Skip to main content
  • Archivaris
  • 272

PERSOONSREGISTRATIE BIJ DE SOCIALE DIENST

Uit de Omslag (onafhankelijk Maandblad voor Haarlem, IJmond en Regio) schrijven we het volgende stuk over. Dit gaat namelijk ook op voor DenBosch:
Persoonsregistratie, we komen het meer en meer overal tegen. Tal van instanties leggen dossiers aan die weer onderling gekoppeld worden. Sinds enige tijd bestaat de Wet Persoons-Registratie (WPR) die de mogelijkheid geeft informatie te krijgen uit een dossier dat een instantie van je aanlegt. Bij de Sociale Dienst (Dit stukje gaat over een voorbeeld bij de gemeente Haarlem, maar dit geldt ook zeker voor Den Bosch) is het zeer raadzaam om je dossier op te vragen omdat de inhoud niet altijd strookt met de waarheid. En dit is zacht uitgedrukt.
Dossierstukken zijn 'gefilmd' en bij inzage zijn ze op fiche slecht leesbaar. Vraag ook je hele dossier (of per periode). Laat je niet verleiden om bijvoorbeeld plakkertjes te doen op stukken die jij interessant vindt. Dit proberen ze nog wel eens als ze willen weten wat je ermee gaat doen. Als de inhoud niet klopt kun je op grond van de Wet Persoons Registratie vragen of de onware passages verwijderd kunnen worden. Het beste kan dit door de klachtencommissie van de Sociale Dienst in te schakelen of alles via B&W te spelen. Aan de hand van enkele voorbeelden zal het belang worden aangegeven. Het is zo dat dienstverleners beëdigde ambtenaren zijn en wat zij zeggen wordt bijvoorbeeld door een rechter geloofd. Sterker nog, een rechter, provincie of andere beroeps-procedure-orgaan hecht meer waarde aan de stem van de dienstverlener (op Papier) dan aan de jouwe. Mijnheer X te Haarlem is onlangs veroordeeld door de politierechter tot 8 weken cel, voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. En waarom? Hij woonden niet waar hij stond ingeschreven! De Sociale Dienst Haarlem was hiervan op de hoogte blijkens een verhuisbericht van mijnheer X, alwaar op de achterkant te lezen was, na het woord woonsituatie: verblijfplaats elders in Haarlem. Het betrof een woonruimte (in een bedrijfsruimte) zonder brievenbus. Inschrijven bij de gemeente in een bedrijfsruimte kan niet omdat zo'n ruimte niet als woonruimte te boek staat. Een postbus mag niet, dus ging de Sociale Dienst destijds akkoord met het postadres. Wat blijkt? Zijn dienstverleenster heeft opgeschreven dat "cliënt ooit een 'echte' baan heeft gehad, dat was bij DE bank (welke staat er niet bij terwijl in het zelfde rapport andere werkgevers wel genoemd worden). Hij is ontslagen nadat er geld was verdwenen. Hij had het niet genomen". Nu had deze cliënt, mijnheer Y, nooit van zijn leven bij een bank gewerkt. Ook was hij nooit ergens ontslagen en ook had hij nooit ergens gewerkt waar geld verdwenen was. Dit is dus pure laster die via zo'n dossier de wereld in geholpen wordt. De gebruikers van dit dossier zullen zich waarschijnlijk nooit afvragen wat hier van waar is, de dienstverleenster is immers beëdigd. Vraag je dossier dus op bij de Sociale Dienst, bij de Politie of bij een andere instantie waarvan jij denkt dat ze je geregistreerd hebben en controleer de gegevens!

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 272, 15 april 1994