BVD-jaarverslag
Onder het kopje 'politiek gewelddadig activisme' viel in het vorige maand verschenen BVD-jaarverslag (1995) het volgende te lezen: "De radicaal-linkse beweging is er ook in 1995 niet in geslaagd haar krachten te bundelen. Een van de bindende factoren, het blad Konfrontatie, is zelfs opgehouden te bestaan. De pogingen om een fusie te bewerkstelligen tussen andere radicaal-linkse bladen zijn nog niet succesvol gebleken, Qua activiteiten is het net zo gesteld. Harde milieu-acties bijvoorbeeld zijn in 1995 achterwege gebleven. Slechts op het gebied van het anti-fascisme kan er gesproken worden van enige - binnen de Landelijke Anti-Fascistische Actie (AFA) min of meer gecoördineerde - strijd.
De BVD heeft ook in 1995 zijn onderzoek naar de bewegingen van de actiegroep RaRa voortgezet. Het vigerende Nederlandse asiel- en vreemdelingenbeleid heeft in de optiek van RaRa, zoals bijvoorbeeld uiteengezet in de diverse claimbrieven, weinig veranderingen ten goede laten zien. Harde acties blijven derhalve mogelijk."
Opvallend in het jaarverslag is de aandacht die de BVD besteedt aan de toenemende problemen die zij heeft met het onderscheppen van berichten: "voor de verwerving van operationele informatie blijft de interceptie van telecommunicatie voor de BVD een onmisbaar middel. De mogelijkheden op dit terrein worden doorlopend ernstig bedreigd door de snelle veranderingen op het terrein van de telecommunicatie en dee verspreiding van cryptografie." Een andere opvallende passage: "In het jaarverslag 1994 kondigde de BVD aan een onderzoek te zullen doen naar ontwikkelingen in stedelijke achterstandsgebieden die zouden kunnen leiden tot een situatie die als een rechtsvacuüm kan worden aangeduid. Dat wil zeggen een toestand waarin de handhaving van het overheidsgezag is ondergraven en waarin de burger in de uitoefening van zijn grondrechten wordt belemmerd. Aanleiding voor dit onderzoek was de toenemende bezorgdheid in de samenleving over de omstandigheden in stedelijke achterstandsgebieden. Er zou zelfs sprake zijn van gettovorming. Een implicatie van gettovorming is dat de regels van de rechtsstaat onder druk komen te staan. De burger verliest zijn gevoel van veiligheid en vrijheid omdat hij in zijn omgeving wordt geconfronteerd met onwettige praktijken waarop de overheid geen greep meer heeft. Het onderzoek, dat meer het karakter had van een terreinverkenning, werd voltooid in de loop van 1995. Het leidde tot de volgende conclusies: In achterstandswijken van Nederlandse steden ontstaan in toenemende mate min of meer autonome gebiedjes, met eigen informele regels, economieën en overlevingsstrategieën. In deze gebiedjes is sprake van uitholling van het overheidsgezag. Voor een scenario van 'no go areas', waarop de de overheid geen enkele greep meer heeft en waarbinnen de democratische rechtsorde heeft plaatsgemaakt voor eigen regels, biedt het verkennende onderzoek onvoldoende houvast. De maatschappelijke weerstand tegen een ontwikkeling in die richting is, zij het op sommige punten afgebrokkeld, nog in voldoende mate aanwezig. Daarnaast moet de overheid nog altijd in staat worden geacht haar gezag te handhaven en negatieve tendensen door gericht beleid een halt toe te roepen of tenminste af te remmen. Voor de BVD ligt hier vooralsnog geen taak." ter afsluiting nog een stukje uit de financiële besteding: aan personeel werd in 1995 49.661.000 gulden uitgegeven, aan materieel 12.385.000 en er is 4.276.000 gulden uigegeven aan 'geheime' projecten. je kunt het zelf allemaal nalezen indien je het jaarverslag 1995 opvraagd bij de Binnelandse Veiligheidsdienst, afdeling interne en externe betrekkingen, Postbus 20010, 2500 EA, DenHaag.
Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 298, juni 1996