Skip to main content

donderdag 30 oktober-2014
En wij maar bidden dat er geen oostenwind zou opsteken. Eind april 1986. Toen een kernreactor in Tsjernobyl de geest gaf. Want achter Enschede kon zomaar een enge ziekte binnendrijven en was je pijpie. En dat die ziektes eng waren kregen we maandenlang voorgeschoteld via de dagvodden en het toen nog redelijk bescheiden glazen tietje. Inmiddels allemaal ver van ons retteketetbed, maar je vraagt je toch af wat de gevolgen zijn geweest toen de nukecentrale in Fuckyoushima in moleculen opging. Moet zeker zo erg zijn geweest als in Tsjernobyl, maar beelden ho maar. Geen Tineke de Nooij of andere rampcoryfee├źn. Eigenlijk niks. En da's raar, want reken maar dat er tienduizenden of misschien wel honderdduizenden mensen enge ziektes hebben opgelopen. Denk je, Japanners gaan zeker anders om met publiciteit. Klopt. Zo hebben alle dokters, zusters, kantinebeheerders en wat er nog meer rondloopt aan ziekenhuispersoneel de order om te zwijgen over de slachtoffers van de kernramp. Wie die order aan zijn schoeisel lapt kan een flinke schop onder zijn anus verwachten. Of erger. Bek houden. Rare jongens die Japanners.
Nog raarder. Na de ramp werden alle andere kernreactoren stilgelegd. Maar vorige week werd de ruimte ingeslingerd dat een van die lorren, de Sendai-reactor, weer wordt opgestart. Op een afstand van 31 mijl ligt de vulkaan Sakurajima. Geen stille jongen. Integendeel. Een ADHD-geval. Nou mag wat ons betreft rustig een oostenwindje opsteken, maar trek in sushi? Even niet.

  • Datum: .

zondag 2 november-2014
En we kregen een kickass. Nee, niet van Japanse hotimetoti. Van de Sakurajima vulkaan zelf. We hadden namelijk nog niet geschreven, dat ie wel erg dicht bij die weer op te starten atoomcentrale lag, of hoppa hij trad buiten zijn krater (1). Niks aan de hand volgens Tokiokio, maar je moet maar in die buurt wonen, terwijl de ramp in Fuckyoushima nog tussen je kwabben nadendert. Dan lul je wel anders. Gelukkig hebben de Japanse autoriteiten inmiddels de norm voor wat een mens jaarlijks aan milliSieverts radioactiviteit kan hebben recentelijk drifig opgekrikt. Dat was namelijk tot voor kort maar 1 milliSievrtje en nu, na de ingreep, ineens 20. Mag het een onsje meer zijn? Maar als je je burgers een beetje dalli dalli weer wil hervekavelen op die 1000 vierkante mijl die rond Fuckyoushima is omgeharkt ben je wel genoodzaakt om de boel wat op te Sieveren. En mocht bij de bevolking na terugkeer hier en daar wat extra haar uitvallen, sprake zijn van wat bultvorming, neigingen tot veelvuldig kotsen, lichtgroene brij in de schoenen of andere ongemakken dan ligt dat echt niet aan de ontplofte kerncentrale en de milliSievers. Regeren is vooruitzien. Kon'nichiha. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 dd. 30 oktober 2014

  • Datum: .