Skip to main content

dinsdag 13 juli-2004
Het leek allemaal op een haar na gevild. Het nog dartele Rotterdamse OvG Projectontwikkeling zou worden overgenomen door het al wat beduimeld geraakte AM (tot voor kort Amstelland MDC). Voor de jongens van AM een fluitje van een eurocent, want die poot van OvG maakte vorig jaar slechts de bescheiden omzet van 20 miljoen euro en daar komen ze normaliter niet voor van de springveren. Maar de overname had niet alleen een financieel oogmerk. Er moest in de top van AM zo nodig vernieuwd worden. En nou was het plan om Coen van Oostrom, het baasje van OvG, naasteen leuke vergoeding ook een warme stoel aan te bieden in de Raad van Bestuur van AM. Gaat ook niet door. Bij AM vonden ze plotseling dat de bedrijfscultuur binnen OvG toch eigenlijk niet paste bij het beursgenoteerde AM. Het is net Rivella. Je moet durven.
Wie was ook weer de president-commissaris van AM toen besloten werd Coentje buiten de deur te houden? Juist. Cor Boonstra. Over bedrijfscultuur gesproken. En dan hebben we het niet eens over de klaverjaspartij met Endemol-aandelen van de schipper naast God, maar vooral over de manier waarop hij vorig jaar een accountant een toegezegde bonus van 3 miljoen euri door de neus boorde. Terwijl die toch keurig werk had geleverd door bij de overname van MDC de waarde van dat bedrijf een extra trap naar beneden te geven.
Boonstra is inmiddels opgestapt en opgevolgd door Elco Brinkman. De huidige voorzitter van de bouwkoepel AVBB, die zijn hele hebben en houden in de strijd heeft gegooid om het onderzoek naar de onderlinge prijsafspraken in de branche de berm in te rijden en ooit commissaris was van het vrolijk frauderende bedrijfje Arscop, waar zijn aangetrouwde ome Arie de scepter zwaaide. Later werd vastgesteld dat Elco niks van die fraude had geweten. Al met al dus een goeie voor de hoogstaande bedrijfscultuur binnen AM, waarvan zulke roerende voorbeelden zijn te vinden in onze serie “Shredder”. Maar er is meer te melden. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 14 juli-2004
Om even aan te pikken bij de laatste regels van aflevering 85 van Octopussy, de Amsterdamse vastgoedmeneer Jan Wieger van der Linden deed niet alleen lucratieve zaken met Willem Endstra, maar ook met Hans van Veggel. Dat laatste eigenlijk nog steeds. Van Veggel was mede-eigenaar van MDC, dat in 2002 dankzij een ijverige accountant tegen een wel erg schappelijke prijs aan Amstelland werd verpatst. Hansepans werd bij die gelegenheid lid van de Raad van Bestuur van de combinatie MDC/Amstelland die tegenwoordig als AM door het leven gaat. Daarnaast kreeg vriend Van Veggel nog een sappig aandelenpakketje AMen nog wat losse centen. Dus die zit behoorlijk gebamzaaid. Dat ie desondanks toch nog allerlei projectjes doet met Van der Linden wordt binnen AM niet overal geapprecieerd. Maar geluld wordt er overal.
Hans voelt zich momenteel niet geheel bien nu de overname van Coen van Oostrom’s frisse projectontwikkelingsvehikel van de baan is. Hans was vóór die overname en vóór de komst van Coen in de Raad van Bestuur. Ook al omdat hij naar verluidt wat poen aan Coen zou hebben uitgeleend en die zou hem na het welslagen van de coup netjes hebben kunnen terugbetalen. Nu zou dat noodgedwongen op de wat langere baan terecht zijn gekomen en dat zou bij Hans enige gramschap hebben teweeggebracht. Hij zal er geen ernstige verhoging van krijgen maar zal mogelijk toch even met zijn plas naar dokter Elco gaan.
Coen lag blijkens een stukje in Quote gelukkig ook niet wakker van het afketsen van de deal. Maar nu we het toch over hem hebben: ook hij hoort een beetje thuis in de Octopussy-serie. Dus pakken wij in de volgende aflevering van die serie nog een leuk presentje uit.

  • Datum: .

vrijdag 6 augustus-2004
Coen van Oostrom deed wel lekker soepel in Quote toen de deal over de overname van zijn OvG Projectontwikkeling door AM was afgeketst, maar God hoorde hem brommen. Want Coentje zag niet alleen een aardig schuivende positie bij AM aan zijn snorkel voorbijgaan, er werd hem ook een smakelijk financieel extraatje door diezelfde snorkel geboord. En dat zat hem toch niet lekker. Zal je het zelf zijn.
Of het bijzonder slim was van AM om Coen die zeperd te bezorgen is nog de vraag. De young gun was namelijk door zijn innige zakelijke vrijage met Hans van Veggel ondermeer op dehoogte geraakt van het whealen en dealen rond een interessant project waaraan door AM weliswaar nog heftig werd gekneed, maar dat langzamerhand toch het stadium van afbakken naderde. De wederpartij binnen het project was een club die in het recente verleden flink in het zonnetje werd gezet toen de directie een wat al te exquise smaak bleek te hebben bij de inrichting van haar nieuwe kantoorruimte in Amsterdam. U bent bij de tijd: het Uitvoeringsinstituut van Werknemersverzekeringen kortweg UvW.
Vaste bezoekers van deze site weten het. Er bestaat al geruime tijd een warme band tussen AM en het UvW. We hebben bijvoorbeeld in november 2002 via de serie "Shredder" de bloeddruk van een paar heren uit de top van de beide organisaties behoorlijk omhooggejaagd toen wij verhaalden over aangename onderhandelingen op Château Gerlach bij Valkenburg.
En niet te vergeten de deal rond een AM-bouwsel in de Amsterdamse Riekerpolder *.
Een analoog geval doet zich voor in Rotterdam. Het UvW is daar wat slordig behuisd en wil de boel een beetje centreren. Hé, dat kwam goed uit. AM had nog een leuk gebouwtje in de aanbieding. Nou is het vooral voor een dienstverlenende organisatie wel handzaam als je een beetje makkelijk bereikbaar bent. Zowel voor cliënten als personeel. En helaas, poep in de Maas, aan die voorwaarde voldeed het optrekje van AM niet. Niet in de wijdste verte. Maar zoals gezegd, er zou nog steeds gekneed worden.

Kom op kerels. Daar moet toch uit te komen zijn? Châteautje pikken? Op kosten van de zaak of op kosten van de gemeenschap? Bel ik je nog over. Even Eelco contacten.

* Zie voor dat laatste zeker “Shredder” aflevering 11 op de Followup-site.

  • Datum: .

donderdag 19 augustus-2004
In vorige afleveringen hebben we al uit de doeken gedaan waarom Coen van Oostrom, het baasje van de o.g.-onderneming OvG, zich zo afgezeken voelde door het afketsen van zijn deal met grote broer AM. In deel 3 van deze saga van 6 augustus jl. wisten wij al te melden dat Coentje op plannen zat te broeden om AM alsnog even flink voor de ballen te ketsen. Om die plannen niet tot volle wasdom te laten komen zou Hans van Veggel, een van de topdogs van AM, zeer recent een bijeenkomst met vriend Coen hebben gearrangeerd in Wassenaar. Maar dat zouweinig tot niets hebben opgeleverd. Wij zijn altijd hongerig als het gaat om achterkamertjesgesprekken. Dus zonden wij Coen gisteren het volgende mailtje:
“Geachte heer Van Oostrom,
Vanochtend hebben wij van een over het algemeen zeer goed geïnformeerde bron vernomen dat uw conflict met AM nog steeds voortduurt en zelfs het kookpunt nadert. Een gesprek met de heer Van Veggel in Wassenaar om tot een vergelijk te komen zou op niets zijn uitgelopen.
Naar alle waarschijnlijkheid om uw financiële gram te halen zou u nu overwegen om op korte termijn een proces versus AM te beginnen. Een persbericht daarover zou in concept al gereed zijn. Mocht u tot het verzenden daarvan overgaan zou u dat dan ook willen richten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.?
“
U ziet het, wij zitten erop als een bok op de geldkist. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 23 augustus-2004
Het loopt momenteel niet echt lekker voor Hans van Veggel, een van de stenenrijke hotemetoten van vastgoedgigant AM. Malheur met zijn gabbertje Coen van Oostrom en van de bedrijfsresultaten wordt ook al niemand hilarisch. De winstverwachtingen zijn inmiddels naar beneden bijgesteld. Je zal een paar aandeeltjes hebben.
Maar daar blijft het niet bij. Want volgens ingewijden zou Van Veggel ook onrustige nachten doormaken vanwege een portefullie die hij ooit samen met vastgoedboer Jan Wieger v.d. Linden heeft overgenomen van Shell Pensioenfonds, waar prompt een stel lieden aan de dijk werd gezet wegens een steekpenningenaffaire waarover het fijne nooit naar buitenis gebracht. Of het één met het ander te maken had is ons nog niet duidelijk, maar hoe dan ook de onderhavige portefullie bevatte een heel stel panden in de stad met de drie kruisjes ter waarde van tientallen miljoenen. Laten we eens speculeren. Moet kunnen in dit gezelschap. Tot die panden hoorden ook de uitspanningen Dante en Hoppe. Van Jan Wieger weten we zeker dat hij eigenaar was van de twee drankhuizen (leuke noot: in de Dante participeerde ook de van ons weggerukte Willem Endstra). Beide zaken werden in het niet zo verre verleden gekocht door Sjoerd Kooistra, de bogeyman van de Nederlandse horeca die na de onvervaarde ingreep van Job geen oester meer kan zien. Uit de winst van Dante zou Kooistra de Hoppe betalen. Alleen, die winst viel zwaar tegen. Dus heeft Kooistra tien maanden uitstel van betaling gekregen van Jan Wieger. Omdat Van Veggel en Van der Linden bij deze avonturen net zo’n vast koppel vormen als de Dikke en de Dunne kunnen we er van uitgaan dat deze affaires niet zo maar aan het Wassenaarse stoepje van Hansepans voorbijkabbelen. En vandaar dat woelen ‘snachts. Ondernemen valt niet mee. Vastgoed is maar al te vaak vastfout. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 13 september-2004
Soms moet je zo lang vissen voor je een story boven water hebt dat je op het laatst je hengel voor een zuurstok aanziet. Neem nou bijvoorbeeld dit verhaal over AM-baasje Hans van Veggel en zijn jonge kornuit Coen van Oostrom van OVG. Hier en daar hebben we wel een gup gevangen, maar maak daar maar eens een frisse brasem van. Goed, nieuwe poging.
Ergens in het niet zo verre verleden wilde Coentje wat kleien aan een nieuw project. Maar hij had wat te weinig cash. Hans was een goeie gabber en leende hem een stel meloenen. Die moesten natuurlijk welop een redelijke termijn worden terugbetaald en dat bleek in de praktijk wat problemen op te leveren. Wij schreven het al: de twee boys bedachten een list. Coentje werd voorgedragen voor een postje in de Raad van Bestuur van AM en uit de te verwachten bonussen zou die dan Hans kunnen terugbetalen. Edoch, voor dat kunstje werd door andere topjongens van AM een little stick gestoken. Dus moest er iets nieuws worden verzonnen.
Een beetje uit de blue sky liet de stenenvereniging van Elco Brinkman onlangs plotseling weten dat ze ging beleggen in bestaande objecten. Nou, komt dat effe goed uit. Coentje zou namelijk aan meneer Opstelten, de Dickerdak van Rotjeknor, een tijdje geleden al hebben gevraagd of ie een leuk stukje grond mocht overnemen voor het optrekken van een hoop stenen. Waarschijnlijk ten behoeve van de plaatselijke UWV, die momenteel wat brokkelig is gehuisvest. Als alles eenmaal over de Bühne is gegaan doet Coentje vervolgens die hoop stenen (inclusief de huurder) over aan AM voor een prijs die een aantal meloenen hoger ligt dan het bedrag waar Duivesteijn op uit zou komen. Dan kan Coen die meloenen weer doorschuiven naar Hans en is iedereen blij.
Weer een gup? Of hebben we nu een brasem te pakken? Het wordt tijd onze vangst eens over te dragen aan professionals. Van het Rotterdams Dagblad of zo. Of een of andere visliefhebber in de Raad. Want wij kunnen zo langzamerhand geen dobber meer zien.

  • Datum: .

zondag 26 september-2004
Wij kregen niet zo lang geleden de tip dat Cor “Voorkennis” Boonstra uit het bij ons zo populaire Belgische ’s Gravenwezel* een storende factor is geweest bij het voorbakken van de UWV/AM-deal. Als hotemetoot bij vastgoedreus AM zou Cor een voorstander zijn geweest van het idee om de UWV een nieuw plekje te geven in Schiedam in plaats van op de Rotterdamse locatie die Hans van Veggel en Coentje van Oostrom voor ogen stond. Dus het gesteggel binnen AM hoeft zich indertijd niet beperkt te hebben tot de bonus van 3 miljoen die was beloofd aan een accountant van PricewaterhouseCoopers om de prijs van Van Veggel’s Multi Vastgoed naar beneden te krikken. Ook het een-tweetje tussen Van Veggel en Van Oostrum kan een rol hebben gespeeld. Die laatste twee leken de strijd te hebben gewonnen toen Cor de vlag streek bij AM, maar diens UWV-idee had bij de commissarissen blijkbaar ergens tussen de oren toch wortel geschoten. En krijg het er dan nog maar eens uit.
Maar wat lazen we eergisteren? Dat Rotterdam en Schiedam de handen ineenslaan voor de ontwikkeling van de gebieden Schieveste en het aanpalende Nieuw Mathenesse. De beide buurgemeenten bezitten negentig procent van de te bebouwen grond. Dus kunnen ze even vooruit en wellicht meeknutselen aan een mooie symbiose tussen het plannetje van Cor en dat van Hans en Coentje. Moet er nog wel even hier en daar wat gekleid en gemacrameed worden. Maar met een beetje goeie wil komen Hans en Coentje er samen met burgemeester Opstelten wel uit. Een vorkje wil wel eens helpen. Stay tuned.

* zie bijvoorbeeld de serie over kindervriend Axel Vervoordt op de Followup-site.

  • Datum: .