maandag 23 januari-2006
Heel veel heisa om niks. Zou je zeggen. Op zwarte zaterdag dachten we nog met zijn allen dat de Amsterdamse politie zo rot was een emmer mispels. Geen wonder, want De Telegrof besteedde er twee paginas aan met koppen als Mink K. kocht hoogste kringen om en Uitgelekte documenten AIVD onthullen corruptie onder topambtenaren Justitie en Politie.
Plus bijvoorbeeld een lekkere alinea als:
... Zo gaf Femer (1) volgens de dossiers in het bijzijn van Sentaro een half miljoen gulden aan een hoge politieman. Ook vertelde de informant van de uitbetaling van 400.000 gulden aan een corrupte politie- of justitieambtenaar in een Amsterdams hotel.
Het belangrijkste gedeelte van de reportages steunde op verklaringen uit het einde van de vorige eeuw en waren afkomstig van ene Sentaro, die door de toenmalige BVD werd aangemerkt als een zeer kwetsbare bron dichtbij de top van de avontuurlijke organisatie van Mink Kok (en Stanley Hillis). Hoe kwetsbaar bleek niet veel later. Sentaro werd om zeep geholpen. En de BVD cq. AIVD kon met zijn verhalen verder hooguit wat mikadoën. Of er gewoon op blijven zitten.
Noch het één noch het ander lukte. Het geheime dossier Sentaro, dat ook aan de Amsterdamse korpsleiding en het lokale OM was toegezonden, zou achtereenvolgens in handen zijn gekomen van Mink Kok cs. en van De Telegrof. Welke onverlaat had er gelekt? Wie had er belang bij?
Mink Kok niet. De Amsterdamse politie niet. De AIVD zelf misschien? Kan, want die zat met de dikke neerslag van twee jaar manuren en zag mogelijk haar kans schoon toen begin vorige week op last van het Amsterdamse OM een vogel van de Nationale Recherche na grondig onderzoek de kooi inging wegens het lekken van gevoelige informatie aan de Hells Angels. Of was het misschien toch iemand binnen het OM, die nog wat rekeningen had openstaan en al eerder had geprobeerd om van Mink zelf wat info los te krijgen? Bijvoorbeeld over hoge heren (noem eens wat: ministers, Officieren van Justitie) die op verkeerde plekken hun broek hadden laten zakken en zo in de chantagetang terecht waren gekomen. Het blijft raaien.
Op witte zondag liet de club uit Leidschendam schijterig weten: Er is geen enkele aanwijzing dat deze documenten vanuit de politie of Openbaar Ministerie zouden zijn gelekt. Verder deed de dienst aangifte wegens schending van staatsgeheimen. Tegen de Telegrof? Nee, in het algemeen. Kortom, iemand heeft een scheet gelaten, maar niemand wil er zijn handen aan branden. Het wachten is op de volgende scheet.
1. Het gaat om Jan Femer, die volgens Sentaro een boekhouding bijhield van alle corrupte contacten. Op 23 september 2000 werd Jan Snor ruw van ons weggenomen. Zie voor de tapverslagen van de Amsterdamse politie uit de dagen daarna vooral aflevering 87 van de serie Octopussy op de Followup-site.
- Datum: .