Skip to main content
  • Archivaris
  • 395

Cultuur & Horeca

De afgelopen maanden toont het Bossche stadsbestuur zich weer van haar meest verstikkende kanten. Nu ze haar eigen zaakjes geregeld heeft - het nieuwe stadskantoor en stadhuis voor vele miljoenen euro's zijn binnen - worden de financiële consequenties professioneel de toekomst gemanoeuvreerd. De ene na de andere bezuinigingsmaatregel tuimelt over elkander en tegelijkertijd verlaten megalomane blauwdrukken de gemeentelijke tekentafels. Nogal wat, voornamelijk kleinschalige culturele projecten zijn aan te wijzen die opzij gezet worden aan de gemeentelijke subsidietrog. Nu ook de miljoenen euro's kostende kunsttempel "De Verkadefabriek" (gelegen in "De Kop van 't Zand", onder de rook van Koudijs) binnenkort haar deuren opent en het Koningstheater voorlopig gered is in het voormalige Bistheater kan de rest het blijkbaar schudden. Buiten alles en iedereen om zijn gemeenteambtenaren al weer maanden aan het tekenen en aan 't plennen in hun luxueuze kantoren boven de Binnendieze in het stadskantoor. De verantwoordelijke stadsbestuurders proberen de vele belanghebbende, geïnteresseerde Bossche burgers inmiddels op een afstandje te houden. Er wordt uitsluitend via de krant - en we hebben hier alleen 't Brabants Dagblad - met een ieder gecommuniceerd lijkt het wel. Het Brabants Dagblad dat overigens openlijk zichtbaar gebruik maakt van het bestuurlijke en culturele netwerk waar de vaste Bossche Binnenstad-redacteuren zich weldadig en kritiekloos in genesteld hebben. De verbindingslijntjes zijn overduidelijk en lopen via de partijstructuren van de PvdA, naar de aan alle touwtjes trekkende nieuwe directeur van de Verkadefabriek in de richting van de meer elitaire culturele instellingen zoals het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst (het voormalige Kruithuis), het NoordBrabantsMuseum en naar bijvoorbeeld een projectontwikkelaar als Libema (Brabanthallen, Sportiom) van de gebroeders Lips.

Horeca & Cultuur
Terwijl landelijk kroegbaas Sjoerd Kooistra aan de schandpaal genageld wordt vanwege grootschalig oneerlijk zakendoen, misbruik van vergunningen en geritsel hoor je hier in DenBosch helemaal niks over. Toch heeft dit heerschap een aantal jaren geleden de megadiscotheek Galaxy heeft overgenomen aan de financieel strategisch interessante horeca-Karrenstraat. Kooistra wil hier een versie van "De Drie Gezusters" openen maar ligt blijkbaar overhoop met de het Bossche stadsbestuur zonder dat hier wat over naar buiten lekt. Tot op dit moment heeft hij zelfs geen drank- en horecavergunning aangevraagd. Mocht hij dit alsnog doen dan duurt het nog zeker drie maanden voordat zoiets afgegeven wordt. Geruchten gaan dat ie pas over een jaar open gaat, maar voor hetzelfde geld (nouja, voor veel meer geld) heeft ie binnen een paar maanden een aantal rechtszaken aan zijn broek. Vele van onderaf opkomende culturele projecten kunnen brieven schrijven, plannen maken en lobbyen wat ze willen, maar ze komen er niet (meer) door. De fiches zijn gezet, de draaischijf is in beweging en de dobbelstenen rollen. Natuurlijk is de speeltafel gemanipuleerd en zijn alle uiteindelijke winsten voor de bank. Hier bij het Kleintje zijn wij (helaas) niet op de hoogte van alle ins en outs tussen de vele belanghebbenden binnen de winstgevende cirkel van de Bossche Binnenstad. Maar er staan miljoeneninvesteringen op het spel. De een wil een megadiscotheek, de ander een gigafilmzaal en weer een ander een grandcafé. Er wordt zelfs alweer openlijk gesproken over een speelhol/casino in de stad. En dan zijn er de vele kleine projecten. Zij zoeken betaalbare atelierruimte voor de (nog) in deze stad aanwezige kunstenaars en -makers. Veel kunstenaars wonen in (kraak)panden zonder duidelijke toekomst en zien graag dat deze culturele "broedplaatsen" worden waar je zonder subsidie-jukken en controlerende beambten je gang kunt gaan, zoals 't hoort. Nu de hele culturele wereld een traptrede is opgeschoven - Lijntheater/Productiehuis, Bis en Picos naar de Verkadefabriek - ontstaat er bewegingsruimte aan de onderkant van het Bossche culturele palet. Momenteel zijn de Bossche stadsbestuurders druk doende dit gat dicht te timmeren met aan de openbaarheid onttrokken toezeggingen aan de wat grotere cultuurinstellingen zoals de twee grote musea. Terwijl de kleintjes genegeerd en arrogant behandeld worden kiest men sjieke architecten om te werken aan nieuwbouw voor het Museum voor Hedendaagse Kunst. Hebben al die regelneven en -nichten en controlerende ambtenaren en kunstpauzen nog in de gaten dat je juist aan de onderkant, aan de achterdeur van de kunstacademie en bij de werkplaatsen van jonge kunstenaars moet zijn? Daar dien je enthousiast wat euro's te investeren, een samenleving op te bouwen met een stimulerende houding naar de inspanningen van kunstenaars en -makers die wij allen zo nodig hebben in een tijdsgewricht dat uitpuilt van 't plastic en de nep, de haat en carrière-nijd.
Het is werkelijk ongehoord op welke wijze bijvoorbeeld de huidige bewoners van de HBS aan de Hekellaan op arrogante en botte wijze buitengesloten worden van de achterkamertjesonderhandelingen over de invulling van het "Manegekwartier". Krankjorum ook dat wij een aantal weken geleden nog middels een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) een gesprekje en inzage hebben gehad in de plannen rondom "Quartier Manège" (zo stond het althans toen nog op een inzage-mapje), zie Kleintje 388. Volgens de aanwezige ambtenaar was er maar weinig in te zien aangezien er nog vrijwel geen documenten waren. Tegen zoveel ongegeneerde liegebeesten valt toch niks mee te doen? Drie weken later toveren de dames en heren stadsregenten een dik pak mogelijke plannen voor dit gebied uit hun stoffige ouwe hoed... We komen hier in een volgend Kleintje zeker op terug, zijn 'ze' nou helemaal zot geworden!? En altijd maar weer zeuren en zaniken over die kloof tussen de bestuurders en de bestuurden - althans die eerste dagen na weer een of andere democratische verkiezing met een dramatisch lage opkomst...

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 395, 24 september 2004