• Archivaris
  • 384

Bush naar Nederland?

Sinds de ontbijtscène van Balkenende en De Hoop Scheffer van begin september in het Witte Huis, doet een hardnekkig gerucht de ronde dat George W. Bush, naast Engeland, in november ook een bezoek aan Nederland zal brengen. Actieblad Ravage (nummer 13 van 10 oktober jongstleden) legde een aantal burgers de vraag voor of de man in aanmerking komt voor een onofficiële welkomstceremonie. De persvoorlichter van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt van niets te weten, de Amerikaanse ambassade reageert niet, maar Hans van Heijningen, naaste medewerker van kamerlid Harry van Bommel van de SP, weet wel beter. "Ik heb het bericht zo'n week of drie geleden doorgekregen. Toen werd 7 november als datum genoemd", aldus Van Heijningen.
Hoewel hij deze datum nog bevestigd moet krijgen, verzekert Van Heijningen dat Bush door de SP in elk geval met "open armen" zal worden ontvangen. Van Heijningen: "Wij zullen een groots welkomstcomité voor de man in het leven roepen. Er moeten in elk geval zoveel mogelijk mensen de straat op om te protesteren tegen het beleid van deze meneer." Op de website van wereldcrisis.nl bericht het Platform tegen de Nieuwe Oorlog dat het bezoek van Bush aan Nederland zal worden aangegrepen voor een nieuwe landelijke demonstratie tegen de Amerikaanse buitenlandse politiek. AMOK, Kerk&Vrede en XminY laten weten zich zeker als voortrekkers van het Platform in te zullen zetten voor deze demonstratie.
In Engeland, waar Bush op uitnodiging van Blair hoogstwaarschijnlijk van 19 tot 21 november een bezoek aflegt, heeft de Stop the War Coalition reeds aangekondigd hun "grootste demonstratie ooit" te zullen organiseren. "De meerderheid in dit land vond een oorlog tegen Irak onrechtmatig. Met deze uitnodiging, waarbij belastinggeld wordt gebruikt om deze opper-oorlogsverkoper als een soort Britse oorlogsheld te ontvangen, verergert Tony Blair de situatie alleen maar!", aldus een woedende John Rees van Stop the War.
Nadat wij (het Kleintje) dit bericht op onze website publiceerden (www.stelling.nl/kleintje/actueel.html) kregen we de volgende reactie binnen: "Dit zal vast te maken hebben met de ogenschijnlijk historische verbintenis tussen de familie Bush en de stad Leiden. Volgens de Bushes zaten hun voorouders op de pelgrim-express de Mayflower, die vanuit de Pieterskerk in Leiden vertrok. En zoals Bush sr. al in 1989 de stad bezocht, zo wordt traditiegetrouw bij elke inauguratie van een Bush de Leidse burgemeester uitgenodigd. Als tegenprestatie zou diezelfde familie een stukje ongebruikt historische pismuur van die kerk willen verschepen. Mits de laatste koppige burgemeester dit niet had tegengehouden. Maar er is inmiddels een nieuwe burgervader in Leiden aangetreden. Meer info op www.pieterskerk.com/USA/Pilgrims/pilgrims_and_leiden.htm". Waarvan acte...
Bush was ook nog even in het nieuws met betrekking tot zijn voornemen om de handel in zeldzame diersoorten toe te staan. We kregen daarover het volgende berichtje binnen: "President Bush van de Verenigde Staten wil veranderingen aanbrengen in natuurbeschermingsmaatregelen. Deze veranderingen houden in dat jagers, circussen en de dierenindustrie diersoorten die met uitsterven bedreigd worden, mogen vermoorden, gevangen nemen en importeren. Hoge beambten in Washington zeggen dat de toegang tot de zeldzame diersoorten in andere armere landen zowel aan de vraag in de VS naar levende dieren, dierenvellen en andere waardevolle delen dan voldaan zal worden, en dat de armere landen dan winsten maken, zodat er onderhoud aan de leefgebieden van de overgebleven dieren kan worden gepleegd. Deze en andere voorstellen houden in dat Amerikaanse jagers vrij zijn de met uitsterven bedreigde eenhoornige markhor in Pakistan te doden, licenties te geven aan de dierenindustrie om de zeldzame blauwborstpapagaai in te voeren en toestaan om bedreigde Aziatische olifanten te vangen voor circussen en dierentuinen. Ook wil Bush de internationale handel in Afrikaans ivoor deels toestaan. Deze veranderingen hebben geen effect op bedreigde diersoorten in de VS zelf. (zie frontpage.fok.nl/news.fok?id=33463)"

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 384, 24 oktober 2003

  • Hits: 223

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch