Identifikatieplicht
Wanneer je een kopietje van je identiteitsbewijs weigert in te leveren bij je werk'gever', dan loop je het risico in het "anoniementarief" van de loonbelasting terecht te komen, waarmee je meer dan de helft van je inkomen verliest. Hieronder staan wat aktietips waarmee je je omgeving duidelijk kunt maken dat je het oneens bent met de per 1 juni j.l. ingevoerde identificatieplicht. Doe het komisch, juridisch of lastig...
komisch
** Omdat de wet niet voorschrijft van welke afmeting en kwaliteit de kopie moet zijn, staat de deur open om al je kreativiteit te gebruiken. Zo zijn er, in protestakties met de pers erbij, kopieën ingeleverd op T-shirts, op troittoirtegels, hele grote en hele kleine kopieën. Wanneer je de ondergrond van die kopie ook nog eens rood maakt, dan is verder kopiëren onmogelijk.
** Kopieer slechts dat deel van je paspoort waarop het nummer zichtbaar is, dus niet je persoonsgegevens. In principe voldoe je hiermee aan de letterlijke tekst van de wet. Waarschijnlijk zal je werkgever je (weer) een brief moeten schrijven waarin staat dat dit toch echt niet de bedoeling is. Stuur daarop, in je beste onwetendheid, zelf weer een briefje dat dit wel genoeg is en probeer dit een tijdje vol te houden.
** Geef je werkgever een gesloten envelop met daarbij de mededeling dat deze slechts geopend mag worden door de accountant, bedrijfsvereniging, belastingdienst, inspektiedienst van sociale zaken of vreemdelingenpolitie. Doe een kopie in de envelop of maak je werkgever wijs dat er een inzit.
** De handige knutselaars onder ons zouden eens kunnen proberen de kopie met een dusdanig chemisch goedje te behandelen dat de afdruk na een aantal weken in het absolute niets oplost (waarschijnlijk met andere delen van de personeeldossiers). Of zorg dat de kopie juist zeer nadrukkelijk/ruikbaar aanwezig blijft in de administratie onder het motto: aan deze registratie zit een luchtje.
juridisch
** Stap naar de rechter! de wet op de identifikatieplicht (WID) is in strijd met: -internationale verdragen die de privacybescherming en non-discriminatie beginselen regelen, -de wet op de persoonsregistratie, die het de werkgever verbiedt kopieën in de administratie op te bergen, -het principe dat sankties in verhouding moeten staan tot de overtreding, -het gelijkheidsbeginsel, want de sankties zijn niet voor iedereen gelijk.
lastig
** Teveel betaalde loonbelasting kun je terugkrijgen door een T-formulier in te vullen, waarbij identifikatie niet nodig is.
** Probeer ook van de belastingdienst een voorschot te krijgen op de teruggave van volgend jaar. Doe dit elke maand; het kost je weliswaar wat tijd, maar bij de belastingdienst zal de lol er snel vanaf gaan wanneer dit vaak gebeurt. Op een afwijzende reaktie kan een bezwaarschrift worden ingediend. Bij iedere nieuwe negatieve reaktie kan geprocedeerd worden.
** Mensen die onder druk van hun werkgever al een kopie ingeleverd hebben maar daar spijt van hebben, kunnen het kopietje natuurlijk terugvragen op het moment dat duidelijk is dat er geen sankties worden opgelegd of dat een rechter het gebruik van het anoniementarief verbiedt.
** Terughalen is ook zonder deze ontwikkelingen mogelijk, je hebt namelijk recht op inzage in je eigen dossier, waarbij je vrij eenvoudig je kopietje kunt verwijderen. Om nieuwe sankties te voorkomen moet je dit niet al te openlijk doen.
Heb je zelf ideeën, zet ze in het Kleintje (Postbus 703, 5201 AS, DenBosch 073.136927) of neem kontakt op met het Autonoom Centrum dat aktiemethoden inventariseert: Bilderdijkstraat 165-F, 1053 KP, Amsterdam 020.6126172
Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 288, 18 augustus 1995