Skip to main content
  • Archivaris
  • 285

grondspekulatie

De gemeente Tilburg heeft op dit moment grote ruzie met de Rosmalense bouwonderneming Heymans (vriendje van Burgers). Dit bedrijf kocht begin dit jaar 40 hectare grond in een uitbreidingsgebied van Tilburg waar de gemeente 600 huizen heeft gepland. Heymans (met meer dan 3000 werknemers en een netto winst over 1994 van 19,7 miljoen gulden de grootste Brabantse bouwondernemer) was van plan de grond tegen een schappelijke prijs aan de gemeente Tilburg te verkopen wanneer zij het recht zouden krijgen om de woningen te bouwen. De gemeente Tilburg heeft echter de rug recht gehouden en aan Heymans laten weten dat ze hier niet in mee gaan. In Trouw (23 februari 1995) sprak een woordvoerder van de gemeente Tilburg: "Het zou betekenen dat we de deur wagenwijd zouden open zetten voor project-ontwikkelaars die willen uitmaken wie, waar, wat mag bouwen in Nederland." Tilburg is van plan om Heymans onder druk te zetten om ze te dwingen de grondaankoop ongedaan te maken en indien zij dit niet doen dat is de gemeente van plan om het Rosmalense bouwbedrijf dwars te zitten door de geplande woningen elders neer te zetten en Heymans te laten zitten met een aantal weilanden. In dat geval mag Heymans geen enkele Tilburgse woning meer neerzetten. Eindelijk wat tegenwicht ten opzichte van grond- en woningspekulanten zou je zo zeggen maar het is allemaal een eenzaam sissende druppel op een gloeiende plaat. Bouwbedrijven blijken overal in het land op grote schaal grond aan te kopen om aldus aan bouwopdrachten te komen. Heymans heeft veel grond aangekocht in de Randstad, de regio Eindhoven en Nijmegen en ook hier in DenBosch in de buurt gaat het fout. Met de komende fusie tussen Rosmalen en DenBosch oogsten de diverse projektontwikkelaars, dank zij de onbaatzuchtige inzet van hun zetbaas Burgers, hun investeringen.
Het gebied rondom Hintham-Noord blijkt in bezit te zijn van de drie samenwerkende aannemers Hoedemakers en Pennings uit Rosmalen en Hazenberg uit Vught. De bedoeling is dat hier 450 woningen neergezet worden, de bouwers zijn dus reeds bekend. Op dit moment zijn de gemeenten DenBosch en Rosmalen bezig met het opzetten van een struktuurvisie voor het gebied van de polder van Rosmalen- en Empel-Noord. De samenwerkende gemeentes hebben laten weten dat ze geen idee hebben van de eigendomssituatie in dit gebied. (Over vooruitziende blikken van de Bossche politiek en ambtenarij gesproken; tja de stad als onderneming zeggen ze zo vaak). Met een simpel bezoekje aan het kadaster zou toch al lang duidelijk moeten zijn hoe de eigendomsverhoudingen liggen, dachten wij. Wanneer Kleintje Muurkrant het geld had (elke pagina inzage bij het kadaster kost je een gulden of acht) zouden wij het hier wel even uit de doeken doen, maar eigenlijk is dit het werk van gemeenteraadsleden en het Brabants Dagblad of de BLOS om mogelijke grondspekulatie aan de kaak te stellen. Indien iemand in het kadaster in Eindhoven gaat zoeken dan stellen we voor dat er ook gekeken wordt naar de eigendomssituatie van de grond in het natuurgebied de Gement waar dadelijk een snelweg neergeplempt gaat worden. Het zou ons niets verbazen indien Heymans of een andere bouwer hier ook al wat weilanden in bezit heeft genomen. En wanneer burgermeester Burgers dadelijk, als dank voor zijn geboden diensten, een aantal commissariaten vervuld bij Heymans, van Eykelenburg & Co, dan weten we het zeker dat het zo inelkaar steekt.

Rosmalen: Bossche stadswijk
Wanneer je de politieke situatie binnen Rosmalen, overigens wonen hier meer dan 28.000 mensen, betrekt bij een inschatting van de uitkomst van de komende gemeenteraadsverkiezingen dan valt er het volgende te overwegen: in Rosmalen leeft een zeer sterke antipathie jegens DenBosch. Dit is de laatste paar jaren flink gegroeid vanwege de 'Groot-Bossche Gedachte' die in DenBosch heerst. In haar arrogante pogingen de stad op te stuwen in de vaart der volkeren valt vooral het Bossche streven op om een stad te worden met meer dan 100.000 inwoners. Dat scheelt namelijk behoorlijk in de inkomens der stadsregenten. Wanneer we dan kijken naar de Rosmalense politieke verhoudingen dan valt allereerst op dat de PvdA een splintergroepering is geworden: één zetel. Even wat meer vergelijkende cijfers: In Rosmalen zijn 21 zetels beschikbaar en Rosmalens Belang is de grootste politieke stroming met 6 zetels, de SP heeft een traditioneel sterke positie in Rosmalen met 5 zetels. Het CDA heeft er 4, de VVD 3, D66 2 en de PvdA is de kleinste in Rosmalen met slechts 1 zetel. In DenBosch ziet de verdeling van de 37 beschikbare pluche stoelen er als volgt uit: Ten gevolge van de desertie van Paul van der Krabben uit het CDA, staan Bosch Belang en het CDA op een gedeelde eerste plaats met 6 zetels. De PvdA heeft er 5, VVD, D66 en GroenLinks 4, Knillis en Centrumracisten 3 en de SP sluit de rij met 2 zetels. Na de komende fusie zullen er 39 zetels (Oeteldonk heeft straks ongeveer 125.000 inwoners) te verdelen zijn, dus dat wordt spannend. Gezien de Rosmalense sentimenten zou de opkomst aldaar wel eens hoog kunnen worden. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen ging 65,9 procent van de Rosmalenezen naar de stembus, terwijl in DenBosch slechts 58,3 procent meende hierin nog een zinnige aktiviteit te ontdekken, en waarom zou dit hoger worden? Momenteel is het getouwtrek over de komende samenvoeging volop aan de gang. De Bossche en Rosmalense afdelingen van D66 zijn reeds in elkaar opgegaan. Bosch Belang overlegt met Rosmalens Belang, De Bossche PvdA zal niet veel steun hebben aan de Rosmalense collega's en tsja, wat gaan al die SP-stemmers doen? Maar niet alleen de Bossche politici zijn zich druk aan het maken over hun toekomstige inkomens. Er zit in Rosmalen ook een Lokale Omroep en of zij, of de Bossche Lokale Omroep zal moeten verdwijnen. Twee Diensten zal ook wel niet de bedoeling zijn. Er komen een aantal woningbouwcorporaties bij, dat zal toch ook wel de nodige consequenties hebben voor de toekomstige stad. En wat te denken van allerlei welzijns-organisaties en winkeliersverenigingen?

Burgermeester Burgers heeft momenteel de vrije hand. Zojuist heeft hij zich sterk gemaakt bij staatssekretaris Van de Vondervoort om naast Rosmalen ook Heusden en Vlijmen bij DenBosch te voegen. Het is geen toeval dat Burgers hier zijn mond over open doet. Hij verdwijnt toch uit de Bossche politiek, en verhoogt op deze wijze zijn transfersom, en alle andere politici kijken wel uit zich al te zeer te profileren voor of tegen al deze schaalvergroting in verband met de politieke voorkeur van hun toekomstige stemvee.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 285, 5 mei 1995