En de bazen maar klagen...
Gemeenteraad de mond gesnoerd
Het afscheid van Hans "the boss" Dona was als vanouds; geheel in de stijl van de regeer"cultuur" van Dona c.s.: vanachter de regeertafel lovende woorden en dramatische oproepen, vanuit de (nieuwe) raad stilte.....
Hans the boss constateerde in zijn afscheidsboodschap dat de politiek wel goed moest luisteren naar de wensen van de mensen, maar daarna gewoon zijn eigen gang moest gaan. Het algemeen belang moet voorgaan, maar dat is niet populair, aldus Hans. De politiek heeft gefaald, want de politiek is er niet in geslaagd om de boodschap "over te doen komen".
Nee, dank je de koekoek. Het is hetzelfde algemeen belang dat stelt dat de uitkering bij voorkeur afgeschaft moeten worden (dat schept pas banen); dat de lonen tot net onder het niveau van Oost Aziƫ (indien mogelijk: nog lager) moet zakken; dat de weinige regels die ervoor moeten zorgen dat het miljeu niet nog verder verpest wordt, voorlopig maar herbezien (betekent in de mandarijnentaal van politiek en ambtenarij: afschaffen!!) moeten worden want het remt de economische groei.
Volgens Hans the Boss zijn politici dus ingehuurd om namens "het algemeen belang" die besluiten te nemen, welke ingaan tegen datgene wat de kiezers willen; en dergelijke besluiten gewoon als een "product te verkopen". Hij blijft van mening dat de politiek niet de makkelijke weg moet volgen, door problemen uit de weg te gaan ten gunste van de populairdere individuele of collectieve consumptie. Nee, de belangrijkste opgave voor de plaatselijke politiek is volgens Hans the Boss het mooier en beter maken van Den Bosch.
(Toch aardig om deze analyse van de parlementaire domokratie en over de rol van de politicus/ca in het Brabants Dufblad omschreven te zien als "een alom gewaardeerde analytische verhandeling over de moderne maatschappij"; zie verder: Kleintje 1 t/m 274).
Gezien het gegeven dat Hans den Boss een gewichtig en spraakmakend bestuurder in PvdAkringen was en is, mag je aannemen dat zijn visie op de plaats van de stadsbewoner/ster in stad en staat niet een eenmansvisie is.
Het zij hier maar weer eens herhaald: de stad is er als een toneel voor de politieke elite, zij verdelen het geld en bepalen wel hoe de stad er uit komt te zien, de stadsbewoner/ster mag zich daarin bewegen, that's all.
Overigens is het nog wel aardig om de volgende anekdote hier even te vermelden: Dona werd een paar dagen geleden gevraagd dat zijn oude baan als wethouder in DenBosch zeer lukratief is bij zijn nieuwe baan bij de Brabant Pers. Hij heeft namelijk de beschikking over een helder inzicht in allerlei gemeentelijke plannen en projecten. Maar nee hoor, Dona zei dat hij helemaal geen beschikking heeft over allerlei 'geheimen van de stad'. Tijdens zijn afscheids-gemeenteraad kreeg hij echter als kadootje de beschikking over zijn eigen laptop-komputer, die hij al die jaren van de gemeente in bruikleen had. Hij zal vast de harde schijf van dat ding niet gewist hebben dus daar zal toch wel een Megabytje of wat aan gemeentelijke informatie hebben opgestaan. 'Wiens brood men eet diens woord men spreekt' zullen we maar zeggen. Tijdens zijn afscheidsreceptie cirkuleerde het gerucht dat Hans Dona zo principieel is geweest om een koninklijke onderscheiding te weigeren omdat dit een automatische gebeurtenis zou zijn en daar had hij geen behoefte aan. Maar het verhaal gaat ook dat hij in eerste instantie een hogere onderscheiding had verwacht en dat dit de reden voor zijn afwijzing was. Hij nam wel gretig de Stadspenning van den Boschaan, hoewel die toekenning natuurlijk net zo goed een automatisme is, maar goed...
Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 274, 11 juni 1994