Skip to main content
  • Archivaris
  • 283

Schiphol ondergronds!

Vrijdag 17 februari heeft het kabinet gekozen vóór verdubbeling van het vliegverkeer op Schiphol (tot veertig miljoen passagiers en bijna 450.000 starts en landingen). gezien de milieuschade en het milieubederf die met deze verdubbeling van het vliegverkeer gepaard gaat, heeft het kabinet tevens gekozen vóór verslechtering van het leefmilieu.
Niettemin beweren de drie betrokken bewindslieden en de schiphol'specialisten' van de VVD, D66, PvdA en CDA in koor dat we tevreden mogen zijn voor het leefmilieu. U moet daarbij in gedachten houden dat deze lieden het leefmilieu reduceren tot een hoop stenen; anders gezegd: tot het aantal ernstig geluidgehinderde woningen, berekend met een achterhaald (komputer)model van de werkelijkheid. Wanneer dat aantal (gebrekkig berekende) ernstig geluidgehinderde woningen afneemt, zo luidt de redenering, dan verbetert het leefmilieu. In de opvatting van deze lieden heeft het leefmilieu niets te maken met de veiligheid (die neemt verder af), niets met de gezondheidseffecten voor de omwonenden (die is onvoldoende onderzocht), niets met de nachtrust voor omwonenden (die is onvoldoende gewaarborgd), niets met de luchtvervuiling (die neemt verder toe), niets met de verstoring van natuur- en recreatiegebieden (die neemt verder toe), niets met het broeikaseffect (de CO2-uitstoot neemt toe), niets met de verstoring van de ozonlaag (die neemt verder toe) en niets met de zure regen (de NO-uitstoot neemt toe). Het negeren door de bewindslieden van deze uitkomsten van de onafhankelijke milieueffect-rapporten getuigt van een ongezonde dosis hypocrisie en van minachting van insprekers en omwonenden. Dat is bepaald onverstandig, wanneer het gaat om het verkrijgen van een draagvlak voor milieubehoud.
Over enkele maanden buigt de tweede kamer zich over deze verdubbeling van het vliegverkeer en de verslechtering van het leefmilieu die daarmee gepaard gaat. Voorkomen moet worden dat men zich daarbij eenzijdig oriënteert op het concept 'Nederland-Distributieland'. In dat concept gaat economische groei altijd gepaard met milieuschade en milieubederf; in dat concept is het leefmilieu altijd sluitpost en dus de klos. de tweede kamer dient zich te realiseren dat een debat over de richting waarin de Nederlandse economie zich zou moeten ontwikkelen al te lang is uitgesteld. Andere ontwikkelingsrichtingen zijn nooit uitgewerkt. Toch wordt die richting nu, in 1995, met besluiten over luchthavens, spoorlijnen en zeehavens, gekozen en voor jaren vastgelegd; wij - u en ik - moeten niet aflaten om de 150 tweede kamerleden daarop te wijzen.
Daarnaast zijn de Vereniging Geen Uitbreiding Schiphol (GEUS) en Milieudefensie druk doende met het oprichten van een bijzonder secretariaat, te weten het "Centraal Punt Tegenspraak". Via dit secretariaat kunnen straks (omstreeks mei 1995) tientallen duizenden tegensprekers bezwaar maken tegen het ontwerpbesluit aangaande de uitbreiding van Schiphol, en later ook tegen het definitieve besluit. Indachtig het principe 'de vervuiler betaalt' kunnen deze tegensprekers dan bovendien vergoeding eisen van de (im)materiële schade die de uitbreiding van Schiphol met zich zal meebrengen.
Wij zijn optimistisch (GEUS)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 283, 10 maart 1995