Skip to main content

dinsdag 1 april-2008
Horen we van een regiokenner, dat Tibet al sinds de twaalfde eeuw Chinees grondgebied is.
Wel met een soort Vaticaanstatus. Met in plaats van een paus een opperlama. Zonder puntmuts, maar wel met een jurk en een heel stel onderknuppels, die allemaal hun natje en hun droogje kregen dankzij de inbreng van de goedgelovigen. In Tibet was dat volgens onze bron zo'n zestig procent van het inkomen. Eigenlijk een soort pacht, want de grond behoorde aan god toe, cq. zijn plaatsvervanger op aarde, cq. die meneer Lama. Da's even andere ouwel dan een listige knoop in het zondagse kerkenzakkie.
Toen werd ene Mao na een langdurige wandeling en een jarenlange knokpartij in 1948 het nieuwe baasje van China en maakte er een grote commune van. Had ook in Tibet gevolgen. De grond was niet langer van god, cq. zijn plaatsvervanger op aarde, cq. meneer Lama. De grond was van het volk. In het vervolg betaalde Bejing de ping voor het onderhoud van de Lamapanden. En als de goedgelovigen nog een bijdrage wilde leveren voor het natje en het droogje van de lama's was dat prima, maar het hoefde niet. Vanaf dat moment kalfde de invloed van de lama-club net zo hard af als die van de Romeinse ouwel-club in het Vierde Rijk en zijn wingewesten. De teevee en de karaoke-bars deden er hun intrede en wij weten hoe desastreus dat is voor het geloof in een hogere macht en diens vertegenwoordigers op aarde. Goddank is er een nieuwe universele abstractie uitgevonden om de massa's te lijmen: de democratie. Met als superpaus (of opperopperlama) George I. En wie zich niet rapido onderwerpt aan dat nieuwe geloof krijgt te maken met moderne kruisridders en een buitje bommen en granaten. Want een mens kan niet zonder geloof. Het is net Gamma.

  • Datum: .

dinsdag 8 april-2008
Aaaaaach, gaat een clubje Nederlandse artiesten een nummertje opnemen voor het goeie doel. Dat nummertje heet "Als je ooit nog eens terug kan" en de opbrengst is bestemd voor een stel Tibetaanse nonnen, die zich verzetten tegen de Chinese onderdrukking van hun land. Hoe ze dat doen is niet duidelijk. Bijbeltjes met een rood kaftje verspreiden? Een kruisje planten op de Mount Everest? Oranje jurken naaien voor hun collega's uit de lama-stal? Een emmertje wijwater uitstorten over de voorbijkomende fakkel? God mag het weten.
Waarschijnlijk best wel goed bedoeld van die artiesten. Maar zouden ze weten dat die rellen in Lhasa en omstreken en vooral de kouwe drukte erna keurig zijn voorbereid door een Duitse stichting? Jawohl. Door de Friedrich Naumann Stiftung. Een nauw met de expat-lama's en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken samenwerkende denktank, die aan de kont van de liberale FDP hangt en wordt gestiekt door de Duitse staat. Deze op het oog zo nette Stiftung was al een paar jaartjes bezig met de voorbereiding, toen zij op 14 mei 2007 een heel zootje geloofsgenoten bij elkaar harkte in Brussel. Zo'n 300 man uit 56 landen. Om samen een roadmap voor de Tibet-beweging in mekaar te hangen, waarbij een van de opperknuppels van de stichting vaststelde, dat de ophanden zijnde Olympische Spelen een uitstekende gelegenheid vormden om de boel op scherp te zetten. Nou, dankzij de mainstreampers hebben we mogen aanschouwen wat er in die roadmap stond. Hier en daar ondersteund met foto's van oh zo vredelievende Tibetaanse demonstranten in Nepal, die door lokale ordetroepers in elkaar werden geramd. Daar stond dan onder dat het beelden waren uit Lhasa. Maar wie ziet hier het verschil tussen een Nepalese en een Chinese koddebeier?
Onder de aanwezigen op de bijeenkomst in Brussel bevond zich ook Paula Dobriansky, een staatssecretaresse van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Special Coordinator voor Tibet. Een neocon van het zuiverste water, die al onder Ronnie Reagan en pappa Bush furore maakte. Zo zat ze een tijdje in het bestuur van de National Endowment for Democracy. Een instituut dat door prez Reagan in 1984 in het leven werd geroepen om de subsidietak van de CIA te vervangen. Geen geheim gedoe meer dus, maar min of meer openlijke steun aan NGO's en meer van dit soort clubjes in de wereld, die de Amerikaanse visie op de wereld aanbaden. Al dan niet noodgedwongen. Zoals de lama's. Of misschien wel de Tibetaanse nonnen. Zou Paula een beetje kunnen zingen? Effe een belletje plegen. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 15 april-2008
Holy shit. Zegt die hoofdlama tijdens een interview ineens dat die kutchinezen de hele Tibetaanse cultuur naar de kloten helpen. Met al die goedkope Chinese spijkerbroeken, mobieltjes, i-pods, brommers, breedbeeldteevees, naikies enzovoort enzovoort. En je kan tegenwoordig ook met de trein in Lhasa komen in plaats van met een ezel, dus wat denk je wat dat voor je cultuur betekent? Doeiiiii. Dus trekt die ouwe winnaar van de gouwen Nobelmedalje aan de noodrem. Zal je het zelf wezen. Volgende week heeft ie voor de zoveelste keer een ernstig gesprek met Paula Dobriansky, de Amerikaanse staatssecretaresse van Buitenlandse Zaken (1). Om te kijken of er op korte termijn nog iets valt te verhapstukken in het Heilige Land van de Himalaya. Hij zou persoonlijk graag in gesprek komen met luitjes uit de buurt van het Plein van de Hemelse Vrede. Maar om nou te zeggen dat die daarom zitten te splingen, nou nee. Schande natuurlijk. Na al die dooien (20?) en de sluipmoord op de Tibetaanse cultuur, vol bling bling en lama's die onder leiding van een toevallige goddelijke voorbijganger zich de takken bidden voor gratis brune bon'n met rijst. Geserveerd door straatarme onderdanen die dankzij de isolatie nog nooit hadden gehoord van opium voor het volk. Moeten we wat aan doen. Nu.

Holy shit. Roepen daar een paar maanden geleden de Lakota Sioux indianen in Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska en Wyoming de onafhankelijkheid uit. Omdat Washington zich ruim anderhalve eeuw lang geen reet heeft aangetrokken van de in totaal 33 gesloten verdragen met de Sioux van Sitting Bull, Red Cloud en Crazy Horse. En de nazaten hebben daar zware Van Nelle van. Hebben ze Buitenlandse Zaken laten weten. Die kutamerikanen hebben zo langzamerhand alles geannexeerd en de Indiaanse cultuur is volledig naar de kloten geholpen. Er staat nauwelijks nog een tipi overeind. Als je een veer uit een kip trekt om op je kruin te zetten krijg je een peloton National Guards achter je kont aan. Als je wat regen de lucht uitdanst komt Al Gore je bestraffend toespreken. Je koters worden kopietjes van de white men. Met al die goedkope spijkerbroeken, mobieltjes, i-pods, brommers, breedbeeldteevees, naikies enzovoort enzovoort. Dat kan zo niet doorgaan. De Lakota Sioux zouden graag in gesprek komen met luitjes van Buitenlandse Zaken. Paula Dobriansky of zo. Maar die zitten daar niet om te springen. Schande natuurlijk. Na al die dooien (200.000?) en de sluipmoord op de Indiaanse cultuur. Moeten we wat aan doen. Nu. Stay tuned.

1. Over dat vredelievende vrouwtje hebben we het in de vorige aflevering ook al gehad.

  • Datum: .

vrijdag 25 april-2008
We hebben ons de vellen gezocht. Maar noppes. Niks kunnen vinden. En we hadden zo graag willen weten wat voor nieuwe kunstjes ze op 21 april in Michigan hebben ingestudeerd. Die pappa Lama en zijn dompteuse, mamma Dobrianski. De gek genoeg ook Nederlands sprekende (!) Amerikaanse staatssecretaresse van Buitenlandse Zaken, die al rammelend rondgaat met de geldzak van de National Endowment for Democracy (1) om allerlei clubjes te stieken die bij de concurrentie voor eilie kunnen zorgen. Bijvoorbeeld de Tibetaanse jongens en meisjes die onlangs in Nepal zo'n leuke imitatie van een Ajax-feestje ten beste gaven. Maar wat wil je van een mamma die lid is van Phi Beta Kappa? Een genootschap dat nog ouder is dan zijn neefje Skull and Bones en zeker zo eng. Om over pappa maar te zwijgen.
Een pappa overigens die ondanks zijn feodale gedachtengoed blijkbaar toch erg prettig ligt bij een meerderheid van onze Tweede Kamer. Die gaf gisteren namelijk aan Maximus Verhagen de opdracht om zijn EU-collega's zo gek te krijgen pappa Lama uit te nodigen in Brussel. Om China af te zeiken. En mocht dat niet lukken, dan moet Den Haag pappa maar uitnodigen. Zullen wij als Tweede Kamer eens laten zien wat we van die kut-Chinezen vinden. Lijken we dan op de muis die brulde? Dan maar. En Jan Peter Balk naar de openingsceremonie van de Spelen? Over ons lijk. Rotterdam wat klantjes minder? Jammer.
Zijn wij aan deze kant van onze pc nou zo slim of zijn zij aan de Hofvijver zo dom? Wij zijn slim. En gelukkig zijn we niet de enigen (zie). Stay tuned.

1. zie aflevering 2

  • Datum: .

vrijdag 2 mei-2008
Zeg. Nog effe over die Paula Dobriansky. Die Phi Beta Kappa-juf, die samen met Pappa Lama voor dat nummertje moord en doodslag in Tibet heeft gezorgd. Nou, diezelfde juf blijkt lid te zijn van de Trilaterale Commissie en de Council for Foreign Relations. Geen van de twee een club waarvoor je dronken van geluk de nationale driekleur uit het dakraam piert. Ze verspreiden allebei dezelfde rotte lucht als de Bilderberghut, die prins Bernhard zaliger ooit bij mekaar spijkerde om onderdak te verschaffen aan lieden die graag hun exclusieve halsband om de strot van de rest van de wereld willen aanbrengen. Daarom begrijpen we de slinkse poging van Paulaatje zo goed om samen met die gedecoreerde vredesjurk vlak voor het begin van de Spelen China af te zeiken. Die Chinezen lopen nou niet direct in de Amerikaanse ganzenpas, dus die moet even weten wie op deze aardkloot de baasjes zijn.
Vrouwtje Dobriansky haalde trouwens ook al eens eerder in mineur de wereldpers. Dat was tijdens de treurige milieuconferentie op Bali, december 2007. Ze maakte het als Amerikaanse staatssecretaresse en hoofd van de Amerikaanse delegatie toen zo bont, dat Kevin Conrad, de afgevaardigde van Papoea Nieuw Guinea, tot de uitspraak kwam: "If you're not willing to lead, then get out of the way". Oftewel: "Als je niet van plan bent om het voortouw te nemen, sodemieter dan op". Uiteindelijk haalde Paula toen bakzeil en ondertekende alsnog het bijna tot niks verplichtende eindvod van de milieubijeenkomst. Na druk heen en weer bellen met het Witte Ziekenhuis in Washington.
Paula is al jarenlang dag en nacht in de weer met de verbreiding van de Amerikaanse opvatting van vrijheid en democratie. Meestal at gunpoint. Daarom sluiten wij ons graag aan bij het tweede deel van Kevin's uitspraak. Sodemieter op Paula. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 22 juli-2008
Sodemieter op Paula. Dat was de laatste zin van aflevering 5 op 2 mei jl. En verdomd, wij kregen daarna heel langzaam het gevoel dat mevrouw Dobriansky naar ons geluisterd had. Geen gezeik meer in Tibet. Bij de Friedrich Naumannstiftung zitten ze te klaverjassen en Pappa Lama bereidt zich voor op een eigen tour langs allerlei Franse tempels ten tijde van de Olympische Spelen. Maar wat gebeurt er? Staat er ineens in een Amerikaans vod een artikel van ene Philip Atkinson. Daarin pleit hij voor het aanblijven van de door de verworden democratie zwaar gedwarsboomde prez George W. Bush, als diens tweede termijn er eindelijk op zit. Erger nog, Philip wil hem tot president voor het leven laten benoemen en vergelijkt de grootste miskleun ooit met de Romeinse voortrekkers Julius Caesar en Augustus. Georginus de Grote, de veroveraar van Irak, die het gezonde verstand heeft teruggebracht in het Congres, het Hooggerechtshof zo kundig heeft gesaneerd en als enige in staat is om de mensheid te redden.
Nou denk je dat die cuckoo Atkinson inmiddels is opgeborgen. Forget it. Hij hoort namelijk thuis bij een machtig conservatief denkclubje, de Family Security Matters. En dat vormt weer de voorhoede van het Center for Security Policy. En wie dienen bij dat Center als Securityfluisteraars? Wat dacht je van Dick Cheney? Of de ouwe Iran-Contraboy Elliott Abrams? Of Paula Dobriansky? Ja, daar heb je haar weer. Onze Paula. De top-democrate. De Lama-pusher. Nu komt dus de aap uit de oranje jurk. Paula en haar club willen Bush verheffen tot de absolute wereldleider. Met Pappa als zijn profeet in Lhasa. En Paul Rosenmöller als reizende discipel in China. Nou heb je van die Obama misschien niet veel te verwachten. Maar je zal toch tot in lengte van dagen worden opgescheept met zo'n zootje malloten. Je zou ter plekke nog Buddhist worden. Stay tuned.

  • Datum: .

zaterdag 6 juni-2009
Wij ontvingen naar aanleiding van het bezoek van de Tibetaanse opperlama een interessante mail, die nog maar weer eens duidelijk maakte hoe polletiek Den Haag en de mainstream-media over dit soort onderwerpen de boel vernaggelen. Met toestemming laten we u even meekijken. Leest u effies mee op uw gemak?
Kijk, is dat leuk of is dat leuk? En dan kan je wel heul vriendelijk met een petje op in de camera zeggen dat je hier om religieuze redenen bent, maar Jaap Lama is echt geen vredelievende goedheiligman. Nou ja, wat wil je ook als je een kamertje bewoont in het Freedom House?

  • Datum: .