Skip to main content
  • Archivaris
  • 283

Kasterenstraatjes gekraakt, leeg en gesloopt

In het Brabants Dagblad van Dinsdag 21 februari 1995 stond het volgende berichtje weggedrukt tussen advertenties en overlijdensberichten:
"Uit een exploot van P.P. Boon, tgv.kd.-deurwaarder, d.d. 17 februari 1995 blijkt, dat op verzoek van de gemeente 's-Hertogenbosch, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar burgemeester Mr.D.C.B.Burgers, q.q. zetelende te 's-Hertogenbosch, te dezer woonplaats kiezende aldaar aan de Parklaan 21e, ten kantore van de procureur Mr.J.H.H.Theuws, zijn GEDAGVAARD: Zij die verblijven in de Eerste Kasterenstraat 1 t/m 15, 23 en 2 t/m 24, Van Kasterenwal 145 en Van Berckelstraat 18 te 's-Hertogenbosch, om op donderdag 23 februari 1995 te 14.15 uur n.m., in persoon danwel vertegenwoordigd door een procureur te verschijnen ter gerechtzitting van de president van de arr.rechtbank te 's-Hertogenbosch alsdan en aldaar in kort geding zitting houdend in het gebouw Bastion aan de Zuidwal 58; de vordering strekt tot ontruiming en verlating van voornoemde percelen met al de hunnen en het hunne en met veroordeling van de gedaagden in de proceskosten. Een afschrift van dit exploot is verkrijgbaar bij de procureur vnd. w.g.P.P.Boon, t.k.dwr. Deurwaarderskantoor Stalman v.d.D.de Willeboissingel 45, 's-Hertogenbosch (tel, 073-137571)

Op donderdag 23 februari jongstleden vond dus een kort geding plaats tegen alle krakers die op Vrijdagochtend 10 februari de leegstaande huizen aan de Kasterenwal in gebruik hadden genomen (wat je tussen de regels door al in het vorige Kleintje op de voorpagina had kunnen lezen). Wat was het allemaal weer prachtig, maar wat zijn er ook blunders begaan. De legale bewonersters van Kasterenwal zijn al jaren aan het rommelen geweest om de prachtige straat te behouden. Een strijd die feitelijk ging tegen de stadsvernielingsplannen van de gemeente Denbosch, toen nog onder leiding van PvdA-wethouder Hans Dona. Binnenkort kunnen we de resultaten van de overwinning door de gemeente bewonderen in die hoek van de stad. De van Berckelstraat en omgeving worden aangepast aan de snel verjuppende binnenstad. Winkels, nog meer winkels en kantoren... glazen puien en schreeuwende reklame, prachtig hoor... Aangezien de knok van de mensen van de Kasterenstraat al zo lang aan de gang was, voornamelijk papieren aktiviteiten, is de hele boel een beetje in het vergeethoekje terecht gekomen. Zelf was ik bijvoorbeeld behoorlijk verbaasd de inhoud van de sloopkontrakten te lezen die de 'legale' bewoners tot een paar weken geleden het recht gaven in de panden tot aan de sloop aan de Kasterenstraat te blijven wonen. In dat door hen ondertekende sloopkontrakt stond met grote koeieletters dat de ondertekenaar akkoord gingen met de betiteling 'bouwval' en met sloop van de panden en dat ze met een opzegtermijn van een paar weken op moesten rotten. De gemeente heeft het allemaal weer handig gespeeld. De panden zijn al die jaren onder beheer van het Gemeentelijk Grondbedrijf blijven vallen, dat wil zeggen onder ambtenaar van Koesveld, de huur werd echter opgestreken door Stichting Hertoghuizen. Over van Koesveld straks meer.
Eerst even het verhaal vertellen van de kraak van de Kasterenstraat; het is Vrijdagochtend 10 februari 1995, koud en vroeg in de ochtend. Zeer veel mensen al op de been. Van heinde en verre waren sympatisanten gekomen om mee te helpen om deze schandalige sloopdreiging te voorkomen, nou ja, in ieder geval aan de k(r)aak te stellen. Veel spandoeken, leuzen geschilderd en stencils uitgedeeld aan overwegend welwillende buurtbewoners die vrijwel allen de moed al hadden opgegeven.
"Daar kunnen jullie toch niets meer aan veranderen, dat hebben die hoge heren allang geregeld" kregen we meerdere malen (maar dan op 'ze bosch') te horen. Aangezien er zo'n grote groep mensen was op komen draven lag het voor de hand om één van de direkt betrokkenen en verantwoordelijken maar eens op te gaan zoeken. Na enig uitzoekwerk bleek grondbedrijf-ambtenaar van Koesveld in vergadering te zitten op het Bossche stadskantoor, dus hoppa met een flinke groep mensen daar naar toe. De man schrok zich wezenloos en gedroeg zich als een klein kind, er werden wat vage gesprekjes gevoerd met wat andere politici en dat was dat. De dag erop zou er een hetzerig stukje in het Brabants Dagblad verschijnen waarin sprake was van "een door krakers bedreigde ambtenaar" en "volgens burgemeester Burgers is de ambtenaar op ontoelaatbare wijze geïntimideerd." Sterk overtrokken allemaal en opgeschreven door een journalist van het Brabants Dagblad die te beroerd was om die dag naar het Kasterenstraatje te komen, terwijl de krant meerdere malen gebeld is met de mededeling dat er van alles aan de hand was. Maar nee hoor, van achter de tekstverwerker, koffie in de ene en de telefoonhoorn in de andere hand wordt er weer een stukje in elkaar geflanst waarin geen woord staat over de motieven van de kraakaktie en de werkelijke achtergronden van het waarom van het bezoekje van de krakers aan van Koesveld. Dan deed de BLOs-TVploeg het beter hoewel zij helaas geen beelden hebben geschoten van de "bedreigingen" aan van Koesveld. Dirk van Koesveld die notabene in hoogsteigen persoon illegaal panden sloopt, niet alleen in de van Kasterenstraat maar op veel meer plekken in de stad. Hij heeft het allemaal aan zichzelf te danken dat ie een keertje bezoek kreeg en als hij zo door blijft gaan met zijn intimiderend gedrag zal dit inderdaad wel niet de laatste keer geweest zijn dat hij gekonfronteerd wordt met een groep woedende mensen.
Maar goed, alle panden waren dus weer bewoond die vrijdag... Het zou niet lang meer duren. Zoals jullie hierboven al hebben kunnen lezen heeft de gemeente DenBosch een smerig truukje uitgehaald om door middel van die geplaatste advertentie de krakers anoniem te dagvaarden op precies dezelfde dag dat de krakers in de Bossche rechtbank aanwezig waren om daar de uitspraak te horen van de rechter over de ingediende bezwaarschriften tegen de afgegeven sloopvergunning. Dus nadat de rechter besloot dat de ingediende bezwaren niet geldig waren en dat de gemeente DenBosch mag gaan slopen (waarna Stichting Hertoghuizen er nieuwbouw met woningen en winkels zal neerzetten), besloot hij tegelijk dat de krakersters er uiterlijk Vrijdag 3 maart uit moesten gaan. Tsja, mooie aktie dus maar het heeft allemaal vrij weinig uitgehaald en we balen er bij het Kleintje wel van dat we geen zelf geschreven stukjes hebben gekregen van de Kasterenstraatkrakers. Moeten we dit allemaal weer zelf opschrijven, terwijl we het toch al zo druk hebben. We zijn geen journalisten! Het is juist de bedoeling dat mensen zelf gebruik maken van dit blaadje, dus de volgende keer... We komen uiteraard terug op de achtergronden van de sloop van deze relatief betaalbare huizen. Het is een mooi voorbeeld van dat zogenaamde 'sociale ondernemerschap' van de Stichting Hertoghuizen. En maar jammeren dat ze te weinig geld hebben en dat dit de reden is voor de jaarlijkse doorberekening van hoge huurverhogingen. En maar klagen dat het onmogelijk is om hedentendage betaalbare sociale woningbouw neer te zetten. Maar ze hebben tot op heden geen rationeel argument gegeven op de kritiek dat de meer dan vijftig huizen aan de Kasterenstraat, Kasterenwal en van Berckelstraat onterecht gesloopt en vervangen worden door (te) dure huizen. Per 1 juli aanstaande gaan de huren voor vrijwel alle huurdersters weer met 5 tot 5,5 procent omhoog. De woonlasten worden steeds onbetaalbaarder (zie tevens elders in dit Kleintje de dreigende 'herinrichting' van de Bijstandswet), dit gaat hartstikke fout. Wil je meehelpen daar iets aan te doen neem dan kontakt op met het Woonlastenkomitee DenBosch, p/a Wilma van Steen, Trompet 22, 5231 DK, DenBosch.

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 283, 10 maart 1995