Zembla-forum CSA/Landmark 23

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 18:21 | gast : Re: Werkplekken Reactie op gast (Re: Werkplekken) Hoi Astrid, Bedankt voor je aardige woorden. Bij het doorbladeren zag ik dat jij ook links en rechts nog het een en ander aan de cursisten hebt trachten uit te leggen. Geweldig gedaan vandaag ! Gelukkig is de argumentatie van de gemiddelde Landmark of CSA cursist flinterdun en resteert er weinig om echt over te discussieren. Dat cursisten hun beroep willen vermelden, staat een beetje haaks op hun stelling dat het toch vooral om zichzelf gaat. Blijkbaar is het handiger of veiliger om enige autoriteit aan je beroep te ontlenen. Is het jou ook opgevallen dat de voorstanders opeens allemaal op dit forum verschenen en vervolgens ook ineens allemaal weer verdwenen zijn (die ene verdwaalde misschien uitgezonderd). 'Andretti' roept dat het wel weer genoeg is en onze Pavlov hondjes vliegen weer hun mandjes in. Dat is het voordeel van het kudde-gewijs africhten van mensen in Landmark of CSA cursussen. Onvoorwaardelijke volgzaamheid en kritiekloze meelopers. Hoe dan ook, ik ben echt blij voor de mensen die stabiel genoeg zijn om het goede uit dit soort LGAT's te halen. Ik maak me net zo oprecht zorgen over dat (kleine ?) deel dat daadwerkelijk in de problemen komt door dit soort ondoordachte hersenpeuteringen. Hopelijk is deze Zembla uitzending voldoende waarschuwing voor nietsvermoedende aspirant cursisten die zich nu in ieder geval wat beter kunnen beraden op het wel of niet doen van de cursussen. Mag ik je trouwens eens uitnodigen om te kijken op http://www.clubs.nl/community/default.asp?clubid=257736, waar nog wat meer over dit soort clubs etc te vinden is. Hart. groet, R

19-02-07 | 18:12 | gast : Re: Fikkie hier! Reactie op gast (Re: Fikkie hier!) Ja, inderdaad. Het mooie is eigenlijk dat het je toch op een of andere manier nieuwsgierig wordt hoe ze dat kunstje flikken , en dan bedoel ik :mensen eerst behoorlijk naar de klote helpen en dan weer helemaal blij naar buiten gaan.. Heeft iemand weleens een cursist van zo'n Reiki cursus gesproken? Doet me aan het zelfde denken, ze komen als een blije Hein naar buiten.

19-02-07 | 18:00 | gast : Re: Fikkie hier! Reactie op gast (Fikkie hier!) Grappig die geheime tekens die ze gebruiken om elkaar wat duidelijk te maken, deden wij ook op de Lagere School!

19-02-07 | 17:56 | gast : Re: Fikkie hier! Reactie op gast (Fikkie hier!) Ja veel zinnigs wordt er niet meer geuit. Het is een grote oplichterij naar mijn inziens. Mensen met een zwakke kijk op het leven(simpel) worden met een tijdelijk effect, blijheid euforie het bos ingestuurd.

19-02-07 | 17:44 | gast : Fikkie hier! Het lijkt erop dat de discussie een langzame dood sterft, de onderdanen zijn teruggefloten! Braaf!

19-02-07 | 17:41 | gast : Re: Werkplekken Reactie op gast (Re: Werkplekken) Nu hang ik echt aan je lippen: Quote:Landmark is op het moment markleider in de 'gelukswetenschap'. quote] De gelukswetenschap? Het moet niet veel gekker worden! Dit is voer voor de sceptici... Aan welke universiteit wordt deze wetenschap onderwezen en wie zijn de Hoogleraren die handelen in deze gelukswetenschap?

19-02-07 | 17:37 | gast : Re: Werkplekken Reactie op gast (Re: Werkplekken) Hallo R, Ik vind je geweldig !!! Zó gevat en scherp, jij bent niet voor één gat t vangen Valt t je ook op dat de meeste Landmarkaanhangers, hun beroep bij hun naam vermelden ? Ben benieuwd of jij begrijpt waarom hun dat zo erbij willen vermelden... Ga vooral zo door , ik zit t genieten van jouw antwoorden en t scheelt mij typen want t mag duidelijk zijn dat de Methode die Landmark handeert niet zuiver is... Schrijfgroetjes van ex-cursiste, ASTRID (begeleidster in de Zorg )

19-02-07 | 17:31 | gast : Re: Werkplekken Reactie op gast (Re: Werkplekken) Okeei, men écht laatste post: Landmark is op het moment markleider in de 'gelukswetenschap'. CSA en Landmark beloven op zich hetzelfde, 'geluk', en daarom hebben ze grotendeels dezelfde folder. De methoden zijn echter totaal verschillend en ik vind het nogal vreemd om ze zo in dezelfde docu te vergelijken.

19-02-07 | 17:31 | gast : Re: Landmark Reactie op gast (Re: Landmark) Hier, en bij andretti sluit ik me volledig aan. Heel mooi en herkenbaar bericht, persoon van 17!

19-02-07 | 17:29 | gast : Re: Verschil Landmark vs CSA ? Reactie op gast (Verschil Landmark vs CSA ?) De 17jarige zegt (als laatste post, moet nu gaan Zuipen voor Carneval): Dezelfde dame die is geinterviewd voor Landmark in de documentaire heeft nog zaterdag met mijn groep gepraat. Volgens haar is Landmark een cursus rond het Antropomorfisme, de 'leer van het Zijn', en is CSA een zeer experimentele cursus die op zich niets met Landmark te maken heeft. De overeenkomsten liggen vooral in de reclamefolders. Ze lijken veel op elkaar, mede door copyrightbreuk door CSA =P eerste 58 59 60 61 62 laatste eerste 59 60 61 62 63 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 17:25 | gast : Re: Werkplekken Reactie op gast (Re: Werkplekken) Quote: Over CSA'ers weet ik niks, alleen dat hun folder een copyrightschending van Landmark was, en dat hun cursus op zich niet met Landmark te vergelijken is. Wacht even... de folder is een schending van de copyrights, maar de cursussen zijn niet te vergelijken. Wie heeft er dan de verkeerde folder uitgegeven ? R

19-02-07 | 17:24 | gast : Re: undercover Reactie op gast (Re: undercover) Dan zijn we appelen met peren aan het vergelijken. Met CSA heb ik geen ervaring en ik vindt het oprecht erg rot dat niet alleen je realtie ie uitgegaan, maar ook nog op deze wijze. Ik kan me voorstellen dat het erg rottig is om te horen dat het gesprek al is geoefend waar je niet bij was. Lijkt me heel krenkend. Mijn ervaringen met Landmark zijn dus anders, maar dat ter zijde. En over alleen van jezelf uitgaan: ja misschien is het wel de schuld van die ander, die er niet bij is. Maar wat landmark juist leert is dat je die ander niet kan veranderen. Je kan alleen iets met jezelf beginnen. Ik heb mensen totaal zien transformeren nadat ze hun verkrachter hadden vergeven. Dat wil niet zeggen dat ze zijn daad goedkeurden, maar dat ze voor zichzelf de opening creeerden om verder te gaan en die verkrachting geen rol meer te laten spelen in hun dagelijks leven. Zo iemand komt dan helemaal tot leven op dat podium, krijgt weer glans in de ogen, heel mooi om te zien. Natuurlijk en extreem voorbeeld, maar op iedere situatie toepasbaar. Jouw ex kan helemaal in CSA zijn of niet, het is aan jou of JIJ daar nog last van hebt. Dat klinkt hard, ik weet het. En ik kan niet hier die hele cursus voor je herhalen. Ik kan wel zeggen dat ik bij Landmark op verschillende manieren afstand heb leren nemen van een zeer rottig geëindigde relatie, waardoor ik me weer kan binden aan anderen. Door te kijken hoe IK er mee omging. Bedankt dat je wilde vertellen wat er is gebeurd. Respect.

19-02-07 | 17:23 | gast : Re: Zijn we klaar? Reactie op andretti (Zijn we klaar?) Prachtig, hier ben ik het mee eens. Ik als landmarker heb mijn zegje gedaan, als er vragen zijn geef ik graag antwoord, maar volgens mij schieten er te veel medelandmarkers nog in de verdediging. Deel jezelf en je ervaringen, flip niet uit als het niet meteen bij andere mensen aankomt. Internet en fora zijn, immers, niet zo'n geslaagd medium volgens mij (en Landmark).

19-02-07 | 17:23 | gast : Jomanda We are all together now to get the power of the light and to feel the energy to go inside let us all hold hands and we'll get into the mood Open up your mind, it's real and good.

19-02-07 | 17:22 | gast : Verschil Landmark vs CSA ? Uit alle reacties maak ik op dat de Zembla documentaire voor CSA wel maar voor Landmark niet een representatief beeld oplevert. Dat verbaast me enigzins, omdat beide type instanties uit dezelfde bron zijn voortgekomen. Ik kan een paar verklaringen geven zoals: 1. Landmark heeft zijn cursisten op te roepen om zo positief en zo veel mogelijk te reageren, waardoor een scheef Landmark beeld is ontstaan 2. Er bestaat daadwerkelijk een verschil tussen beide cursus benaderingen. Zijn er toevallig lezers op dit forum die ervaring met beiden hebben en daar iets over willen zeggen ? Groet, R

19-02-07 | 17:20 | gast : Re: Werkplekken Reactie op gast (Re: Werkplekken) Quote: Onder andere bij de Vara werken enórm veel landmarkers heb ik gehoord. Toch heeft Zembla deze docu erdoor gehaald, ik zou hem dus niet vertrouwen als ik jou was ;) Heb ik gehoord? Dat is een heel betrouwbare bron, daar kunnen we wat mee, dank je wel!

19-02-07 | 17:18 | gast : Re: Werkplekken Reactie op gast (Werkplekken) Onder andere bij de Vara werken enórm veel landmarkers heb ik gehoord. Toch heeft Zembla deze docu erdoor gehaald, ik zou hem dus niet vertrouwen als ik jou was ;) Over CSA'ers weet ik niks, alleen dat hun folder een copyrightschending van Landmark was, en dat hun cursus op zich niet met Landmark te vergelijken is.

19-02-07 | 17:18 | gast : Re: Landmark Reactie op gast (Landmark) Ik reageer hierbij op de persoon van 17 jaar. Wat een byzonder mooi bericht heb jij gestuurd. Je maakt alle overige berichten overbodig. Dank je wel.

19-02-07 | 17:14 | gast : Re: Schoon en fris Reactie op gast (Re: Schoon en fris) Quote: Het is waarschijnlijk heel leuk om dagen achter een computer door te brengen en te oordelen of anderen nu goed doen aan deze of gene cursus of juist niet. Dat wetenschappelijk te onderbouwen en bewijzen aan te voeren, te discussiëren. Ik vind het veel leuker om het leven zelf te leven. Ik heb niets te bewijzen. Ik geniet gewoon. Tja, dat krijg je als je dus vanuit de heup schiet op een Zembla uitzending en vervolgens wordt uitgedaagd je argumenten op tafel te leggen. Anyway, live your life en succes ermee, R

19-02-07 | 17:14 | gast : Re: Landmark Reactie op gast (Landmark) Landmark is voor nerds. CSA trouwens ook. eerste 59 60 61 62 63 laatste eerste 60 61 62 63 64 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 17:11 | gast : Landmark Ik heb zelf een zeer goede ervaring met Landmark te delen. Zodat u weet waar ik het over heb: Ik ben 17 jaar oud (begon op mijn 16e met het Landmark Forum) en heb tot nu toe de 3 vervolgcursussen van het LE curriculum for living gedaan (zit nog middenin de derde, die meerdere maanden duurt). Mijn ervaring: Een goed gestructureerde cursus die mijn moeder haar moeite met vriendschappen heeft leren overwinnen, die mijn vader zijn problemen met zijn gezin en zijn werk heeft laten overwinnen (eerst werkte hij ong. 11 uur per dag en zagen we hem nooit, nu werkt hij thuis en is de sfeer prima). Na te zien wat het met mijn vader deed heb ik zelf ook besloten de cursus te doen. Enfin: Ik begon met het Landmark Forum. Wat er in de documentaire werd gezegd is compleet waar: Je beleeft een enorm geluksgevoel, je voelt je onoverwinnelijk, en ongeveer een week lang was ik het zonnetje in huis. Natuurlijk ging dit ook afzwakken, je kunt immers ook niet eeuwig in extase verkeren als je de loterij wint. Echter, nadat het geluk van de loterij voorbij is, ben je nog steeds rijk! Nadat mijn 'geluksdrug' uit was gewerkt kon ik dan ook nog steeds beter met andere mensen omgaan, meer huiswerk doen, minder eisen, en meer tegenslagen accepteren. Hierom is het Landmark Forum te doen: Niet om het korte geluksgevoel, maar de structurele kennis die je krijgt over jezelf en je leven. Ik zou het graag allemaal uitleggen maar aan 3000 woorden is niet genoeg: Je moet het zelf beleven. Voor zover de meningen van de professionals in de docu: Het zijn meningen. Een professioneel psychologe is deelnemer in de cursus die ik nu doe, en zij is zeer positief over Landmark ("het haalt het beste uit meerdere takken van de psychotherapie", volgens haar) en dus vraag ik me af in hoeverre andere, gelijk gequalificeerde professionals in een Zelmbla-docu wël gelijk moeten hebben. Nu ben ik nog niet toegekomen aan het delen van mijn nieuwe frisse kijk op het leven, maar dat doet er niet toe. Weet gewoon dat er enorm veel landmarkers rondlopen in de wereld en dat het soms misgaat omdat ze toch een mentale storing bleken te hebben. Weet ook dat veel mensen een rijbewijs halen en zich (en anderen) daarna doodrijden omdat ze toch hebben gedronken. Deze documentaire was een uiterst geslaagde focus op de gevallen waar het misging, en professionele sceptici. Ik ben niet overtuigd, en ik hoop dat door de Zembla nu meer mensen in ieder geval landmark hebben gezien, en ook geinteresseerd zijn in de positieve kanten.

19-02-07 | 17:10 | gast : Re: undercover Reactie op gast (Re: undercover) Quote: Hoe kom je erbij dat mensen het in de cursus over jou hebben????????? (Alsof ze met z'n 150-en lekker zitten roddelen over wat een sufferd jij zou zijn. Ze heben wel wat beters te doen!) Simpel: als een CSA cursist in drie dagen tijd een beeld in zijn/haar hoofd krijgt dat de relatie de schuld van alle 'ellende' is, dan wordt deze relatie en alle mogelijke uitwegen (relatie stoppen!) op het podium voor het voetlicht gebracht. Erg eenzijdig, aangezien een relatie tussen twee mensen bestaat en die tweede is er niet bij als er tijdens de cursus over gesproken wordt. Die andere cursisten zijn er dan wel bij en daar heb je dus de onbalans al .... Oh ja, iemand die rond zijn veertigste nog te horen moet krijgen hoe hij/zij zijn leven WEL tot een succes moet gaan maken, is voor mij toch al redelijk op weg naar het predicaat 'sufferd'. Quote: Geef ik steeds jou de schuld? Dan is de kans groot dat ik geen verandtwoordelijkheid durf te nemen.Of misschien is er wel een kans dat iets daadwerkelijk mijn schuld is Wederom, erg hoogdravend om er vanuit te gaan dat jij en jij alleen volledig kunt bepalen wat je van je leven maakt. Een blinde zal nooit een goede piloot worden, hoe graag hij dat ook wil. Quote: En omdat ik daar op dat podium voor die groep mensen naar mijzelf durf te gaan kijken, durf te zien dat ik onverantwoordelijk ben en welke gevolgen dat heeft gehad voor mijn vriendschappen (met jou), daarom is het zo fijn dat iedereen die erbij zit er verder over zwijgt. Het is al kwetsbaar genoeg. En ik wil graag de eerste zijn die mijn vriend (jou) vertelt dat ik inzie dat ik met mijn onverantwoordelijke gedrag onze vriendschap loop te verzieken.Nobel en dapper (niet cynisch of sarcastisch bedoeld, integendeel). Quote: Vertel me alsjeblieft op welke wijze jouw naam te grabbel is gegooid.Het zal je niet verbazen dat mijn relatie na een CSA cursus is beeindigd en dat deze relatie tijdens de cursus het onderwerp van gesprek is geweest. Hierbij zijn niet alleen alle ins en outs van de relatie voor het front van de troep besproken, maar tevens alle mogelijke manieren om daar mee om te gaan. Het gesprek om onze relatie te verbreken, was daardoor ook volledig voorgekookt en is zelfs al als rollenspel beoefend tijdens de cursus. Bron: de cursist zelf.

19-02-07 | 17:06 | gast : Re: undercover Reactie op gast (Re: undercover) Agossiepossie is je ballon nu stuk? Nee serieus, ik zal de ironisch bedoelde (maar blijbaar niet zo geënterpreteerde)humor erbuiten laten. Je wil een seriueus inhoudelijk gesprek. Schrijf je. Maar je bent erg overtuigd van je gelijk. Waarom zou je willen dat ik die mening op scherp zet? En als je dat niet wilt, dan spijt het me. Je hebt mijn mening in ieder geval nog niet op scherp kunnen zetten. Dus op welke manier, en waarover precies wil je een serieus inhoudelijk gesprek? P.S.: mijn leven was ook al een 10 voor ik Landmark (CSA ken ik niet) deed. En nu heb ik de behoefte van cijfers geven niet meer: het is gewoon erg goed.

19-02-07 | 17:04 | gast : Werkplekken Kan iemand mij vertellen bij welke organisaties deze 22000 Landmarkers en CSAers werken, zodat ik er vooral kan wegblijven?! Vreemd trouwens dat deze 22000 mensen zon verandering in hun leven hebben meegemaakt en zon positieve uitwerking voor zichzelf en hun omgeving bemerken. In het contact met mijn werkende medemens kom ik eigenlijk alleen maar mensen tegen die niet eens meer weten wat het is om respectvol met medemensen om te gaan. Ze werken bij bedrijven als UPC, KPN en nog wat van die grote ondernemingen. Maar misschien dat daar juist wat meer de CSAers zitten? Ik kijk uit naar POSITIEVE reakties!

19-02-07 | 16:58 | gast : Re: Schoon en fris Reactie op gast (Re: Schoon en fris) Quote: Quote: Ik hoop het wel, want die wetenschappelijke hoek vertrouw ik niet zo. Oh nee, waarom dan niet ? R Het is waarschijnlijk heel leuk om dagen achter een computer door te brengen en te oordelen of anderen nu goed doen aan deze of gene cursus of juist niet. Dat wetenschappelijk te onderbouwen en bewijzen aan te voeren, te discussiëren. Ik vind het veel leuker om het leven zelf te leven. Ik heb niets te bewijzen. Ik geniet gewoon.

19-02-07 | 16:57 | andretti : Zijn we klaar? Beste medeLandmarkers, De toon begint wat ongezelliger te worden. Welles-nietes is zo vermoeiend... Is alles gezegd? Zijn we er dan niet klaar mee?

19-02-07 | 16:55 | gast : Re: undercover Reactie op gast (Re: undercover) Hoe kom je erbij dat mensen het in de cursus over jou hebben????????? (Alsof ze met z'n 150-en lekker zitten roddelen over wat een sufferd jij zou zijn. Ze heben wel wat beters te doen!) De mensen in de cursus worden ALTIJD aangesproken op wat ZIJ doen dat de situatie zo is. DAT is namelijk iets waar je wat van kan leren. Geef ik steeds jou de schuld? Dan is de kans groot dat ik geen verandtwoordelijkheid durf te nemen. En omdat ik daar op dat podium voor die groep mensen naar mijzelf durf te gaan kijken, durf te zien dat ik onverantwoordelijk ben en welke gevolgen dat heeft gehad voor mijn vriendschappen (met jou), daarom is het zo fijn dat iedereen die erbij zit er verder over zwijgt. Het is al kwetsbaar genoeg. En ik wil graag de eerste zijn die mijn vriend (jou) vertelt dat ik inzie dat ik met mijn onverantwoordelijke gedrag onze vriendschap loop te verzieken. Vertel me alsjeblieft op welke wijze jouw naam te grabbel is gegooid.

19-02-07 | 16:55 | gast : Re: Niets nieuws gehoord. Reactie op gast (Niets nieuws gehoord.) Wat erg onderbelicht is is dat Landmark het totaal eens is met dat sommige mensne dit werk niet moeten doen. En er volgens experts (psychiaters ) alles aan doen om mensen die er niet moeten zijn niet te laten deelnemen. vaak tot ergenis van degene die graag gezienhad dat de persoon het toch ging doen. En Landmark is niet voor watjes die van wat enthusiasme al direct het verhaal maken dat ze gepushed zijn En mensen die Landmark doen zijn ook niet heilig dus reken maar dat er soms helemaal niet in het luisteren van anderen wordt gesproken. Heb ik ook gedaan en dat werkt niet. Het probleem is alleen soms dat je zo veel leert in een weekend dat je omgeving die aan je refereert als voor het weekend soms niet kan geloven wat er gebeurd is dat je die en die en die nare eigenschap of ruzie niet meer hebt, en dat veroorzaakt een deel van de reacties Maar in feite is er niks anders gebeurd dan een conversatie: ik zou van de redactie wel eens willen weten waarom ze geen opnamen van de landmark cursus lieten horen, ik heb nml het vermoedne dat daar niks spannedns aan was en dus niet is uitgezonden (geen geschreeuw, geen krijsen of stoelen stuk of anders gewoon een conversatie en na drie dagen transformatie) CSA is denk ik echt iets anders dan Landmark /ik zelf vind het landmark forum het meest waardevolle uit mijn leven en dat is al 8 jaar terug, maar ik geniet er nog van. En als je mij dat 8 jaar geledene had gezegd dan had ik gelachen en gezegd mijn leven is al briljant meer is er niet mogelijk. d

19-02-07 | 16:53 | gast : Re: Schoon en fris Reactie op gast (Re: Schoon en fris) Quote: Ik hoop het wel, want die wetenschappelijke hoek vertrouw ik niet zo. Oh nee, waarom dan niet ? R

19-02-07 | 16:51 | gast : Re: undercover Reactie op ester (Re: undercover) Quote: Wat een selectief geheugen; volgens mij leest u al niet verder meer als het blijkt om een (oud)-cursist te gaan. Mijn "getuigenis" komt wel degelijk verder dan het uiten van mijn "blijheid". Ik lever zelfs kritiek op de handelswijze van Landmark. Sorry, mijn excuses daar dan voor. Het viel me op dat direct na de uitzending dit forum werd overspoeld door inhoudsloze 'getuigenissen' die allemaal aangaven dat Landmark (en CSA, maar in beperktere mate) het mooiste was sinds de uitvinding van het gesneden brood. Hierdoor heb ik wellicht iets te snel de meer inhoudelijke bijdragen over het hoofd gezien. Dat vind ik jammer, want ik zoek wel zeker de inhoudelijke discussie over dit onderwerp. Quote: Met de manier waarop dit wordt weergegeven, lijkt de kans op gevaar veel groter dan het is. "Bangmakerij" is een term die bij me opkomt. Quote:Maar is bangmakerij in dit geval een bezwaar ? Dat is alleen te beoordelen aan de hand van een kosten-baten analyse. Als je via bangmakerij kunt voorkomen dat net die ene, wat minder stabiele, persoon zich aanmeldt voor een cursus, dan rechtvaardigt het doel de middelen. Ben het er wel mee eens dat je de gevaren wat 'klinischer' kan brengen, zodat de documentaire net zo inhoudelijk maar een stuk minder spectaculair zou zijn geweest. Quote: Ja, natuurlijk is het monteren van stukjes onsamenhangend!! Zend het geheel uit en dan zal het een stuk minder onsamenhangend zijn. En uw laatste zin in deze quote is echt niet serieus te nemen.Het monteren van stukjes hoeft helemaal niet onsamenhangend te zijn, vergelijk het maken van een uittreksel uit een boek of tijdens een college. Ik ben het er zeker mee eens dat een integrale uitzending van het hele interview wat afstandelijker is, zodat eenieder zelf kan beoordelen wat de waarde van haar woorden zijn. Mogelijk was mijn laatste toevoeging enigzins prikkelend maar ik blijf erbij dat Bauhofer in de weinige quotes niet veel zinnigs te melden had. Wellicht dat de rest van haar verhaal als context dat beeld zou wijzigen, maar dat zullen we nooit weten. Groet, R eerste 60 61 62 63 64 laatste eerste 61 62 63 64 65 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 16:50 | gast : Re: vicieuze cirkel! Reactie op gast (vicieuze cirkel!) Niemand die zich na dit bericht nog afvraagt, hoe gehersenspoeld je uit deze training kan geraken? Wat een idiote en agressieve manier van in het leven staan! Get a life!

19-02-07 | 16:46 | andretti : Re: undercover Reactie op gast (Re: undercover) Eerst gaat ons ego op in de massa en nu denken we alleen maar in de ik vorm. We kunnen ook nooit goed doen

19-02-07 | 16:43 | gast : Re: undercover Reactie op gast (Re: undercover) Quote: Nadere toelichting van 'op zeer foute wijze tv maken': als je aan een cursus van Landmark deelneemt (ja ik weet dat de geluidsfragmenten van CSA waren , maar persoonlijk vindt ik dat het daar ook voor zou moeten gelden) teken je een formulier met daarop dat je de verhalen die mensen tijdens de cursus vertellen niet aan anderen doorvertelt. Daardor kunnen er ook BNners meedoen. (Ik heb er meerdere gezien). Omdat ze weten dat het niet volgende week in een roddelblad staat. En zelf vind ik het ook erg prettig dat er niet over me geroddeld zal worden, dat het privé blijft. Grappig dat je hier over begint. Je snijd een punt aan dat mij juist erg tegen het zere been stoot. Namelijk: hoe kan het zijn dat er vanwege privacy geen informatie naar buiten mag toe lekken, terwijl er binnen de cursus alleen maar gesproken wordt over de mensen buiten de cursus. Hoe zit het dan met mijn privacy? Omdat ik geen hersenloos clublid ben, mag mijn naam wel te grabbel worden gegooid? Bovenstaande bewijst maar weer dat de gemiddelde trainee niet verder denkt dan in de ik-vorm! Jammer!

19-02-07 | 16:37 | gast : Re: Schoon en fris Reactie op gast (Re: Schoon en fris) Quote: Quote: Toen iemand een bekende Nederlander na zijn deelname eens vroeg of Landmark Education iets met hersenspoeling van doen had, was het fantastische antwoord: Nee, niet zoals jij bedoelt en ja, mijn hersenen zijn schoongewassen en dat werd hoog tijd want er kleefde vuil van eeuwen terug aan. Ik voel me weer schoon, fris en herboren. Er is weer ruimte voor nieuwe dingen. Geweldig! Maar grote onzin natuurlijk. Vermoedelijk een BN-er uit de showbizz wereld en niet zozeer uit de wetenschappelijke hoek. R Ik hoop het wel, want die wetenschappelijke hoek vertrouw ik niet zo.

19-02-07 | 16:33 | ester : Re: undercover Reactie op gast (Re: undercover) [ Quote: Thanks voor het plaatsen van je bezwaren. Dat is in ieder geval al een stap verder dan die inhoudsloze 'blije' getuigenissen van Landmark of CSA aanhangers die niet verder komen dan het uiten van hun 'blijheid' Wat een selectief geheugen; volgens mij leest u al niet verder meer als het blijkt om een (oud)-cursist te gaan. Mijn "getuigenis" komt wel degelijk verder dan het uiten van mijn "blijheid". Ik lever zelfs kritiek op de handelswijze van Landmark. Quote: 1. Eenzijdige belichting (alleen de negatieve gevallen). Zowel op de website als bij de intro van de uitzending stelt Zembla dat er een gevaar aan de cursus kleeft, namelijk dat er een deel van de cursisten in de problemen komt. Deze uitzending is juist aan dat deel van de cursisten gewijd en aan de wijze waarop dat gevaar zich voor deze groep manifesteertMet de manier waarop dit wordt weergegeven, lijkt de kans op gevaar veel groter dan het is. "Bangmakerij" is een term die bij me opkomt. Quote: De stukjes die wel zijn uitgezonden, laten een nogal onsamenhangend en technisch onjuist verhaal zien. Dit doet mij vermoeden dat de rest van haar betoog niet wezenlijk anders is en kant noch wal raakt. Puur uit efficiency overwegingen dus wel goed dat het tot een paar lachwekkende inconsistenties is gebleven.Ja, natuurlijk is het monteren van stukjes onsamenhangend!! Zend het geheel uit en dan zal het een stuk minder onsamenhangend zijn. En uw laatste zin in deze quote is echt niet serieus te nemen.

19-02-07 | 16:33 | gast : Re: Schoon en fris Reactie op gast (Schoon en fris) Quote: Toen iemand een bekende Nederlander na zijn deelname eens vroeg of Landmark Education iets met hersenspoeling van doen had, was het fantastische antwoord: Nee, niet zoals jij bedoelt en ja, mijn hersenen zijn schoongewassen en dat werd hoog tijd want er kleefde vuil van eeuwen terug aan. Ik voel me weer schoon, fris en herboren. Er is weer ruimte voor nieuwe dingen. Geweldig! Maar grote onzin natuurlijk. Vermoedelijk een BN-er uit de showbizz wereld en niet zozeer uit de wetenschappelijke hoek. R

19-02-07 | 16:30 | gast : Re: undercover Reactie op gast (Re: undercover) Quote: Lieve gast, Dank je wel. Als blije Landmarker kon ik dit niet zelf op een rijtje zetten. Ze spoelen daar niet allen je hersens ze spoelen ze zelfs weg. Als ik jou niet had. Je hebt naturlijk helemaal gelijk, hulde, ode, bravo onzo. Ben je nu gelukkig? Fijn dat je het allemaal zo goed weet. Ik heb wat beters te doen. Veel plezier met je wijsheid, daar in je eentje achter je PC. Misschien moet je een cursus beginnen? En pang zei de luchtballon uiteindelijk . Mijn leven was al een 10 voordat ik ook maar wist dat Landmark of CSA bestond. Ik hoopte serieus dat je inhoudelijk wilde reageren, maar tevergeefs. Voor een landmarker/CSA-er laat je je wel heel erg snel op de kast jagen trouwens. Daag, R

19-02-07 | 16:28 | gast : Het Landmark Forum is leuk, ... Ik herken mijzelf in de negatieve dingen die ik lees, zo was ik namelijk ook voordat ik het Landmark Forum deed. MAAR NU NA HET LANDMARK FORUM.... ben ik nogsteeds zo... alleen weet ik dat. En, negatief zijn... dat is niet hoe ik mijn leven wil spenderen. It's such a waste of time.. Het Landmark Forum gaf mij toegang tot iets nieuws, iets waarvan ik nooit had gedacht dat het mogelijk was en dat is: life is what I make of it and it is possible to live the life that I love. En dat geeft mij zoveel vrijheid en kracht, IK ben aan het stuur. Heerlijk. Wat betreft de aflevering van Zembla: Erg vervelend dat sommige mensen doordraaien, maarja... als je onverantwoordelijk bent en bijvoorbeeld niet slaapt oid tussen de cursusdagen door dan tja... kan er vanalles gebeuren. Er wordt duidelijk gezegd: 1. Je dient gezond te zijn om deel te kunnen nemen 2. Je dient te zorgen voor je lichaam en geest dus eet en slaap genoeg Verder herken ik niet wat er allemaal gebeurd bij CSA. Ik heb tijdens mijn Landmark Forum ruime pauzes gehad, heeeeerlijk gegeten en de avonden eindigden ook ruim voor 24:00 dus 's-avonds lekker geslapen.

19-02-07 | 16:27 | gast : Re: uitzending zembla Reactie op gast (Re: uitzending zembla) U lijkt in herhaling te vallen, ik meen uw bijdrage eerder voorbij te hebben zien komen. Wel aardig om te zien hoe in een enkele paragraaf twee redelijk vaakgebruikte polemische stijlfiguren de revue passeren: 1. "Neem mijn geval nou". Zonder te verifieren waar de uitzending nou eigenlijk over gaat (het gevaar van dergelijke cursussen voor deelnemers, hetgeen u overigens beaamt door uw stelling over de noodzaak voor voorselectie), geeft u getuigenis van de voor u geweldige uitwerking van deze cursussen. Helaas ging de uitzending even niet over u maar over de kans op slachtoffers. U bent geen slachtoffer, dus u valt buiten het bestek. Uw eigen ervaringen met een dergelijke cursus zijn dus oninteressant in dit kader. 2. "Argumentum Ad Hominum". Uw collega Hanneman heeft geen Landmark of CSA cursus gedaan, vangt echter wel in de eerste lijn de slachtoffers daarvan op en ziet een trend in relatie tot de cursus. u stelt vervolgens dat hij volledig ondeskundig is. Dan vind u waarschijnlijk een hartchirurg die zelf nog nooit een open hart operatie heeft ondergaan op dezelfde wijze 'ondeskundig'. Met vriendelijke groet, R

19-02-07 | 16:24 | gast : Schoon en fris Toen iemand een bekende Nederlander na zijn deelname eens vroeg of Landmark Education iets met hersenspoeling van doen had, was het fantastische antwoord: Nee, niet zoals jij bedoelt en ja, mijn hersenen zijn schoongewassen en dat werd hoog tijd want er kleefde vuil van eeuwen terug aan. Ik voel me weer schoon, fris en herboren. Er is weer ruimte voor nieuwe dingen. Geweldig! eerste 61 62 63 64 65 laatste eerste 62 63 64 65 66 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 839 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

19-02-07 | 16:23 | gast : Re: Positivos mond gesnoerd? Reactie op gast (Re: Positivos mond gesnoerd?) Heb geloof ik een gevoelig Landmark snaartje geraakt, sorry! Vraagje: wat doe je nu dan op het Forum en nog belangrijk wat breng je dan voor positiefs op deze wereld?

19-02-07 | 16:20 | gast : Re: undercover Reactie op gast (Re: undercover) Lieve gast, Quote: Je bezwaren zijn de volgende:Dank je wel. Als blije Landmarker kon ik dit niet zelf op een rijtje zetten. Ze spoelen daar niet allen je hersens ze spoelen ze zelfs weg. Als ik jou niet had. Je hebt naturlijk helemaal gelijk, hulde, ode, bravo onzo. Ben je nu gelukkig? Fijn dat je het allemaal zo goed weet. Ik heb wat beters te doen. Veel plezier met je wijsheid, daar in je eentje achter je PC. Misschien moet je een cursus beginnen?

19-02-07 | 16:15 | gast : Re: eenzijdige reportage? Reactie op gast (Re: eenzijdige reportage?) Quote: Waarom wij onze mening aan de scepticus willen opdringen? Wat voor antwoord wil je horen? Een zinnig antwoord, bij voorkeur ? Quote: .... Ik kan antwoorden verzinnen tot sint juttemis. Dat heeft geen zin. Je bent nu eenmaal sceptisch of niet. Daar kies je niet voor. Dat is zo. Toch? Neen, dat is niet zo. Skeptisch wil zeggen dat je met een kritische blik kijkt naar beweringen, feiten, interpretaties en verklaringen. Via deze kritische blik probeer je op (wetenschappelijke) wijze verklaringen voor de gebeurtenissen te vinden. Geloven daarentegen is juist niet skeptisch/wetenschappelijk. Daar waar een skepticus 'weet' op basis van feiten en toetsbare hypothesen, moet een gelovige het doen met 'aannemen/geloven' op basis van gebrek aan feiten. Als zodanig is een skeptische houding geen aangeboren maar een aangeleerde attitude. Dat heeft juist niets met 'in het verleden blijven hangen' te maken maar alles met de ratio. Je kunt je mening dus niet opdringen aan een skepticus zoals je dat wel kan aan een gelovige. Een skepticus gaat pas om als hij het overtuigende bewijs (verkregen door een wetenschappelijke redenering) gepresenteerd krijgt. Helaas zijn er wel skeptici voor wie de kritische houding een dogma is en die daardoor alles tot het oneindige in twijfel blijven trekken... maar we dwalen af, vriendjes, Greetz, R

19-02-07 | 16:11 | gast : WOW! Het is geweldig om te lezen wat voor buitengewone resultaten mensen behaald hebben door een cursus bij Landmark Education te volgen. Ik wil er graag nog veel meer over horen!!!

19-02-07 | 16:06 | gast : Vrije keuze!!! Hallo, Ik heb gisteren met verbazing naar het programma van Zembla gekeken. Ik heb zelf het forum gedaan en heb het als heel positief ervaren. Voor mij betekent het dat ik echt ben gaan kijken naar mijn leven en nu keuzes maak om het leven te leiden waar ik van houd! Wat kan daar slecht aan zijn? Ik heb geen druk ervaren. Ik ervaar juist dat ik vrij ben om te kiezen! Ik had een ontzettend naar gevoel na de uitzending. De cursus Landmark is maar van 1 kant belicht. De negatieve kant! Daarbij werd CSA en Landmark naast elkaar gezet, terwijl het 2 totaal ander opgezette cursussen zijn. Ik had verwacht dat Zembla (wat voor mij bekent staat als goed kritisch programma) wat objectiever was geweest en ook mensen aan het woord had gelaten die Landmark als positief hebben ervaren. Het is geweldig om te zien dat op deze site zoveel positieve reacties zijn. Misschien een idee voor Zembla om de andere kant ook eens te belichten. 

Lees verder

 

  • Hits: 3070

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch