Van Afghanistan naar Oekraïne (001)

Op de dag dat president Joe Biden de 20-jarige oorlog tegen Afghanistan (waarin ons land als trouwe vazal haar Navo-partijtje vrolijk meeblies), 'een daverend succes' noemde, 2 dagen na de smadelijke aftocht, sloot zijn land een 'militaire en humanitaire' deal (voor respectievelijk 66 en 45 miljoen dollar) voor steun aan Oekraïne, tijdens een bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan Washington.
Weliswaar gaat het in vergelijking met de duizenden miljarden die de oorlog 'voor de opbouw van Afghanistan' de Amerikaanse belastingbetaler heeft gekost nog om een bescheiden bedrag, maar wat niet is kan nog komen. En komt er ook, de plannen van Washington kennende.
En wij als Europese vazallen "mogen" natuurlijk meedoen en meebetalen.
Het is krankzinnig: het ene conflict is met een totale nederlaag beklonken en onze redder van de vrije wereld staat klaar om zich in het volgende avontuur te storten.
Met nucleaire consequenties.
In ons land zal geen onvertogen woord worden gehoord over deze oorlogsplannen.
Maar in Duitsland zullen sommigen zich achter de oren krabben. In deze contreien leden de Duitse legers tijdens Wo2 een nederlaag die zich gemakkelijk kan meten met die van de VS in Washington.  (WK)

  • Datum: .

Van Afghanistan naar Oekraïne (002)

Nederland gaat meehelpen om het door Washington bij haar vertrek vernielde vliegveld te repareren en stelt daarvoor 1 miljoen beschikbaar. Vermoedelijk ook operationele expertise.
Kaag reist rond om de komst van Afghanen die (in de ogen van de Talibaan) met de VS en haar vazallen hebben gecollaboreerd naar Europa te verhinderen.
Dat is het fijne van 'het bondgenootschap' met de VS: nog lang na het vertrek van onze 'grote broer' mogen wij nagenieten van hun goede werk. Het vliegveld herstellen en Turkije betalen om de stroom vluchtelingen tegen te houden.
De VS hebben bij hun vertrek 7 miljard dollar uit de kluizen van de Afghaanse centrale bank meegenomen. Daarbij steken de 170 miljoen die de president Ghani meenam naar zijn ballingsoord in de Golfstaten wat magertjes af.
Ook de Afghaanse tegoeden bij het IMF (460 miljoen) zijn geblokkeerd.
Oftewel de Talibaan zijn blut. Met alle consequenties.
Dan zullen ze wel naar ons moeten luisteren is het idee. Nadat we ze met drones hebben uitgemoord.
Afghanistan is beroofd, na te zijn verkracht.
Oekraïne moet een volgende onderneming van de bondgenoten worden. De VS zijn er niet in geslaagd Northstream-2 te verhinderen omdat Duitsland niet wilde buigen. Dit is een grote klap voor Kiev. Ze dreigt inkomsten uit gasdoorvoer naar Europa mis te lopen. De kurk waarop het failliete land drijft.
Oekraïne is de enige voormalige Sovjet-republiek waar het bruto nationaal product sinds het uiteenvallen van de unie 30 jaar geleden niet is gestegen maar gekrompen.
In Nederland en de rest van Europa zouden we moeten doen wat de Talibaan hebben gedaan: de Amerikanen eruitgooien. Met hun kernwapens op Nederlands grondgebied.
Niet wachten tot ze vertrekken.
Dat heeft niets te maken met het gedachtegoed van de Talibaan onderschrijven.
Hun machtsovername was, in vergelijking met de bombardementen door 'de coalitie van 62' die het land 20 jaar beoorlogde, trouwens opmerkelijk geruisloos. Zelfs de om zijn verzet zo geroemde Pansjir vallei viel erg gemakkelijk. 
Laten de Afghanen het lekker zelf uitzoeken.
Zouden wij ook moeten doen. (WK)

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch