broeierig goede sfeer bij bossche studenten
Op de melodie van het in Den Bosch populaire katholieke 'onze vader' (Minister Rit$en die in het kabinet zijt; uw naam worde geschaad; uw tij zal keren; u zult buigen voor de studenten, gelijk wij moeten buigen voor u. U geeft ons heden onze dagelijkse schuld; zoals wij nog nooit schuld hebben gehad; En leidt ons naar de afgrond; Maar verlos ons van uzelf. U moest u sch-Amen) weerklonken bovenstaande woorden op maandag 7 november jongstleden over de Bossche markt. Vele honderden studenten protesteerden daar tegen de schandelijke bezuinigingen op het onderwijs waar het paarse kabinet ("door paars staan wij nu rood") momenteel mee doende is. Paars van woede waren ze, en terecht. Een paar dagen eerder was de PABO bezet en op diezelfde maandag waren daar de HTS en de Sociale Academie bijgekomen. Wat een aktiviteiten in DenBosch! Geweldig! Een dag later brak er een spontane demonstratie uit. Honderden studenten liepen de stad door en trokken langs allerlei verschillende scholen in een demonstratieve optocht naar de Bossche markt. De woede over de bezuinigingen was overal hoor- en zichtbaar. Helaas lijken de spreekkoren teveel op voetbalsupporter-achtige herrie en komen de yell's niet veel verder als "Rit$en, hi-ha-hondelul" maar ach, er gebeurt tenminste eindelijk weer eens wat. En bezettingen (van studenten én enkele docenten) zijn altijd prima voor het progressieve gemoed. Eindelijk wordt de machteloosheid en groeiende apathie enigszins doorbroken. Tijdens de grote demonstatie op dinsdag 8 november werden er zelfs hier en daar kruispunten bezet waardoor het verkeer flink in de war liep, prima! Zitakties op het Heetmanplein, dat was weer lang geleden. Dezelfde dag werden ook de HEAO, de Economische School en de HAS bezet. Op Woensdag was de Bossche Kunstakademie "24 uur in bedrijf", er worden konstant lessen gegeven en er zijn gezamenlijke maaltijden. De meeste schoolbezettingen zouden op Woensdag 9 november weer aflopen (de sociale akademie zou bezet blijven tot en met vrijdag) maar de sfeer bleef broeierig met als gevolg dat er opnieuw een grote demonstratie plaatsvond en de aktie-fakkel werd doorgegeven aan enkele andere steden. Op donderdag opnieuw een grote studentendemonstratie, inklusief zitaktie op het drukke Heetmanplein.
En wat willen de studenten?
* Het beleid dat door Rit$en wordt gevoerd is niet eenduidig. Gemaakte afspraken komt hij niet na, alternatieven die door de studenten worden aangedragen worden niet serieus behandeld. Op dit moment is Rit$en niet meer geloofwaardig als gesprekspartner, het Kabinet moet Rit$en vervangen, RIT$EN moet weg!
* De basisbeurs mag niet verder omlaag. Thuiswonende studenten gaan van 225, naar 125 gulden, uitwonende van 560 naar 425 gulden. In een land waar de gemiddelde kamerhuur op 400 gulden ligt is dit absoluut onvoldoende 'om in leven te blijven'.
* De invoering van de prestatiebeurs mag niet doorgaan. De effekten van de tempobeurs zijn nog niet eens bekend en geëvalueerd of de volgende maatregel komt er al weer overheen! Bij de prestatiebeurs krijgt de student eerst een lening (basisbeurs en aanvullende beurs) die wordt omgezet in een gift als de prestatienorm wordt gehaald. Deze staat nu op 70% van de studiepunten.
* De maksimale studiefinanciering mag niet terug naar 4 jaar. Wanneer je langer dan 4 jaar nodig hebt voor je studie moet je alles zelf betalen (en dus heel veel lenen!).
* De Openbaar Vervoerkaart moet fakultatief worden. Je kunt een student niet dwingen om een uitgeklede OV-weekkaart of weekendkaart met minder bewegingsvrijheid te nemen die een deel van zijn/haar basisbeurs kost.
* Het collegegeld mag niet jaarlijks stijgen met 100 gulden (tot 1997). De kosten van levensonderhoud en studiemiddelen stijgen, terwijl de basisbeurs daalt. Dit is een daling van het besteedbaar inkomen van de student.
* De bezuinigingen van 500 miljoen gulden op de onderwijsinstellingen mogen niet doorgaan. Het gevolg hiervan is dat de kwaliteit van het onderwijs met zekerheid sterk zal dalen omdat duizenden werknemers van de onderwijsinstellingen hun baan verliezen. Het is dan onmogelijk om kwalitatief onderwijs te kunnen bieden.
Bovenstaande eisen zijn opgesteld door Aktiekomitees in Nijmegen, Den Bosch, Eindhoven, Enschede, Breda en Tilburg en op 9 november 1994 toegezonden aan de Raad van State in DenHaag.
Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 279, 18 november 1994