Skip to main content
  • Archivaris
  • 442

Koning Willemsen

door JoopFinland

Juliana en Beatrix probeerden het nog zo lief te zeggen. Grootmoeder had het over "ongeschiktheid" van kleinzoon voor zijn taak en mams noemde Alex een "exponent van de iPod-generatie". Bullshit dus. Waarom niet de dingen bij hun naam genoemd? De kroonprins staarde vroeger urenlang naar het testbeeld van de tv en nu is zijn schermpje mobiel. We zitten met de geestelijke vermogens van de troonopvolger in de maag, maar op de keper beschouwd valt het wel mee. Voor die Nederlanders voor wie gewoon al gek genoeg is, belooft de troonswisseling zelfs veel goeds. Na Beatrix is het over met het moeilijk doen in en rond het koningshuis. Dertig april dertien betekent terug naar hun roots voor de Oranjes. Niet de adelstand maar de natuur van de troonopvolger verplicht hen daartoe. 'n Simpele koning vraagt om een simpele monarchie. De monkeyproof monarchie begint bij een simpele naam. De verse koning heet niet meer Willem van die tot hier en gunder. Zeg nou zelf: 'n echt staatshoofd van Nederland komt toch niet uit de Franse Jura of de voormalige DDR? Vanaf nu heeft de monarch de achternaam die het meest voorkomt onder zijn volk: Willemsen. En deze koning Willemsen ziet er weer uit zoals het een koning betaamt. Hij zwaait met een sceptertje en hij zit op een troon. De simpele monarchie heeft geen communicatiedeskundige nodig. Haar motto is "U betaalt voor wat U ziet!" Het wordt gewoon weer één op één na het "moderne" koningsschap. Klip en klaar en gemak dient de mens. De nieuwe vorst draagt ook weer een kroon. Hij is opnieuw de afgezant van een god. Van welke god? Daarover kan geen misverstand bestaan. De god waarmee je bent opgegroeid als je Willemsen heet. De god uit "godvrezendheid" en uit "godverdomme". De goeie ouwe god uit Jorwerd voordat Geert Mak over Hem begon te schrijven...
Koning Willemsen is weer van adel. Het is afgelopen met het gehutsel met geboortestaten en voor hoertjes en mislukte pianisten is geen plaats meer in de koninklijke familie. Noblesse oblige en dat geldt zeker in bed. Prinsesjes komen in de simpele monarchie niet meer op de troon, prinsjes worden desnoods met geweld of bij de dienstmeid verwekt. De koning heeft blauw bloed en voor zijn vrouw geldt hetzelfde. Wie maalt om het fascistische verleden van de vader van mevrouw Willemsen? Wat een ingewikkeld en overbodig gedoe! Professor Daudt en al die andere intellektuelen mogen nu gaan bewijzen dat Maxima afstamt van Spaanse adel. En dat mogen ze gratis en voor niks gaan doen, als bewijs van koningsgezindheid.
Reeds in de eerste week van mei vertrekt het koningspaar naar Argentinië. Koning Eenvoud vliegt niet, rijdt geen auto, zit niet eens in de trein. De simpele monarch reist per Gouden Koets. Omdat hij graag iets vasthoudt mag hij zelf op de bok zitten kijken naar de kont van het paard. Maar dan wel met een kondoom om. De reis van de nieuwe vorst gaat jaren in beslag nemen en de rit in de Gouden Koets doet in Nederland oude tijden herleven. Men luistert er weer elke middag tussen vijf voor drie en twee voor drie naar Radio Oranje. Daartoe gaat men naar de vliering van de Vinex-woning en kruipt er onder een deken. Deken en transistorradio worden beschikbaar gesteld door Philips. In de uitzending gaat het over water. De koning is door zijn raadgevers ingelicht over het feit dat tussen Nederland en het vaderland van zijn vrouw een flinke vijver ligt. De koning zal ons elke middag kond doen over hoe hij het droog houdt en over hoe H2 zich verhoudt tot O.

Op 30 april 2014 wordt het défilé in ere hersteld. Voor de jonge lezertjes: het défilé was tijdens de regeerperiode van Juliana een hilarische gebeurtenis bij haar in de tuin. Duizenden landgenoten liepen langs het bordes waarop de koninklijke familie zich stond te vervelen en gaven de jarige vorstin allerlei zaken waar ze niets aan had. Van zelfgebakken omeletten tot zelfgebreide zuidwesters, alles werd achter Juliana opgestapeld of belandde in de handjes van Pieter van Vollenhoven, de enige van de familie die zich niet gegeneerd afwendde. Onder de nieuwe koning worden de Nederlanders opnieuw om de tuin geleid. Er is echter een groot verschil met de bruisende happening op Soestdijk van weleer. De tuin is nu die van Noordeinde, de koning is er niet omdat hij nog steeds op reis is en de goede gaven mogen geen prullaria meer zijn. Met ingang van 2014 zijn zijn onderdanen weer letterlijk schatplichtig aan de monarch. Op 30 april van elk jaar komen zij op Noordeinde belasting betalen, in natura. Alles van waarde is welkom, van een mud aardappels tot een tonnetje bier, de koning stelt het op prijs. Na afloop is het bal op de Scheveningse Pier.
Het zou zo maar kunnen dat de monarchie met Koning Eenvoud weer voor tientallen jaren is geconsolideerd. Ware Nederlanders houden immers van rust en orde en zolang de export naar Duitsland maar trekt, is er voor opstand in de Lage Landen geen meerderheid te vinden. Maar mocht het toch ooit misgaan, mocht er toch op een dag een grote groep invloedrijke mensen lid worden van het Republikeins Genootschap, mocht er toch op een dag een meute met waxinelichtjes naar de voor de verandering in eigen land rondrijdende Gouden Koets gooien, mocht ooit de dag aanbreken dat een heuse mob zich de longen uit het lijf schreeuwt tijdens de voorleesbeurt van een NSB-er op 4 mei – mocht het ooit zo ver komen, dan staat ergens in Frankrijk de oplossing klaar. Misschien moet men er voor naar een museum in de Jura of een oude stal in de Dordogne, maar ergens moet hij zich bevinden. Daar staat hij, het helsch machine. De verf is van het ding afgebladderd, misschien ontbreekt er ergens een schroef of een bout, maar hij doet nog steeds waarvoor ie uitgevonden is. Wat olie over het scherpe staal, een nieuw mandje onder de vlonder en klaar is... nee, niet Kees maar Willem... Willem op zijn frans is Guillaume en waar we nu met zijn allen naar kijken is de Guillotine... Voor Willem geschapen dus, dit instrument, en door het te gebruiken krijgt de Monarchie van de Eenvoud een welluidend slot...

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 442, 1 mei 2013