R ik ben kennelijk ongeleid? mooi dat je dat weet zonder me te kennen. Nu klopt dat ook wel een beetje maar voind het knap dat je dat voro 26000 man kan weten. Zonder tranen in je ogen. die zin doet me wel twijfelen aan hoe doordacht en onderzocht je rest van je epistel is. Een ding heb ik helder Landmark is geen LGAT. Daar is zo veel over gepubliceerd. verder weet ik dat in engeland de UK Talent foundation Landmark trainingen over tijd langdiurig heeft onderzocht en geconcludeerd heeft dat ze ongelofelijk positieve impact hebben op mensne hun vrijheid te denken, hun leven te creeeren en met verandering om te gaan. zo positief zelfs dat de voorzitter Sir ... ben naam kwijt op het web daar zelf over deelt dar hij denkt dat Landmark aanpak de lerende organisatie enorm kan helpen. Verder heeft HR.com Landmark uitgeroepen tot cutting edge training bedrijf en ene hele rapportage over gemaakt. Op Discovery in de US is er een programma champions of industry waar Landmark is uitgeroepn etootnummer 1 in haar gebied, CEO's van grote ondernemingen (Reebok), Psychiaters, Ministers etc geven hun referentie af over het werken met Landmark. Ook dat kan je allemaal op het www vinden. Maar wees je bewust dat iedereen alles kan foutmaken en in delen. Dus lezer gebruik je gezonde verstand, en het is wetenschappelijk bewezen dat gezonde verstand werkt een stuk beter na 3.5 dag in het Landmark Forum. Verder gooi aub CSA en Landmark niet op 1 groep. dat doet geen recht aan beiden. Verder is het zeker zo in mijn ervaring toen ik landmark deed dat er ongelofelijk veel voor en nazorg is. zelfs tot soms irritatie toe van deelnemers die gewoon willen beginnen. En sommige mensne leigen over hun achtergrond ondanks al die maatregelen. Belangrijker is dat ik zelf ervaar dat het doen van dit werk zo lang terug nog steeds de grootste bijdrage is voor de kwaliteit vna mijn leven. En ik vertel je ik was geen hulpeloosje maar een zeer succesvol mens in alle opzichten.

19-02-07 | 12:41 | p.keulen : Re: wat is een doorbraak? Reactie op gast (wat is een doorbraak?) inderdaad was dat niet helemaal duidelijk wat een doorbraak is. Misschien heeft ze het wel toegelicht, maar zonden ze dat niet uit. Een doorbraak is iets wat je opeens gaat zien. Iets wat je zelf doet en daardoor eigenlijk je leven moeilijker maakt. Maar omdat je het zelf doet kan je dat ook zelf ''uitschakelen'' en dat geeft weer een bevrijdend gevoel.. Een van mijn grootste doorbraken was bijvoorbeeld dat ik altijd bezig was om mijn gevoelens onder controle te houden. Ik moest altijd sterk overkomen. (beslissing die ik ooit genomen had, onbewust) Toen ik dat zag, waar het vandaan kwam en wanneer ik dat deed, kon ik het loslaten. Nu doe ik dat dus niet meer en merk ik dat het een hoop verspilde energie scheelt. En zo waren er nog veel meer beslissingen die ik genomen had waardoor ik eigenlijk heel beperkt leefde. Het blijft een beetje moeilijk uit te leggen, maar dit is maar een klein deel uit de cursus. Landmark is ook niet alleen maar ellende tegenkomen, het is ook erg veel lachen!!! Voornamelijk om jezelf Mariah van Keulen eerste 67 68 69 70 71 laatste eerste 68 69 70 71 72 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 12:40 | gast : Re: JAMMER!!!! Reactie op p.keulen (JAMMER!!!!) Geachte mevr. Keulen, En wat was er nu dan zo bijzonder aan die vier dagen Landmark dat u na een lang leven (neem ik aan) opeens in 4 dagen wel begrijpt hoe u uw huwelijk moet redden, contact met broers moet herstellen, weer met kinderen moet praten enz. Wees nu eens eerlijk: hoeveel tegeltjeswijsheden hebt u moeten incasseren om tot deze 'doorbraak' te geraken ? Waarom heeft u niet al vanaf het begin van uw leven ervoor gezorgd dat uw leven een '10' was ? Welke geheime krachten heeft u mogen aanroepen om nu opeens naar die 10 te komen en welke van die krachten had u zonder Landmark of CSA niet kunnen gebruiken ? Open deuren, vrees ik. Tenslotte: Zembla ging over de groep mensen die in psychische nood komen door deze cursussen en niet zozeer over de grote kudden die zich voor veel geld wat meer blijheid heeft laten aanpraten. Met vriendelijke groet, R

19-02-07 | 12:34 | gast : Re: 3 dagen veranderd je leven ... Reactie op gast (3 dagen veranderd je leven niet!!!) Heer van Kuik, Drie dagen zijn WEL genoeg om je leven te veranderen. Kan zelfs al binnen een seconde (en mocht je hieraan twijfelen, ga dan eens voor een vrachtwagen staan: je wereld zal nooit meer hetzelfde zijn). Het gaat er namelijk om WAT je in die korte tijdspanne doet. Als je in die drie dagen de cruciale peilers onder je leven vandaan slaat, is het veilig om aan te nemen dat dat leven niet meer hetzelfde zal zijn. Als je deze beslissingen dan ook nog eens neemt zonder er goed over na te denken (dus onder hoge externe druk van mede-cursisten en coach/begeleiders, met slaapdeprivatie, met verstoringen van je eet/drinkpatroon enz), dan heb je je eigen gifbeker zitten mengen. De meesten drinken het en hebben er weinig last van of zijn er zelfs positief over, een klein deel raakt er serieus door in de problemen. Zembla lijkt met name over deze laatste groep te gaan en niet over de kudde die met wat platitudes opeens het levenslicht heeft gezien. Zembla's interview zal niet het eerste zijn voor Bauhofer. Je mag dus verwachten dat ze heel goed de consequenties van een intervieuw kan overzien. Haar uitgangsgedachte lijkt het feit dat je zelf volledig verantwoordelijk bent voor wat er in je leven gebeurt. Je moet dus je eigen beslissingen nemen en de consequenties daarvan aanvaarden. Dat is uiteindelijk waar. Wat niet waar is, is dat je zelf alles kunt bereiken wat je je voorneemt. Er zijn namelijk nog twee aspecten die je dan voor het gemak maar vergeet: toeval en je omgeving. Je omgeving kan je maar voor een klein deel manipuleren, zodat daaruit blijkt dat je dus NIET alle factoren in de hand hebt bij het verwezelijken van je idealen. Het is dan dus de vraag in hoeverre je je idealen nog kan bereiken, hetgeen in tegenspraak is met de wijsheid van Bauhofer. Je moet toegeven (als je voldoende taalvermogen hebt om d's en t's uit elkaar te houden) dat Bauhofer's laatste paar zinnen uit de uitzending kant noch wal raakten. Net als de Zembla verslaggever was ze mij in ieder geval ook kwijt na die onzin... Groet, R

19-02-07 | 12:31 | gast : Re: Astrid,die er klaar mee is ! Reactie op gast (Astrid,die er klaar mee is !) Astrid, wat je schrijft klopt niet. En hoe zou het zijn mensen niet in te delen in landmarkers en niet landmarkers. je hebt het wel over 22000 mensen waartussen mensen met kleine kinderen , mensne van 80 of ouder kinderen, rechters, directeuren, bijstandmoeders gereformeerden en nihilisten moslims zwart wit arm rijk etc. waar er velen dierbare herinneringen hebben aan Landmark. En die soms doodmoe worden vanhet geroddel en aangevallen worden voor dingen die er helemaal niet zijn. Ik zelf ben dankbaar ooit Landmark gedaan te hebben ik ben er volgens mijn kinderen een lievere vader van geworden. En dat zou echt nooit gebeurd zijn zonder de moed te hebben om ondanks het geroddel zelf te gana kijken of dit werkt. En voor mij was het helder mensen die het gedaan hebben keken goed en vrolijk uit hun ogen.

19-02-07 | 12:26 | gast : wat is een doorbraak? De aflevering begon pas interessant te worden toen de directrice van Landmark de vraag werd voorgelegd "wat is een doorbraak?". Dat is de eerste keer in het hele programma dat het ging over de inhoud. Helaas werd dat gelijk afgekapt. Kan iemand van de Landmark enthousiasten misschien deze vraag voor mij beantwoorden? Wat is een doorbraak? Ach ja, in ieder geval waren de laatste 10 seconden van het programma interessant. Ik zou graag meer van dit interview zien. Ik zou ook graag een programma zien dat meer ingaat op de inhoud van het Landmark Forum, aangezien duizenden mensen in Nederland het gedaan hebben. Mario

19-02-07 | 12:21 | gast : Re: Marjolein Reactie op gast (Re: Marjolein) PS Vaginisme.... dat lijkt me k*t . Daar moet je idd zo snel mogelijk van af. R

19-02-07 | 12:20 | gast : Re: Marjolein Reactie op gast (Marjolein) Hi Marjolein, Als je door de reacties heenloopt, valt het me inderdaad op dat er nogal wat 'positivo's' bijzonder lyrisch over Landmark opgeven. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Landmark hier enigzins in heeft gestuurd. Als ik zo'n positivo zou zijn, zou ik me in ieder geval afvragen waarom zo'n organisatie het toch zo nodig heeft om zich op deze wijze te verdedigen. Het gaat dus niet om kwaliteit maar om kwantiteit. Het overschreeuwen van andersdenkenden in een forum maakt je eigen argumenten inhoudelijk in ieder geval niet meer valide. Zembla stelt dat dit soort trainingen gevaarlijk is voor een beperkt deel van het publiek. Het merendeel is er dus blij mee en heeft er al dan niet langdurige positieve gevoelens bij. Dat is mooi en dat moet vooral zo blijven. De minderheid bij wie deze LGAT benadering negatief uitpakt, komt ook direct diep in de problemen en dan blijkt Landmark/CSA niet thuis te zijn voor nazorg. Met name het grote gevaar voor deze kleine groep maakt de LGAT trainingen iets waar je erg voor moet oppassen. LGAT is gebaseerd op enkele eenvoudige en welbekende psychologische mechanismen, die keer op keer blijken te werken. Ik verbaas me altijd over die 'bekeringen', waarbij iemand halverwege zijn leven (meestal tussen de 30 en 40 jaar) enkele dagen een training volgt en dan tot inzicht komt dat hij/zij al die tijd op de verkeerde weg was. Na drie dagen wordt het licht gezien, worden radicale veranderingen in gang gezet en heeft de kandidaat opeens zijn eigen leven volledig in de hand. Dat hiervoor een goede baan moet worden opgegeven, echtgenoot/echtgenote en kinderen aan de kant worden gezet en banden met familie worden verbroken is dan van secundair belang. Hoe lang beklijft deze drastische wending voordat een mens weer terugkeert in dat zorgvuldig ge-evolueerde leven van daarvoor ? Die positivo's zijn ongeleide projectielen die blijkbaar hun eigen leven niet eens op orde hebben kunnen krijgen in al die voorgaande jaren. Na een paar dagen 'open deuren intrappen' en 'diep graven in jezelf' blijkt gelukkig alles toch weer te repareren te zijn.... of niet ? Groet, R

19-02-07 | 12:17 | p.keulen : JAMMER!!!! Wat jammer. Wat een slechte uitzending van zo'n goed programma als Zembla. Alles van een kant belichten, lekker makkelijk ook...Hoe kunnen mensen nu een keus maken als je alleen de negatieve kant laat zien? Ik en mijn man zijn (en met ons inmiddels meer dan 50 mensen in onze directe omgeving!) ongeveer 5 jaar geleden met Landmark in aanraking gekomen en van al die enge dingen is nergens sprake. Iedereen haalt er wat anders uit. En mensen die de cursus niet daadwerkelijk gedaan hebben kunnen er niet over meepraten. Meedoen om ''te kijken'' hoe het eraan toe gaat is niet meedoen. Wij hebben inmiddels heel veel mensen meegemaakt uit alle lagen van de bevolking en ook psychiaters en therapeuten , die wél postief zijn, maar die hoorde je gisteren niet. Ook zo mooi is altijd te horen dat er mensen zijn die slimmer zijn ofzo, omdat ze zich niet laten brainwashen!!! Maar goed. Wij zijn in ieder geval erg blij en dankbaar dat we de ''tools' van landmark in ons leven kunnen toepassen waardoor het leven voor ons een stuk makkelijk geworden is en ja, dat al na 4 dagen!!! Wij zijn ook heel nuchter(alsof dat zo postief is) . Geen gedans op de stoelen voor ons, of gegil, maar wel ons huwelijk gered, contact met broers na 4 jaar en nu echt in contact staan met mijn familie, vrienden en kinderen..... en met onzelf. Er is niets mis, maar het kan altijd beter. Dat is Landmark. Keep up the good work!

19-02-07 | 12:17 | gast : 3 dagen veranderd je leven niet!!! Een cursus van 3 dagen veranderd je leven niet!!!!! Het geeft je een blik op wat mogelijk is in je leven. Dat je daaraan zelf moet werken, zelf verantwoordelijk voor bent en dingen moet doorbreken staat voorop. Dat het niet altijd even leuk is heb ik zelf mogen ervaren. Het is vaak erg confronterend, maar uiteindelijk heb ik daar zelf voor gekozen. Landmark Education heeft mij geleerd dat dromen verwezelijkt kunnen worden en heeft me een blijvend stuk gereedschap gegeven om de rest van mijn leven op eigen verantwoording mee verder te kunnen. Ik betreur het ten zeerst dat er mensen zijn met slechte ervaringen die ingrijpende en dramatische gevolgen hebben gehad. Dat mag niet gebeuren. Het kan wel gebeuren, zoals het overal kan gebeuren. Er kunnen fouten gemaakt worden en Landmark Education dient daarvoor verantwoordelijk te zijn en zullen dat ook zeker zijn indien ze hiervan op de hoogte zijn. De nazorg bij slechte ervaringen is iets waar bij Landmark Education (volgens mij) zeker naar gekeken mag worden. Is mevrouw Bauhofer van te voren medegedeeld dat dit de strekking van het verhaal zou zijn, of dat er een parralel getrokken zou worden met een andere cursus? Ik denk het niet. Ik ben benieuwd wat er met de rest van het intervieuw gebeurd is. Volgens mij heeft deze inspirerende vrouw veel meer te vertellen en verdient dan dit. Heel erg slecht dat Zembla zich tot dit niveau verlaagt. Ik denk dat een rectivicatie wel op zijn plaats is. Jammer, jammer, jammer...... Erik van Kuik

19-02-07 | 12:06 | gast : Gefeliciteerd! John Schrederhof en Jeff Colby van harte gefeliciteerd! Zoals wel verwacht is er op het Forum van Zembla nu een tegenoffensief van Landmark Positivos losgebarsten (zij hebben al vaker met dit bijltje gehakt). Zoals een Landmark positivo op het Forum schreef: De reden dat op dit forum voor het overgrote deel geschreven wordt door Landmarkers en niet door CSA 'ers is denk ik dat -zoals in een eerder bericht gemeld- Landmark cursisten heeft opgeroepen om het positieve verhaal naar buiten te brengen. Helaas (maar ook wel verwacht) worden CSA en zijn slachtoffers en gedupeerden nu dus volledig weggezet. John Schrederhof en Jeff Colby hadden dit waarschijnlijk al wel verwacht en hebben derhalve hun medewerking aan deze uitzending niet verleend. Zij kunnen nu weer rustig achterover leunen, Big Brother haalt voor hen de kastanjes wel uit het vuur!

19-02-07 | 11:54 | gast : Kippevel Hoe kan het toch dat ik ondanks de overwegend positieve verhalen over Landmark toch steeds mee kippevel krijg over deze training. Is het misschien de onnatuurlijke blijdschap die op een toch wel zeer aggressieve manier wordt verkondigd? eerste 68 69 70 71 72 laatste eerste 69 70 71 72 73 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 11:52 | andretti : Re: Astrid,die er klaar mee is ! Reactie op gast (Astrid,die er klaar mee is !) Nou Astrid, Aangezien deze mensen er zelf voor kiezen met hun naam hier op het forum te staan, lijkt het mij toegestaan ze persoonlijk aan te spreken hierop. Noem de namen en vraag een reactie.. Suggestieve praatjes hebben we al genoeg gehoord in de uitzending van Zembla..

19-02-07 | 11:49 | gast : eenzijdige reportage? Wat een makkelijk kritiek: afgeven op de kwaliteit van Zembla, de VARA, de mensen die aan dit programma hebben meegewerkt, opzeggen van je lidmaatschap. Voor mij hét bewijs dat de cursisten die hier reageren flink zijn gehersenspoeld. Want, als je eigen mening/gevoel /gedachte zo belangrijk is , als niemand daarover niets mag zeggen, aan je mening mag tornen, waarom willen jullie dan je mening aan mij (de scepticus) opdringen? Er zijn wel meer large group awareness therapy cursussen in Nederland dan die van Landmark en CSA, bijv Essence. Natuurlijk vinden al deze instanties dat ze TOTAAL verschillend zijn van elkaar. Een teken van kortzichtigheid. Zie ook www.skepdic.com en http://perso.orange.fr/eldon.braun/awareness/

19-02-07 | 11:47 | andretti : Spannend lichtje bij ... Knap van de makers van Zembla trouwens... Zijn ook liefhebbers van de betere detectiveseries. Weet je wel... Zo'n lichtje van zo'n scene waar de ondervraagde het vuur aan de schenen gelegd krijgt door de briljante politie agent... Lekker laag en lekker donker... Spannend! Dit moet de dader wel zijn! En dan ook maar 4 van de 40 minuten interview met Ria uitzenden. Zijn jullie trots op jezelf? Ik wil bij deze de deelnemers van Landmark die ervaringen delen, feliciteren met de manier waarop zij dit doen! We zijn het niet met de Zembla cowboy's eens, maar blijven respectvol en dat zegt ook wat over ons!

19-02-07 | 11:45 | gast : Re: Forum en CSA: uit de koker ... Reactie op gast (Forum en CSA: uit de koker van Scientology) Heb je ook zo goed gegoogled op waar Landmark Education zijn ontvangen geld voor gebruikt? - werknemers zijn aandeelhouders en krijgen NOOIT winst uitgekeerd. Er is dus geen Grote Baas. - Wat er met de winst gebeurd? Die wodrt gebruikt om de cursus ook in ontwikkelingslanden te kunnen geven, kosteloos. En om het bedrijf verder uit te breiden. Hoe ik dat weet? Volg een introductie. En met google vind je het vast ook. Lekker speculatief allemaal trouwens. En wat doe jij om de wereld, te beginnen bij jezelf, verder te helpen?

19-02-07 | 11:40 | gast : Re: Reacties om mij heen Reactie op gast (Reacties om mij heen) Ik heb met stijgende verbazing jullie uitzending zitten kijken. Ik ben zelf programmamaker en heb cursussen bij landmark gevolgd en was blij toen ik hoorde dat het zeer respectabele programma Zembla aandacht aan deze cursussen zou besteden. Ik was ook erg benieuwd hoe jullie dat zouden doen. En ik ben teleurgesteld! Tenminste, als het het hierbij blijft en dit niet toevallig deel 1 was. En we volgende week ook wat quotes mogen horen van mensen die wel positief zijn en ook wat behandelaars mogen horen die clienten hebben die er wel baat bij hebben gehad, of ze er zelf naar toe hebben verwezen. Of we iets meer uitleg krijgen over hoe de technieken werken. Zodat kijkers echt zelf een beeld kunnen vormen en zelf tot een conclusie kunnen komen. Wat een karige aflevering met een suggestieve montage vanuit een duidelijke vooropgezet idee. Jammer!

19-02-07 | 11:39 | andretti : Re: Forum en CSA: uit de ... Reactie op gast (Forum en CSA: uit de koker van Scientology) Heb je ook nog persoonlijke ervaring hiermee, of is het allemaal "tweedehands"?

19-02-07 | 11:38 | gast : werkelijkheid en ... Wat enorm naar voor de mensen die pychotisch zijn geworden van een van CSA of het Landmark forum. In de 7 jaar dat ik nu en dan een cursus bij Landmark volg heb ik het nog nooit meegemaakt. Ik heb wel meegemaakt dat mensen, inclusief ikzelf, soms erg ver gaan om hun mooi in elkaar gebreide verhaal, hun werkelijkhied, vol te houden. Mijn vader houdt niet van me. Dat heb ik tot ik voor het eerst een cursus bij Landmark Education deed zeer zeker geweten. Hij zei het nooit, hij heeft me een keer geslagen en hij heeft mijn moeder in de steek gelaten. Het was gewoon een egoïstische lul. Klaar. En dat deed pijn, heel veel pijn. Toen iemand mij bij Landmark vroeg waarom ik zo zeker wist dat mijn vader niet van me hield, en ook andere cursisten op het podium over hun ouders deelden, begon zich langzaam een andere zienswijze te ontwikkelen. Als mijn vader niet van me hield, waarom heeft mij dan 15 jaar lang mijn brood gesmeerd, precies zoals ik het graag wilde (elke dag anders)? Waarom heeft hij mij dan zo verdedigd tegenover een te strenge leraar? En zo kon ik nog wel tien dingen bedenken. Waarom hij nooit zei dat hij van me hield? Dat was geen arrogantie maar angst. Hij zei het tegen niemand. Waarom hij mij geslagen heeft, die ene keer? Wanhoop, dat zit in de familie (ik kan het weten). Sinds ik tegen mijn vader heb gezegd: 'papa, ik begrijp nu dat je wel van me houdt' zien we elkaar veel vaker. En elke keer krijg ik een warme omhelzing van hem. Dat hij die drie woordjes nog steeds niet uitspreekt, who cares? Die knuffels zeggen mij genoeg. En door inzichten die ik bij Landmark heb opgedaan sta ik, inmiddels zelf moeder, niet meer tussen mijn ouders in. Tegen mij wordt over de andere ouder positief gepraat. Geen gezeur en geklaag meer. We zijn namelijk allemaal mooie mensen. En ja, dat vraagt soms werk, moeilijke gesprekken en doodeerlijke uitspraken. Maar die kan ik nu hebben met mijn ouders. Ik kan ze aanspreken op hun gedrag, en zij mij. En we waarderen het van elkaar. Ja, soft gezwijmel hé? Als alles steeds goed komt zit er natuurlijk geen verhaal in. Een smeuïg verhaal is immers opgebouwd uit uit drama en doodslag. Het is veel spannender als ik mijn vader nu nog steeds nooit meer zou willen zien. Heb ik wat te klagen. Hoef ik me niet met dingen bezig te houden die echt groot zijn. Het opzetten van mijn eigen bedrijf bijvoorbeeld. Dat laatste doe ik nu. Ik weet wie er achter me staan. Mijn ouders, net als mijn vrienden en mijn partner. En ja mijn partner en een aantal van die vrienden hebben ook het Landmark forum gedaan. Wij plukken er de vruchten van. Daarom is het extra naar om te zien dat er mensen door diezelfde cursus in een psychose terecht zijn gekomen. Maar helaas is ALLEEN het meer sensationele verhaal van deze unlucky few verteld. Persoonlijk vindt ik de MONTAGE van Ria Bauhofers verhaal letterlijk verknipt, resultaat: lekker Landmark gruwelen. Maar iedereen heeft recht op zijn eigen waarheden, vind ik.

19-02-07 | 11:37 | andretti : Re: Marjolein Reactie op gast (Marjolein) De instelling van Landmark is geweest: "Wij werken aan het programma mee!" en wij zullen achteraf kenbaar maken wat we er van vinden. Positief effect is dat er eindelijk massa's leuke ervaringen te vinden zullen zijn als je googelt op Landmark. het werd tijd! CSA ken ik niet maar ik kan mij voorstellen dat je voor je cursus opkomt na zo'n persoonlijke positieve ervaring. Landmark werkt echter anders dan CSA en ik op mijn beurt vind het jammer dat de manipulatieve montage het tegendeel probeert te suggereren. Manipulatie... Werd Landmark daar nou niet net van beschuldigd door Zembla?

19-02-07 | 10:59 | gast : Re: Marjolein Reactie op gast (Marjolein) Ik wil er graag eens met je van gedachten over wisselen!

19-02-07 | 10:54 | gast : Forum en CSA: uit de koker van ... Je mag blij zijn met elke cursist die tevreden is, maar als de cursus geen beveiliging voor excessen inhoudt, dan is de cursus niet bona fide, ook al gaat het 99% van de tijd goed. Ik ben blij dat er door Zembla aandacht aan besteed is, maar ik zou nu graag ook een vervolg zien. Want er si nog veel meer over Landmark, CSA en aanverwante cursussen te vertellen. Ga maar eens googlen op Jeff Cosby en CSA, op Werner Erhard en Landmark Forum om de wortels van deze cursussen en hun organisaties uit te zoeken. En wat ontdek je dan: het zijn spin-offs van Scientology. Moet er nog gezegd worden dat de Scientology beweging een geldmachine is die bovendien paranoid en gevaarlijk is? Er zijn nog wel meer Scientologen die hun eigen toko zijn begonnen, net als Erhard en Cosby. Wat te denken van Harry Palmer met zijn Avatar? Ook een cursus waar heel wat mensen voordeel uithalen, maar die ook volgens hetzelfde principe werken: 1- intensieve sessies 2- het idee dat je je eigen leven kunt maken 3- veel geld 4- jij moet nieuwe cursisten gaan werven 5- mond tot mond reclame 6- geen echte nazorg Dit laatste is mijn belangrijkste bezwaar. Het is helemaal niet moeilijk om mensen een piekervaring te bezorgen en velen kunnen daar helemaal zelfstandig voordeel uit halen, maar ook voor iedereen geldt dat je na dat FANTASTISCHE weekend de alledaagse realiteit weer onder ogen moet en net zo gemakkelijk terugglijdt in het oude, fnuikende, patroon. En wie is er dan om je hand vast te houden en stevig verder te gaan op de ingeslagen weg? Al lastig genoeg als je stevig en mentaal gezond bent. Ja, er is een manier om verder te gaan: nog meer cursussen. De volgende fase/level etc. Nog meer geld. Nogmaals: prachtig als het werkt. 18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 10:47 | gast : Re: Marjolein Reactie op gast (Marjolein) Grappig, Landmarkers gaan voor Landmark dus tot het einde der tijden door het vuur! Betaald zullen ze namelijk niet worden, schat ik zo in! Als dat niet het ultieme brainwashbewijs is! Daarnaast begrijp ik uit voorgaande posts (als verwacht) dat hier ook heel wat (wel betaalde) staffers rondlopen met een mening! Wat ik niet begrijp, als deze mensen nu zo gelukkig zijn met hun leven, hebben ze dan niets beters te doen dan zich hele dagen bezig te houden met het verdedigen van Landmark en het werven van nieuwe zieltjes? Ik zou denken gaat heen en geniet van het nieuw verworven leven...

19-02-07 | 10:39 | gast : Ken geen programma dat beter ... Wat ik allemaal uit het Landmark Forum heb gehaald? Dat ik mijn moeder eigenlijk niet kende en rondliep met het idee dat ze niet écht interesse in me had. Ze is nu mijn beste vriendin! Vroeger deed ik me voor als Superman, maakte carriëre van binnendienstverkoper tot algemeen directeur, grote huizen, grote auto's, maar ondertussen eigenlijk best eenzaam. Nu durf ik mezelf te laten zien, kwetsbaar, liefdevol en toegankelijk! Met de business gaat het trouwens ook uitstekend :) Afgelopen week merkte ik dat ik mijn vriendin erg benauwde, door haar te claimen, te willen bezitten enz. Nu zijn we vrij om onszelf te zijn en genieten we met volle teugen van elkaar! Ik heb de programma's van Landmark als zeer waardevol, professioneel en effectief ervaren. Landmark draagt keuzevrijheid hoog in haar vaandel en laat iedereen zelf beslissen welke gebieden in ons leven te onderzoeken en welke niet. De grote groepen deelnemers zie ik ook als zeer waardevol, omdat het alle dingen waar ik in me leven tegenaanloop zo licht maken. Iedereen blijkt met dezelfde dingen te zitten, tegen dezelfde dingen aan te lopen! Natuurlijk zitten er ook wel eens deelnemers tussen die een beetje in de war zijn en zelfs mensen die tot verschrikkelijke dingen in staat zijn, maar ja, die mensen zitten ook in de tram en kijken ook naar Zembla. Dat komt echt niet door het vervoersbedrijf of door de redactie van Zembla. Iedereen die interesse heeft, zou eens naar een introductie-avond moeten gaan. Dan krijg je een goed beeld van of het iets voor je is of niet. Veel plezier! Jorge Wong

19-02-07 | 10:39 | gast : Marjolein Beste "Nieuwsgierig" De reden dat op dit forum voor het overgrote deel geschreven wordt door Landmarkers en niet door CSA'ers is denk ik dat -zoals in een eerder bericht gemeld- Landmark cursisten heeft opgeroepen om het positieve verhaal naar buiten te brengen. Ja, de geluidsfragmenten en het verhaal van de journalist waren heel herkenbaar voor mij. Ook herken ik de trainer. Het geschreeuw en gebonk mag voor een buitenstaander 'idoot' klinken, ik weet dat er op dat moment wezenlijke gevoelens van verdriet en woede voorgoed losgelaten worden. Iets wat mij van mijn vaginisme heeft afgeholpen.... in 4 dagen.

19-02-07 | 10:30 | gast : Re: Jammer, Zembla Reactie op gast (Jammer, Zembla) Ik reageer nog even op mezelf. Ik denk dat mijn zin 'Als je daar "gek van geluk" van wordt, dan moest je deze cursus niet doen.' heel raar klinkt. Alsof dat je eigen schuld is of zo. Ik bedoel daarmee: bij Landmark wordt je vooraf duidelijk en nadrukkelijk meerdere malen (zelfs nog tijdens de cursus) erop gewezen dat je heel eerlijk moet opgeven wat je therapeutisch verleden is en ik weet uit ervaring dat mensen die dit eerlijk doen, in een aantal gevallen de cursus niet mogen doen (net als het voorbeeld van het kind met Asperger dat in een van de reacties genooemd wordt). Ik heb nog nooit een commerciele organisatie gezien die vanwege puur menselijke redenen een klant zijn product weigert. Hierin is Landmark Education dus bijzonder integer en toekomstige deelnemers worden er nogmaals nadrukkelijk op gewezen dit ook te doen. Maurits

19-02-07 | 10:27 | gast : Re: Ander forum dicht Reactie op redacteur (Ander forum dicht) redactie, wordt het tijd voor een rectificatie? Landmark Education is Geen CSA en CSA is Geen Landmark Education! En als iemand die cursussen bij L.E. heb gevolgd kan ik me niet voorstelen dat CSA blij is met deze eenzijdige voorstelling van zaken! Naar mijn mening worden LE en CSA over één kam geschoren! Misschien kan het handig zijn om met een van uw bekende collega's het hierover te hebben en zelf eens met z'n allen te komen kijken naar een introductie voor jullie zelf. Jullie zijn bij deze uitgenodigd. Bij een ja geef ik je een reeks mogelijkheden!

19-02-07 | 10:27 | gast : Astrid,die er klaar mee is ! Alle positieve verhalen die hiero geplaatst zijn komen van de harde kern (cursisten die meerdere malen assisterenen in verschillende forums ) en voor sommige betaalde arbeiders (de staf)van landmarkn af....Ik zelf ben een poos met deze mensen opgetrokken en herken hun namen...Wat doorzichtig !!

19-02-07 | 10:23 | gast : Re: gek van geluk, landmark Reactie op gast (gek van geluk, landmark) Via mijn werk heb ik (4 en 2 jaar geleden) zowel bij Landmark als bij CSA de cursussen gevolgd die je onder de noemer 'basic' kunt scharen. De belangrijkste elementen zijn duidelijk het werken aan de 'doorbraak' en het werven van nieuwe cursisten. Aangezien ik beide organisaties enigszins ken na de cursussen, valt me een groot verschil op wat ik in de uitzending van Zembla niet terugzie. CSA kwam duidelijk in beeld en naar mijn mening ook behoorlijk realistisch. Landmark werkt volgens mij meer 'verstandelijk', er wordt veel meer uitgelegd van de theorie. Zelf had ik meer aan Landmark dan aan CSA, maar voor beide geldt dat je zelf veel moet doen om een blijvend effect te krijgen. Het is ook wat kort door de bocht om alleen de negatieve effecten te belichten. Zelf heb ik als nuchtere noorderling ook meermalen vreemd staan kijken van al die huilende en schreeuwende mensen in de cursus (kwamen wel degelijk bij beide voor) en het uit alle macht opwekken van 'breakthroughs'. Als je een beetje acteert in zo'n groepje dan krijg je van dit soort acties. Of ze authentiek zijn waag ik te betwijfelen. Echter, als ik moest kiezen tussen 5 jaar psychotherapie (waarvan de effecten ook niet bewezen zijn) of 5 dagen een Self-awarenesscursus, dan weet ik ik het wel

19-02-07 | 10:16 | gast : Reacties om mij heen Toen ik vanochtend op mijn werk kwam, werd ik aangesproken door een collega die niets met Landmark heeft, zij had de uitzending van Zembla gezien en vroeg wat dat voor deprimerend verhaal was. Zij kon zich niet voorstellen dat ik mij liet hersenspoelen oid en dat het werkelijk zo slecht met mij gesteld was. Toen ik haar vroeg wat voor haar waarheid was, het verhaal van de uitzending of dat wat ze dagelijks op de werkvloer ziet, kreeg ik als antwoord dat de uitzending van Zembla geen objectief verhaal is geweest. En dat zij zich ook niet kon voorstellen dat ik mij liet verlijden om aan dat wat ze gezien had mee te doen. Je hoeft dus Landmark niet gedaan te hebben om te snappen dat het werkelijke verhaal van de cursussen bij Zembla niet in beeld is gebracht. Een geweldig compliment Groet Maroesja

19-02-07 | 10:09 | gast : Jammer, Zembla Beste makers van de Zembla documentaire Gek van geluk, 10 jaar geleden hebben mijn vrouw en ik het Landmark Forum gedaan. Deze technologie heeft ons inmiddels bijzonder veel gebracht. Om die reden kiezen wij er regelmatig weer voor om een langdurige training of een korter seminar te doen bij Landmark Education. De manier van tegen het leven aankijken is enorm krachtig en inspirerend. Hierdoor hebben wij en -velen met ons- onszelf kunnen trainen om meer in relatie te zijn met elkaar, familie, vrienden, collega's, etc. Als je daar "gek van geluk" van wordt, dan moest je deze cursus niet doen. Ik zou het liever willen noemen: "eindelijk normaal van geluk". Over de documentarire zelf wil ik graag het volgende kwijt. In de hele 10 jaar dat wij cursussen en trainingen hebben gedaan bij Landmark Education hebben we nog nooit het woord "awareness" gehoord en hebben we al helemaal nooit meegemaakt dat mensen werden opgeroepen om hun emoties "eruit te schreeuwen", laat staan om deze op stoelen uit te leven. Sterker nog: ik weet 100% zeker dat Landmark er alles aan doet om dit soort taferelen te vermijden. Ik hoop voor mevrouw A. van der Veer die het Forum heeft gedaan, dat ze niet teleurgesteld is als ze in de documentaire ziet dat er een verband gelegd wordt met een aanpak die zij onmogelijk heeft kunnen ervaren. Ik vind het zo onbegrijpelijk dat er een verband wordt gelegd tussen CSA (had ik nog nooit van gehoord) en Landmark. Jammer, Zembla: jullie zijn voor mij erg afgegaan, terwijl ik toch een enorme fan van jullie programma was en eigenlijk heel graag wil blijven. De genuanceerdheid die ik juist door de cursussen en trainingen bij Landmark heb geleerd, vind ik totaal niet terug in jullie documentaire. Groeten van Maurits

19-02-07 | 10:05 | gast : Riooljournalistiek Wat een subjectieve sensatiebeluste journalistiek. Ik schrok ervan. Ik heb zelf een Landmarkweekend gevolgd bij Ria Bauhofer (nee ik ben niet gebrainwasht!), en herken het geschreeuw, gestamp, gebonk en gejammer totaal niet. Wat een manipulatieve montage, dat verwacht je niet van Zembla. De (basis) Landmarktraining is een indringende intensieve sessie, inderdaad, die je in snel tempo met jezelf confronteert. Nogal geprotocolleeerd en erg commercieel, dat wel. Maar we mochten gewoon iedere dag eten, erg lekker zelfs, en - hoewel ikzelf best een jankerd ben - heb ik niet één keer gehuild. De training heeft me dan ook niet echt geraakt, hoewel ik achteraf er wel goede dingen aan overgehouden heb. Dat de screening t.a.v. 'labielere' personen streng moet zijn, daar kan ik me zeker in vinden. Maar de manier waarop hier stemming wordt gemaakt, totaal niet. Ik neem Zembla niet echt serieus meer. eerste 70 71 72 73 74 laatste eerste 71 72 73 74 75 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 09:32 | redacteur : Ander forum dicht Per abuis zijn er twee fora bij deze uitzending geopend. Voor de eenduidigheid is het andere forum gesloten, maar de reacties kunt u nog lezen: http://debatplaats.vara.nl/forum/listthreads?forum=208548 Excuses voor de overlast. Redactie Debatplaats

19-02-07 | 09:31 | gast : Re: is dat zo? Reactie op gast (is dat zo?) Ik heb een introductieavond gevolgd. a een kwartiertje had ik al gauw door dat ik hier niet moest wezen. Manipulatie en indoctrinatie. Dat waren de twee woorden die het eerst in mij opkwamen. Een sekte is er heilig bij.

19-02-07 | 09:14 | gast : Re: Aan de Landmark Positivos... Reactie op gast (Aan de Landmark Positivos...) Ik heb eens zitten kijken naar een stukje van dat Franse programma, engels ondertiteld. Hier zijn dus verborgen beelden te zien. Schokkend is het dat er een bepaalde manier van luisteren wordt gecreëerd, welke aanzet tot exact het tegenovergestelde als waar wij, positivo's, weten waar Landmark Education voor staat. Wederzijds respect is in deze documentaire ver te zoeken. Integriteit ook. Ik snap jouw reactie en vragen nu dus helemaal. . http://www.caic.org.au/index.php?option=com_content&task=view&id=1243&Itemid=12

19-02-07 | 09:02 | nanine : Zelfmoord n.a.v. CSA-cursus Mijn vriend heeft de CSA-cursus gedaan. Hij zat in de groep met een zeer succesvolle advocate. Zij heeft ongeveer een maand na afloop van de cursus CSA zelfmoord gepleegd. Op haar begrafenis, toen de kist de grond in werd gezakt, sprak haar vader woorden van ongeveer de volgende strekking: " Zij wilde tevreden zijn met alle successen die ze in haar leven heeft behaald. Ze wilde niet ongelukkig zijn omdat ze bepaalde idealen nog niet had behaald. Op de cursus leerde ze haar dat ze alles kon bereiken als ze maar hard werkte...wat haar frustraties nog groter maakte, want ze werkte knoerhard. Dit inzicht wat ze gekregen heeft op de training, is de reden dat wij hier nu staan.......". Cursisten, wees bewust van wat je doet als je daar heen gaat.. Ook al denk je van jezelf dat je psychisch sterk bent. Zeker als je in een omgeving (werk of prive) bent waar continu zeer hoge prestaties worden verwacht en waar je het gevoel krijgt dat het nooit goed genoeg is wat je doet. Op de cursus leer je dan dat je nog harder moet werken....met alle gevolgen van dien. Zembla...waarom hebben jullie hier geen aandacht aan besteed in jullie uitzending? CSA, waar zijn jullie toch in hemelsnaam mee bezig. Jullie waren notabene op haar begrafenis!!! Hebben jullie nog jullie lessen niet geleerd???

19-02-07 | 07:21 | beavertje : oeps vergeten te schrijven, dat ik dat natuurlijk ook uit het Landmark Forum heb gehaald! heerlijke maandag ochtenden

19-02-07 | 07:19 | beavertje : goedemorgen ik wens iedereen een geweldige dag toe. Ik heb zojuist mijn nieuwe dag opgezet. Heerlijk. In love with my life. dat zet de maandag ochtend toch eens anders neer......

19-02-07 | 07:15 | bettysmit : On-balans ?? bij wie? 'Gek van geluk', is bij lange na niet zo onevenwichtig als deze documentaire door Zembla! Wat een journalistieke onvoldoende! Ben ik niet van Zembla gewend. Ruim 80% van de deelnemers zijn positief (één van de eerste zinnen in de uitzending): uit de documentaire blijkt het tegenovergestelde. Jammer. Overbelichting CSA, onderbelichting Landmark Education. Overbelichting van mogelijke negatieve spin off, onderbelichting van wat het óók kan zijn, nl. een gedachtenconstructie waarmee je inhoud kunt geven aan het leven dat je voor ogen hebt en je zaken in een ander perspectief kunt zetten. En: de waarheid bestaat niet. Tja: waar gewerkt worden vallen spaanders. Dat zullen de medewerkers van Zembla na deze documentaire ook weer beseffen. In de Landmark training heb ik eindelijk ten diepste doorgekregen dat 'ja' en 'nee' maar momentopnames zijn en dat het erom gaat wie je wílt zijn. betty smit-engelse

Lees verder 

  • Hits: 2961

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch