Skip to main content

dinsdag 27 januari-2009
Langzamerhand kijken we wat genuanceerder naar de keizer van de Nieuwendammerdijk. Maar kort na zijn kunstje in het Fortisdrama werd Wouter intens bejubeld als de redder der natie. Weliswaar met poen uit onze knip, maar het moet toch ergens vandaan komen. Brengt ons bij een uitspraak van Antonio Maria Costa van afgelopen zondag. Antonio is de Crime and Drugs Watchdog van de Verenigde Naties en je mag dus aannemen dat ie niet uit zijn boordje converseert. Volgens hem hadden heel wat banken vorig jaar niet genoeg liquide middelen voorhanden en dreigden als gevolg daarvan om te sodemieteren. Het enige segment van de economie waar die liquide middelen ruim voor handen waren was... juist. Het ondeugende segment. En dus werden her en der drugsgelden gebruikt om de flappentappen en andere poengleuven aan de gang te houden. Daar bleef het niet bij. Ook broodnodige investeringen konden werden gepleegd dankzij de opbrengsten uit de avontuurlijke handel.
Om welke banken in welke landen het ging wilde Antonio niet zeggen en da's jammer. Maar als je de berichten geloven mag gaan ook in Nederland nog steeds kisten vol avontuurlijke meloenen rond. Dus doet zich de vraag voor of Wouter niet alleen in onze zakken heeft zitten grutten, maar ook heeft aangeklopt bij de echte baasjes van de Nederlandse scene. In Wassenaar, 'tGooi, de betoefde suburbs van Utrecht etc.. Om onze banken te redden van de ondergang. Uiteraard tegen gunstige voorwaarden.
Kan iemand die Antonio niet even waterboarden nu het nog kan? Door de MIVD of zo. Gewoon, uit gezonde nieuwsgierigheid.

  • Datum: .

zaterdag 7 februari-2009
Nu we het toch over Carlos Slim hebben, hoe raakte zijn ouwe sok vol met miljarden dollars? Nou, volgens zo veel mogelijk op hun tenen lopende Mexicaanse collega's dankzij de lucratieve handel in geestbuigende middelen en andere narigheid. En met name in de laatste tien jaar. Werd ie in de tweede helft van de jaren negentig nog op een luizige 6 miljard ingeschat, heden ten dage komt het zo'n beetje neer op 60 miljard. Volgens meneer Bartjens dus tien keer zoveel. En in welke bedrijfstak kan je tegenswoordig nog tien miljard per jaar verdienen? Kan je om je imago een beetje op te krikken voor 250 meloen de New York Times op de been houden, de walm kan je daarmee niet verdrijven. En zei Antonio Maria Costa, de drugsczar van de VN, onlangs al niet dat drugsdollars momenteel de enige liquide middelen zijn in het heftig krakende globale poenstelsel om banken en andere grote instellingen voor instorten te behoeden? (1)
Carlos zal overigens zijn handen niet vuil maken aan een plakkie hash of een puntzakje wiet. Als je het doet moet je het groot doen en het grove werk overlaten aan je gevolg. Doet ie, volgens onze collega's. Zo heeft ie in dat gevolg ene Fernando Chico Pardo. De grote baas van ASUR. Een club die in het zuidoosten van Mexico een stel vliegvelden runt. En we weten dankzij een paar slordige landingen uit de recente Mexicaanse historie, dat er sinds de woelige jaren tachtig niks veranderd is en dat er nog steeds driftig wordt gevlogen met grote hoeveelheden snorkelpoeier. Al dan niet met medeweten en medewerking van CIA, DEA, FBI, Home Security, IRT (sorry foutje), etcetera. En wij maar met de halve vloot achter een speedboot aan zitten. En ademloos met zijn allen de vierdeklas lotgevallen van de Holleeders en de "Vieze Peters" volgen. Leuk voor in het journaal. Windowdressing. De werkelijkheid is anders. En dat moet zo'n Wouter toch ook weten?

(1) Zie deel 1 dd. 27 januari jl.

  • Datum: .

maandag 9 februari-2009
Wouter gaat volgens berichten uit de samenleving van vorige week in conclaaf met de banken. Want die blijken ineens morele bezwaren te hebben tegen luitjes die als nering dames in de etalage hebben zitten en/of een coffeeshop drijven. Zegt een van die bancaire scherpslijpers: "Wij doen geen zaken met uitschot". Nou hebben wij ook niet direct de neiging om lieden uit die sector van onze nationale economie enthousiast aan de borst(en) te drukken, maar om nou de hele bende als uitschot af te doen gaat ons een metrische mijl te ver. Vooral ook omdat toppers uit die branche volgens de drugsczar van de VN vorig jaar te hulp zijn geschoten met hun liquide middelen om een wereldwijde kladderadatsch te voorkomen. Trouwens hoe zou eerdergenoemde scherpslijper zijn hoogste bazen en niet te vergeten zijn toezichthoudende commissarissen dan willen noemen? Per saldo hebben zij biljarden en biljarden laten verdampen en werden daarvoor notabene nog beloond ook. Met bonussen waar wij als eenvoudige boerenleuters in ons hele leven niet aan toekomen. Met als resultaat dat Wouter moet gaan knoeien met ons pensioen, onze AOW, de hypotheekaftrek etcetera om de foutjes van die bankbonzen en oplettende commissarissen als kameraad Kok te repareren. Uitschot? Weet u iets anders?

  • Datum: .

woensdag 11 februari-2009
Effe terug naar die meneer Antonio Maria Costa, de anti-boefjestsaar van de Verenigde Naties. Hij wilde niet zeggen waar exact in de wereld liquide middelen uit de avontuurlijke wereld ervoor hebben gezorgd dat de banken overeind bleven. Maar wel ongeveer: In de financiele centra van Europa en de Verenigde Staten. En als er een is die het kan weten is het Antonio Maria. Dus laten we eens een paar dwarsstraten opnoemen: New York, Londen, Parijs, Frankfurt en Milaan. Daar gebeurde en gebeurt het.
Om eens duidelijk te maken waar we over lullen: alleen al de jaarinkomsten van de Italiaanse mafia stegen in 2007 volgens officiele gegevens naar 204 miljard dollar. En werd daarmee de grootste verdiener binnen de zo ethisch ingestelde Berlusconi-economie. Probleempje: waar laat je al die poen zonder dat Pietro Fiscussiato er met zijn tengels aankomt? Of erger. Tot voor kort was dat geen appeltje eitje, maar dankzij het in mekaar pletteren van allerlei kunstmatige bellen ineens wel. Maar zal je zelf bankdirecteur zijn of commissaris en je ziet je inkomen ineens naar de kloten gaan, dan wil je wel eens wat sneller een oogje dichtknijpen. Misschien zelfs twee oogjes.
Nou zou je zeggen, dat het bij ons anders is. Komt misschien door het beeld dat is ontstaan door al dat gebiebob. Een bunder coffeeshops dicht, neuken buiten de deur beperkt, jongens van de vlakte kaler geplukt. Goh, wat zijn we lekker bezig. Maar of dat invloed heeft gehad op de inkomsten van de echte grote jongens wagen we te betwijfelen. Dus blijft het voor ons een vraag of deze jongens ook gebruik hebben gemaakt van de ziek-zwak-en-misselijk status van onze banken om er tijdelijk wasserettes van te maken. En voor Wouter een weet. Volgende maand komen een hele zooi ministers van financien bij mekaar om deze prangende problematiek te bespreken. Wij houden de vingers aan de koortsige bloedbaan. Mochten we een vuiltje opvissen hoort u het meteen. Stay tuned.

  • Datum: .