Skip to main content

vrijdag 19 september-2008
PvdA-minister Bos: "De crisis betekent de definitieve teloorgang van een systeem dat gebaseerd is op hebzucht, onverantwoorde risico's en perverse beloningen". En hij hoopt op het einde van het Amerikaanse "graaikapitalisme".
Huh!? Onze minister van financien vindt het "graaikapitalisme" wat we om ons heen zien? Want er is natuurlijk niks Amerikaans aan dit fenomeen. Maar grijpt Bos dan in om een halt toe te roepen aan het graaikapitalisme? Zet hij een rem op de idiote salarissen die veel dikke deuren binnenhalen? Hoor je hem over de spreculanten en grootgrutters of de strak in het pak zittende hypotheek-adviseurs die woekerrentes vangen. Nee toch?
En speculatie en woekeren, uitbuiten en kapotconcurreren lijken toch vaste bestanddelen van het kapitalistische systeem waar momenteel in het publiek zichtbare casino - de speculatiebeurzen - de klad in is gekomen. Dat notabene de staat (in dit geval diverse staten zelfs) met vele honderden miljarden euro's en dollars moeten ingrijpen om de paniek der stropdassen te beteugelen is goed bekeken wel heel erg cynisch aangezien we toch allemaal weten wie al dit geld uiteindelijk op zal moeten brengen, toch?
Gek he, dat we er toch niet zo'n lekker gevoel aan overhouden alhoewel we altijd al gepleit hebben voor het het nationaliseren der banken. Stay tuned...

  • Datum: .

maandag 15 september-2008
We hebben het in opeenvolgende Kleintjes - en al jarenlang - vaak gehad over de ineenstorting van de neo-liberale graaiton op de internationale financiele beurzen. Op dit moment storten die behoorlijk fors in nadat de afgelopen maanden onnoemlijk veel collectief bijelkaar vergaarde miljaren dollars en euro's in de zogenoemde "vrije markt" zijn gestort. Nu de Amerikaanse overheid recent het signaal heeft afgegeven dat de geldbuidel leeg is (dagelijks gaan er miljoenen dollars in de oorlog verloren) - dreigt de paniek bij de dames en heren beleggers en trekken ze hun keutels in.
De grootste slachtoffers in dergelijke gevallen zijn natuurlijk altijd weer de kleintjes, dat wil zeggen de mensen die zo stom en naief geweest zijn om op advies van in dure auto's en stropdas gehulde "fiannciele experts" hun spaarcentjes te beleggen in ronkend glimmende prospectussen van beursfondsen die continue meer, meer en nog meer beloven.
Affijn, aangezien wij geen rooie eurocent meer hebben lopen wij geen risico, da's tenminste wat...

  • Datum: .