Skip to main content

zondag 16 december-2012
Opvallend. Het onderzoek naar de achtergronden van het akkefietje in Benghazi, waarbij de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en een paar van zijn smurfen het leven lieten, verloopt niet bepaald gladjes. Komt vooral door de vraag waarom Stevens geen betere bewaking kreeg toen hij daarom vroeg. En wie daarvoor verantwoordelijk was. De prez? Buitenlandse Zaken? De CIA? De Republikeinen probeerden voor de presidentsverkiezingen uit een halszaak van het onderwerp te maken, maar trokken het kortste strootje. Vooral door de tergende Democratische vertragingstaktieken. Zo werd bijvoorbeeld CIA-opperhoofd Petraeus onderuitgetrokken over een eenvoudige hopsrelatie met een biografe die over aangename connecties bleek te beschikken met het Israëlische lobby- annex spionagevehikel AIPAC (1). De chicanes die daarop volgden vormden een tijdje een belemmering om hem door de speciale commissie te laten grillen over Benghazi. Toen dat uiteindelijk wel kon was ie gewoon burger en was er polletiek eigenlijk niks meer te halen voor de Republikeinen.
Maar er was nog een grote vis voor de grill. Billary Clinton, de madame van Buitenlandse Zaken, die in een onbeheerste bui al eens de verantwoordelijkheid voor de moord op Stevens op zich had genomen. Zij zou komende donderdag acte de présence geven bij de commissie, maar helaas, daar is iets tussen gekomen. Billary kreeg namelijk de afgelopen week de vliegende schijterij, droogde daardoor uit en maakte een onverwachte smakker waarbij ze een hersenschudding opliep. Nee, ze is gewoon thuis. Nee, geen bloemen, dank u.
Inmiddels staat haar opvolger John Kerry al in de coulissen te trappelen. Als ze dus over een paar weken eindelijk haar entrée bij de commissie maakt is ze net als Petraeus een eenvoudige burger. En zitten de Republikeinen opnieuw met hun klarinet in het zand. Waar een schijterij al niet goed voor is.

(1) zie ons zoekapparaat

  • Datum: .

dinsdag 15 januari-2013
Nou? Wat zeiden we? Voor 20 december 2012 stond Billary Clinton op het verlanglijstje van de BuZa-commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Om haar visie te geven over de bizarre dood van ambassadeur Chris Stevens in Benghazi. Maar in het weekend daarvoor kreeg ze ineens de vliegende schijterij en het zag er niet naar uit, dat ze op de 20ste voldoende hersteld zou zijn om urenlang gezeik aan te horen.
Vervolgens bleek ze een bloedpropje achter haar rechter oor te hebben. Tussen haar hersenen en haar schedel. Had ze al een tijdje last van, maar plotseling leek het iedereen beter om een ontstopper op de betrokken buis van Eustachius te zetten. Zo’n operatie is niet niks, dus voordat je weer op de been bent duurt een paar weekies. Wanneer kon ze dan eindelijk voor de commissie verschijnen? Op 23 januari aanstaande. Een paar dagen na de inauguratie van Obomba en zijn nieuwe regeringsploeg, onder wie Billary’s opvolger John Kerry. Het meisje Clinton is dus ambteloos burger op de dag dat ze zonder druk in darmen en schedel haar zegje mag doen. Mocht dat zegje wat ongelukkig uitvallen dan blijven de polletieke gevolgen in ieder geval binnen de perken. Precies zoals wij op 16 december jl. al voorspelden. En nou maar wachten op een uitnodiging van Clingendael. Wij zijn er klaar voor.

  • Datum: .