• Archivaris
  • 370

Het Bentley-gevoel

Beyond de relikwie├źn uit het verleden is het goed toeven. Beyond CAO's, huursubsidie, zorg zonder eigen bijdrages, tolerantie, solidariteitsbeginselen en de strijd tegen tweedelingen is the sky the limit.
Gewoon lekker zelf betalen, met eigen geld, dat geeft een goed gevoel. Niet in de rij, niet via de staat, gewoon lekker zelf. De beurs trekken en ontvangen wat je wil. Niet wachten, geen middelmaat: maatwerk en wel per direct. Geen betutteling; geen auto van de zaak; niet met drie of vier op een kamer in het ziekenhuis. Nee gewoon met chauffeur erheen en kaviaar op de kamer. Geen knie-operatie maar gewoon een nieuw been. Waarom een minimumloon? Je wilt toch niet werken voor een minimum.
Heerlijk dat ontsnappen aan de door de rooien en de christelijken bedachte verstikkende verzorgingstaat. Het is oogsttijd.

Een zich minister noemende ontslagen topambtenaar zorgt samen met Blokker ervoor dat nog wat vuiltjes weggewerkt worden. Law en order: schuin oversteken? Doodstraf. Waarom de tweede Maasvlakte niet aanleggen door daar alle criminele, dus alle, Marokkanen te dumpen. Biologisch verantwoord, dus een gunstige milieu-effectrapportage; het voorkomt veel gezeur voor portiers bij discotheken; de politie kan halveren. Waarom is dit niet eerder bedacht?
Gewoon lekker fris denken, niet meer die moeilijke one-liners. Geen debatten, geen accoorden. Nee, gewoon handelen. Rotterdammer zijn onder de Rotterdammers.

Een land besturen als een motorboot is een stuk overzichtelijker dan als een mammoettanker. En wat heb je daar nou voor nodig? Toch niet meer dan een door de Hema gebeitelde haarlok, een spion van Bouterse, een lege glamour allochtoon, tijdelijk even een omhooggevallen koffiedame, een supermarkt-demonstratice, een handjevol onroerend goed magnaten, een paar patjepejerende chirurgen, een sexist en wat siliconen, een bejaarde querulant en, dat spreekt, vooral een lijk.

Zonder het te beseffen is Nederland dankzij een plotloze moord voor het eerst in de geschiedenis echt gidsland. We leiden de wereld, vooruit het hele heelal, het tijdperk van de nieuwe verlichting in. Wie doet de lamp effe uit?

Zand

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 370, 16 augustus 2002

  • Hits: 471

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch