• Archivaris
  • 394

Avatar is Scientology-kloon

We hebben in 't Kleintje eerder aandacht gevraagd voor lieden die allerlei cursussen aanbieden aan mensen die zich niet al te best voelen en waar veel, heel veel euri's aan worden verdiend. Landmark, CSA, Neuro Linguïstisch Programmeren en Scientology bijvoorbeeld. Deze keer gaan we 't hebben over "Avatar".

door Ronald Cools

Ze noemen zichzelf 'Avatar Masters', en ze hebben een bloedserieuze missie: het creëren van een "Verlichte Planetaire Samenleving". Daar hangt ook een serieus prijskaartje aan. Deze verlichting is je niet gegund als je niet diep in de buidel kunt tasten. Voor de ultieme verlichting dien je de hele brug à-la-Scientology te bewandelen tot en met de Wizard Cursus. Na pakweg 13.000 euro's kun je dan eindelijk wapperen met je Wizard-diploma, en mag jezelf echt "verlicht" verklaren. Hun opdrachtgever en lichtend voorbeeld is de Amerikaan Harry Palmer, directeur van Star's Edge, die in 1987 de Avatar Cursus met enorme superlatieven lanceerde, als zou je God binnen negen dagen kunnen worden; of beter gezegd een 'Operating Thetan', want destijds was Harry Palmer president van de Kerk van Scientology van de Mission Elmira. Maar omdat Scientology nogal omstreden is heeft Star's Edge Scientology-jargon altijd zorgvuldig vermeden. De staat van 'OT' werd zorgvuldig omgedoopt tot het verlokkelijker klinkende woord: 'Avatar' (een avatar is volgens het hindoeïsme een God, die op aarde neerdaalt in mensengedaante). Avatar wordt daarom ook wel 'Scientology Light' genoemd en de oefeningen heten ook 'rundowns'; typisch Scientology-jargon. De eerste Avatars hadden vrijwel allemaal een Scientology-achtergrond. Op zich niks mis mee, maar vermeld het dan wel even op je visitekaartje! In het profiel van Harry Palmer op alle officiële websites (ook de Nederlandse website) staat slechts dat hij 'Amerikaans psycholoog' is. Star's Edge vertelt halve waarheden over Palmer, en het niet vermelden van zijn Scientology-verleden is misleiding. Star's Edge en Avatar Masters proberen het Scientology-verleden van Palmer krampachtig te verbergen.
Ook heeft Palmer zich niet aan zijn belofte gehouden: bij de introductie van Avatar, in 1987, beloofde Palmer plechtig dat Avatar het einde was van alle spirituele trainingen. Met deze huizenhoge beloftes introduceerde Palmer de Avatar Cursus: "Fasten your seat belts and hold onto your hat. I have discovered a rundown that leaves every other rundown in the dust. Be as incredulous as you please. I expect it. But unless you are prepared to go beyond what you thought possible, at a speed you thought impossible, don't have anything further to do with this rundown. How long does it take to produce an evolved spiritual being? An Avatar! You're just not going to believe how really swiftly it can be done, and I'm not talking about body disintegration or stepping in front of a train. This rundown is the end all to case. This is the wrap-up to end all wrap-ups. After this rundown, life is no more and no less than an experience in skill development."

Elke nieuwe techniek beloofde hij te integreren in die 9-daagse Avatar Cursus. Geldbelust als Palmer is, is hij in de voetsporen getreden van de oprichter van Scientology - Ron Hubbard, en ontwierp hij steeds duurdere trainingen om steeds 'verlichter' te kunnen worden. De treden zijn zowel naar boven als beneden uitgebreid, te beginnen met downloadbare Avatar minicursussen op de officiële website (www.avatarepc.com). Leuk dat die minicursussen gratis zijn, maar ze bevatten stuk voor stuk subtiele strategieën die je klaarstomen voor het grotere (en duurdere) werk. De Missie van Star's Edge mag dan liefdevol klinken, de manier waarop Avatar Masters klanten werven is minder liefdevol. Zo duwen Avatar Masters willens en wetens frauduleuze geheimhoudingscontracten onder de neus van de nietsvermoedende cursist. Die contracten ben je verplicht te tekenen. Bij het verklappen van de 'rundowns' riskeer je een boete van 10.000 euro. Allemaal gebakken lucht; verkoopstrategieën. Die zweem van geheimhouding is een slimme marketingtruc en hoort niet thuis op het gebied van universele waarheden.

Ik zou je graag iets uit de doeken willen doen over de geheimhouding rondom Harry Palmer's Avatar Cursus. Het schriftelijke materiaal staat geregistreerd als "gepubliceerd" sinds november 1987. Volgens Amerikaanse en internationale auteursrechtwetgeving betekent dit dat ze voor het grote publiek beschikbaar zijn, zonder voorwaarden vooraf wat betreft openbaarmaking. Met andere woorden, niets wat op de Avatar Cursus wordt geleerd is vertrouwelijk, ongeacht wat de contracten en overeenkomsten daarover zeggen. Die geheimhouding is alleen maar een marketing-truc. Mentale processen vallen sowieso niet onder het auteursrecht. Misschien ben je ook geïnteresseerd in het prijsbeleid dat bij de Avatar Cursus wordt gehanteerd. Jarenlang dachten Avatar-masters dat ze hun studenten de volle "richtprijs" moesten vragen (ongeveer 2000 euro) omdat dat zo in hun contract stond. Klein probleempje: die bepaling in het contract is onwettig. Star's Edge mag niet aan onafhankelijke, gelicenseerde trainers opleggen wat ze voor hun cursussen moeten vragen; niet in de VS en niet in Nederland. Harry Palmer wist dit toen hij zich gedwongen voelde om in de rechtszaal onder ede te verklaren dat "masters mogen vragen wat ze willen". Ik vermeld dit voor het geval je een Avatar cursus bij een Avatar Master gaat volgen. Weet dan dat je over de prijs kunt onderhandelen. Ook claimt Palmer dat zijn 'rundowns' uniek zijn, maar hij heeft heel veel geplunderd van anderen; zo heeft Palmer de zogenaamde geheime 'Creatie Hanterings Procedure' min of meer gejat van Thartang Tulku, uit het boek 'The Hidden Freedom of Mind'. Het beleid van Stars Edge is niet bepaald fris: wanneer je de Avatar Cursus doet manipuleren Avatar Masters je om vooral de Avatar Masters Cursus te doen, en daarna wordt je gemanipuleerd de hele brug af te leggen. Misleiding en manipulatie hebben al meerdere Star's Edge trainers geschokt de organisatie doen verlaten: zo ook degene die Avatar in 1990 introduceerde in Nederland. Laat je niet verleiden tot die duurdere trainingen; aan Avatar heb je voldoende. Pas dus op voor de organisatie zelf. Oppassen geblazen is het zeker als je dissident bent en de waarheid aan de kaak durft te stellen, want dan loop je kans om in bedekte termen met de dood te worden bedreigd. Een Nederlandse Avatar Master heeft mij, anoniem, in bedekte termen met de dood bedreigd, en een Amerikaanse Avatar Master heeft me op wrede wijze aangemoedigd zelfmoord te plegen. Typisch sektarische trekjes. Als dissident probeert men je op een Scientology-achtige wijze door het slijk te halen: dat heet karaktermoord. Ik zal je misselijkmakende details besparen. Andere dissidenten ontvingen soms zeer bedreigende emails.

Laat ik duidelijk zijn en het kaf van het koren proberen te scheiden: de Avatar Cursus heeft mensen zeker wat te bieden, zowel op persoonlijk als op transpersoonlijk vlak. Voor mij was Avatar een enorme eyeopener. Maar de organisatie erom heen is corrupt, geldbelust en Avatars vertonen sektarisch gedrag. Daarom ben ik blij met het veel goedkopere alternatief, namelijk 'The Source Course': een werkboek voor zelfontplooiing dat de 'geheime' technieken van Avatar voor twintig euro aanbiedt. De 'maker' van de Avatar Cursus, sleepte de schrijver, voormalig Avatar Master Eldon Braun, voor de rechter wegens schending van auteursrechten in een poging het publiceren van de Source Course te dwarsbomen. Met dit boek is eindelijk die zweem van geheimzinnigheid rondom Avatar verdwenen en krijgt spiritualiteit de plek die het toebehoort: namelijk toegankelijk voor iedereen, en niet alleen voor een elite. Star's Edge heeft een spirituele rechtsstaat gecreëerd. Dus die missie voor een Verlichte Planetaire Samenleving van die Avatar Masters... het lijkt allemaal mooi en prachtig maar het riekt overduidelijk naar manipulatie en geldklopperij. En als sommige dissidenten ook worden bedreigd is het tijd om je eens flink achter de oren te krabben over de werkelijke motieven die ten grondslag liggen aan de missie van Avatar Masters.

Last but not least: In alle Avatar Cursussen, van hoog tot laag, wordt door Harry Palmer vreselijk gehamerd op eerlijkheid en integriteit. Ik zou haast zeggen: op het neurotische af. Ik vraag me af waarom Harry Palmer hier zo op hamert. Het spreekwoord "zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten" is hier zeker op zijn plaats. Als de verhalen kloppen van voormalige stafleden van Palmer dan heeft hij een voormalig werknemer bedreigd, en heeft hij geld van werknemers achterover gedrukt. Volgens voormalige stafleden, zoals Margie Hoffman, Carmen Gebhardt, Gale Lyons en Kathy Raine, hebben ze van Harry Palmer nog steeds ongeveer twee miljoen dollar achterstallig loon tegoed. Deze werknemers voelen zich tot op de dag van vandaag enorm bedrogen en misleid door Palmer. Dat de verlichte ziel Harry Palmer een paar jaar geleden voormalig staflid Gale Lyons telefonisch bedreigde (Harry dreigde haar leven totaal te ruïneren) maakt geen enkele indruk op de Avatar Masters. Het kritische denkvermogen bij Avatar Masters lijkt totaal uitgeschakeld te zijn zodra Harry's eigen integriteit in twijfel wordt getrokken. Ik heb geen reden de verhalen van deze ex-werknemers in twijfel te trekken; Palmer's telefonische dreigement is gerapporteerd bij de FBI.

Ronald Cools is (dissident) voormalig Avatar Master. Meer onthullingen over Harry Palmer en Star's Edge op home.planet.nl/~cools092 (Eerdere artikelen over "Avatar" zijn te vinden in Kleintje Muurkrant 269, 314 en 387)

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 394, 27 augustus 2004

  • Hits: 752

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch