• Archivaris
  • 365

Airmiles scam

Privacy is al jaren een achterhaald begrip, wat zeg ik: 't is hartstikke dood, nada privacy, wie geeft daar nu nog wat om. In de volksmond heeft niemand meer iets gelegen aan privacy, ouderwets gezeur toch; wat maakt het toch uit camera's op de openbare weg, in trams en bussen, of nummerbordencontrole's op de snelwegen.

door Olav Conspira jr.

Dat is allemaal gewoon vooruitgang; bedoeld voor je eigen veiligheid en om de criminaliteit te bestrijden; als je daar tegen bent heb je blijkbaar zelf wat te verbergen. Maar niet iedereen is erop gebrand om veel persoonlijke zaken breed bekend te maken: inkomen, schulden, bezittingen, ziekten, aandoeningen, persoonlijk verleden, sexuele voorkeuren, relaties, medicijngebruik, strafblad; over het algemeen zaken waarmee men niet te koop loopt. Als we onze gekozen politici mogen geloven dan is sinds 11/9/01 privacy zo ongeveer staatsgevaarlijk. Hoe meer men weet over de burger hoe beter. Nu geldt zoiets niet omgekeerd want we zijn mijlenver verwijderd van Amerikaanse gebruiken waarin politici (wethouders, volksvertegenwoordigers en ministers) hun belastingaangifte openbaar maken, zodat iedereen kan zien wat hun financiële positie is. Privacy op dat punt verdedigen staat daar gelijk aan iets te verbergen hebben.

Nee, de slag om de privacy hebben we definitief verloren met de introductie van de airmiles, al weer jaren geleden. Via reclamecampagnes werden mensen verleid om hun "consumentenprivacy" op te geven en een airmiles pas aan te vragen: koopt en gij zult vliegen. Inmiddels heten die dingen nog wel steeds airmiles, maar het zijn gewoon van die typisch Nederlandse virtuele spaarzegeltjes geworden waarmee huishoudelijke goederen gekocht of vakantiehuisjes gehuurd kunnen worden. Vliegen kan (bijna) niet meer. Desondanks zijn die pasjes wijd verspreid; bij aankopen in winkels of supermarken is de standaardvraag van de cassière: "Heeft U een bonuskaart", gevolgd door het obligate: "spaart U airmiles"?
Nou doe ik dat niet, waarmee ik waarschijnlijk tot een uitstervende mensensoort zal behoren, want ik zie mensen een aankoop van 5 euro op hun pas laten bijschrijven, vele kleintjes maken immers een grote. Het is die eigenaardige nederlandse spaarzaamheid, niets verloren willen laten gaan, anders loop je misschien wel die korting mis op die aardige cd, of op dat weekend in dat vakantieghetto..

Nou is mij de laatste maanden opgevallen dat die nederlandse neiging om ook op de kleintjes te letten en niks maar dan ook niks verloren te laten gaan zich ook uitstrekt tot medewerkers van de grootgrutter AH zelf. Nadat ik aan de kassa de airmilesvraag ontkennend beantwoordde, de rekening betaalde en er later per toeval op keek dacht ik dat het wel een vergissing zou zijn, die airmilespasjescode op mijn bon. Maar inmiddels ben ik er wel achter dat het zo ongeveer standaard blijkt te zijn dat iemand aan de haal gaat met die niet geclaimde airmiles. Dat zullen dan wel airmiles miljonairs geworden zijn, met enorme omzetten op hun pasjes. In de computers van de airmiles-tellers staan ze ongetwijfeld te boek als megaconsumenten die gedurende hun werkdag voor de grootgrutter honderden of misschien wel duizenden euro's lijken te verteren: dus de ideale consument zijn, wellicht bestaan er wel gouden airmilespasjes of platina voor deze super consumenten.
Nou weet ik niet hoe die administratie van de miles werkt, maar tientallen pakken koffie op een dag kopen en dat 6 dagen per week dat is niet niks, wat te denken van dozijnen pizza's, dozen vol slagroomijs, vette worsten, kisten bier, of wijn, bakken kippebouten enz. enz. Al die zaken worden uiteraard geregistreerd en misschien na de volgende verkiezingen, als de ziektekostenverzekering wordt aangepakt, vergeleken met de ziekten en aandoeningen van de paseigenaar? Dan zijn de rapen wel gaar, want valt die hartoperatie nog wel onder de collectieve verzekering bij dergelijk omzetten aan vreten?

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 365, 1 maart 2002

  • Hits: 229

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch