Nieuwe Partij?
Bert Blase, mede-oprichter van De Nieuwe Partij (zie artikel Groen/links/rechts in Kleintje 278), heeft na de verkiezingsnederlaag van zijn partij besloten de overstap te maken naar de Politieke Unie 55+. Over De Nieuwe Partij schreef het FOK in de Kafka Nieuwsbrief nummer 6 een artikel onder de titel 'de Nieuwe Partij haalt racistische bende over de vloer'. Bertje was hier niet zo blij mee en schreef aan Kafka hierover een briefje. Het artikel had tot gevolg dat Martin Schenkels zich terugtrok als lid van de Nieuwe Partij.
In de Nieuwe Revu verscheen in juli 1994 een artikel over enkele andere kandidaten van de Nieuwe Partij; Peter Noordendorp en Benedict Banning. Noordendorp is de Nederlandse leider van de sekte de Humanistische Beweging, ook wel De Gemeenschap (Zie NN nummer 3). Noordendorp, die in 1975 de internationale tak van de sekte mee oprichtte op het Griekse eiland Korfu, was in 1986 en 1987 kandidaat voor een dekmantelorganisatie van De Beweging; de Humanistische Partij. Veel succes had deze club gelukkig niet. Banning werd in 1992 bestuurslid van Narconon, een afkickcentrum verbonden aan de Scientology kerk. In 1993 was hij spreker op een bijeenkomst van het orthodox-katholieke Instituut voor Huwelijk, Gezin en Opvoeding (aan Opus Dei verbonden). Gekonfronteerd met zijn Narconon-bestuurslidmaatschap reageerde Banning door te zeggen dat hij niet wist dat het iets met Scientology van doen had. Bovendien zou hij onlangs zijn afgetreden als bestuurslid.
Blase, gekonfronteerd met deze gegevens, verklaarde geschrokken te zijn omdat de Nieuwe partij "zich verre wil houden van alles wat met extreem-rechts te maken heeft". Over de Humanistische Beweging: "Organisaties als de Humanistische Beweging hebben op papier goede ideeën. Maar we zullen de leden kritisch blijven volgen."
September 1994 blijkt Bertje, die zichzelf als paranormaal genezer ziet, plotseling voorlichter te zijn geworden van de Tweede Kamerfractie van de Politieke Unie 55+. Hij moet gaan zorgen voor de goede relatie met de pers, helpen bij het formuleren van kamerteksten en optredens van kamerlid Leerkes regelen. Van vernieuwing is bij de Unie geen sprake. De Unie wil meer politie op straat, hardere aanpak van kriminelen, algemene identificatieplicht, intensieve fraudebestrijding, restrictieve toelating van vreemdelingen en stimulering van de terugkeer van diezelfden, verplichte integratie van vreemdelingen, naturalisatie alleen bij afzien van oorspronkelijke nationaliteit, kontroles en beperking van subsidies, verplicht afkicken van drugsverslaafden, strafbaar stellen van positieve diskriminatie, afslanking van het overheidsapparaat en natuurlijk een speciaal ouderenbeleid. Ook voerde de Unie in april gesprekken met de extreem-rechtse Realisten Nederland over mogelijke samenwerking (zie ook Kafka Nieuwsbrief nummer 10).
Het Algemene Ouderen Verbond verklaarde zich bereid een fusie aan te gaan met de Unie 55+ wanneer deze haar standpunten ten aanzien van vreemdelingenbeleid en kriminaliteitsbestrijding wilde aanpassen. Als aanloop naar een eventuele fusie zouden beide partijen tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 1995 met een gezamenlijke lijst optreden. De onderhandelingen tussen de partijen zijn echter inmiddels afgeketst, met name vanwege de nieuwe naam die de Unie 55+ voor zichzelf had bedacht: Ouderenpartij Unie 55+. Deze naam zag het Ouderenverbond niet zitten.
De Nieuwe Partij was onderandere een voorstander van legalisatie van alle drugs, geen voorstander van klakkeloze celstraffen en tegen een geïsoleerd ouderen- en jongerenbeleid.
Blase, niet gehinderd door principes, zegt: "Ik heb geen moeite met de ideeën van de Unie 55+. Je moet tenslotte verder". Naar onze mening is Bert een opportunist. De Unie brengt ook een eigen partijblad uit, genaamd 'Unie Vizier'. En hoe heet het blaadje van de xenofobe sterrenwichelaar en bestuurslid van de Unie Ed Noordman ook alweer? Juist, 'Astro-Vizier'.
Dit artikel is (enigszins aangepast) overgenomen uit de Nieuwsbrief nummer 12 van Kafka. Met deze nieuwsbrief kun je kennis maken door vijf gulden over te maken op Postbanknummer 71006 tnv Kafka, Amsterdam, ovv 'Nieuwsbrief'.
Wie bij Google 'Bert Blase' intikt wordt onder meer verwezen naar een artikel uit 1994 verschenen in Kleintje Muurkrant onder de kop 'Nieuwe Partij'. Het artikel wordt daardoor ook nu (inmiddels ruim 10 jaar na het verschijnen ervan) nog wel eens aan mij voorgelegd. Er staan echter nogal wat fouten in dit artikel, vandaar dat ik met de redactie van Kleintje Muurkrant heb afgesproken dat ik die in dit bijschrift corrigeer, en dat deze tekst als bijlage bij het betreffende artikel wordt geplaatst.
In het artikel staan kleinere en grotere fouten. Op de kleine fouten (ik zie of zag mijzelf bijvoorbeeld niet als 'paranormaal genezer' zoals in het artikel staat) en op de wat badinerende schrijfstijl wil ik hierbij niet ingaan, maar wel op het feit dat aan mij - en overigens ook aan het Kamerlid Bertus Leerkes - standpunten worden toegeschreven, die ik niet heb en nooit heb gehad, integendeel, waar ik geen enkele affiniteit mee heb.
In het artikel wordt een serie van standpunten genoemd ten aanzien van vreemdelingenbeleid en criminaliteitsbestrijding, die ik destijds zou hebben onderschreven, toen ik voorlichter en naaste medewerker werd van Bertus Leerkes (Tweede Kamerlid, 1994-1998). Hier is geen sprake van! Bertus Leerkes zelf heeft - al ruim voor de verkiezingen van 1994 - publiekelijk aangegeven dat hij deze standpunten niet deelt. In de gesprekken die wij hebben gevoerd, voordat ik zijn medewerker werd, hebben wij vanzelfsprekend uitgebreid over onze politieke opvattingen gesproken. Leerkes bevestigde mij, dat hij onder geen beding de Tweede Kamer inging om dit soort thematiek. Integendeel, uit onze gesprekken bleek een grote verwantschap tussen zijn en mijn idee