vrijdag 5 december-2008
Fanmail uit Zuid-Afrika (1). Ging over de Somalische Jack Sparrows die met zo opvallend weinig moeite allerlei schepen kapen. Van luxe jachten tot olietankers en wapencarriers. Geen golvenklievers waarvan de personeelsleden nog hun vinger moeten nat maken om te kijken uit welke richting de wind waait. Nee, nee. Allemaal schuiten met moderne apparatuur aan boord. Dus als diezelfde personeelsleden niet op de brug staan te snurken zien ze normaliter die Sparrows al op een mijl of vijftig aankomen. Tijd zat dus om gas te geven. Of als je onverhoopt langzamer bent dan die Somalische schuimers via hedendaagse middelen hellup te roepen. Moeten er natuurlijk wel hulpverleners in de buurt zijn. Nou, daar heeft de clan van Jaap de Hoep Scheffer het volgende op gevonden: we sturen er gewoon een flink zootje oorlogsbodems op af. Wel een beetje duur. Neem een simpel destroyertje. Kost pakembeet zo'n 150.000 tot 200.000 dollar per dag om hem knappies in de vaart te houden. Laat staan de Theodore Roosevelt. Een Amerikaans vliegdekmoederschip dat daar ook ronddobbert. Kost zo'n 25 tot 30 keer zoveel. En dat terwijl het zoveel goedkoper kan. Een straaljager, een paar zwaarbewapende choppers of een snelle kanonneerboot uit een Somalisch buurland kunnen na een smsje binnen twee mummen van tijd ter plekke zijn om de onverlaten van jetje of ayaantje te geven. Een beetje overdone dus om er een hele oorlogsvloot heen te sturen. Tenzij die werkeloze vissers uit Somalie als smoes worden gebruikt. Voor een andere operatie die in de pijplijn zit. Bijvoorbeeld ingrijpen als Pakistan en India overgaan tot een kleurig potje na-Mumbaiaans rollebollen. Al dan niet met inzet van uit de krachten gegroeide paddo's. Of die Iraanse baarden mores leren als ze reageren op een tweede Isaelische Osirak-actie (2). Toegegeven, is nog theorie. Maar god helpt je brug over als zo'n scenario werkelijkheid wordt. Mag je blij wezen als je na het beeindigen van de strijd weer lekker naar de bioscoop kan. Om een film over het hele gebeuren te zien met Marco Borsato in de hoofdrol. En een piek in de collectebus te kunnen duwen voor War Child. Vet man.

1. Van Peter Stuivenberg. De schrijver van het boek "De Boogeyman" waarover wij al eerder berichtten.
2. Israel gooide in 1981 de in aanbouw zijnde Irakese nucleaire reactor Osirak in puin.

  • Datum: .

dinsdag 9 december-2008
Heeft u gisteravond niet geglunderd? Echt niet? Wij wel. Lekker geglunderd. Samen met Jack de Vries. Onze young turk bij Defensie. Bij de glorieuze presentatie van de "Holland". Da's het eerste exemplaar van een kwartet nieuwe patrouilleschuiten voor onze Jannen. Kost een slordige honderd meloen per stuk als er zich geen lekkages voordoen. Natuurlijk gebouwd door de outfit van Koentje Damen in Vlissingen. Waar anders? (1) Ze zijn bedoeld om het gat in de markt te dichten dat erin is geschoten door piraten en smokkelaars. Ja goed, ze gaan maar max twintig knopen en daar draait een beetje Sparrow tegenwoordig zijn houten poot niet meer voor om. Maar Koentje's nieuwe paradezeepaardje heeft een stel kleine speedbootjes aan boord. En die halen wel vijftig knopen. Probleem opgelost. Somalie, Maleisie en Colombia kunnen hun hemd opspelden. Jack is nu al bezig met de tekst van een paar olijke condoleancekaarten.
Om even bij Somalie te blijven. Het wordt daar voor de kust een grote vlootschouw van nieuwe snufjes. Want de concurrentie voor Koentje cs. op deze interessante vrije markt is niet misselijk. Zo arriveert volgend jaar in het betrokken sop een zogenaamd "Stealth"-fregat van de Zuidafrikaanse marine. Net als zijn collega in de lucht zo gebouwd dat je hem op de radar niet of nauwelijks waarneemt. Tenzij je een batterij ouwe televisieantennes en bijbehorende apparatuur tussen de golven zet (2). Maar zo slim zullen die Somalische achterkleinkinderen van Peer de Schuymer wel niet zijn. In Kaapstad liggen nog twee van die ultra-moderne lorren in gezelschap van drie duikboten. Gebouwd in Duitsland. Leuke hebbedingen, maar het duurt even voor je in Soweto en omstreken een stel vaardige personeelsleden hebt gevonden. Nog afgezien daarvan, wat moet zo'n land er in godesnaam mee? Tenzij uit hun nering gedreven vissers in Zimbabwe morgen besluiten om het Somalische voorbeeld te volgen. Dan heb je in ieder geval een goeie smoes om je nieuwe gadgets de zee op te jagen. Want het blijft natuurlijk een grote geo-politieke smoes. War on pirates? War on drugs? Our ass. Stay tuned.

(1) Voorbeeld van hoe zo'n ordertje tot stand komt vindt u in de serie "Torpedo aan bakboord" op onze machtige "Followup"-site.
(2) Zie het opzienbarende artikeltje "Stealth down" dd. 25/11/2008.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch