Skip to main content

zaterdag 22 maart-2014
We gaan terug naar vorig jaar. Rond deze tijd wrikten een paar onverlaten op een zondagavond een kluis open in Prinzendorf. Een slot in het met Oostenrijkse huiswijn bezwangerde Hauskirchen. Eigenaar Hermann Nitsch en zijn vrouwtje Rita zaten op dat moment in een Weense schouwburg en wisten waarschijnlijk van Apfel noch Strudel. Na thuiskomst constateerden ze dat er zo'n 4 ton euro cash en wat glimmende versiersels ter waarde van nog een tonnetje pleite waren. Ze alarmeerden stante pede de lokale Schlümpfe, die de volgende dag aan de jongens van de mainstream lieten weten dat het om Profis ging. Yeah, right. Maar dan wel Profis die hun gereedschap in een volgelopen bad hadden achtergelaten. Kennelijk in de veronderstelling dat daarmee hun DNA ausgeputzt zou worden. Beetje domme Profis dus. Wil overigens niet zeggen dat de Schlümpfe inmiddels de daders al naar binnen hebben getrokken.
Hermann, van beroep bloed- en darmenschilder met bijbehorende muziekjes en choreografietjes, zag al gauw de bui hangen en huurde een privé-detective in. Ene Dietmar Guggenbichler. Geen eenvoudige frutselaar, want onze Dietmar had in de geruchtmakende affaire rond het naar de bodem van de Indische Oceaan gedirigeerde vrachtschip Lucona een niet onbelangrijke rol gespeeld (1). Tijdens de briefing van de Nitsches zette Dietmar hun verklaringen keurig op teep. Er mochten later eens misverstanden ontstaan. Nou, die ontstonden. De bloederige slotheer en zijn Rita verklaarden namelijk dat er ruim een meloen cash in de kluis had gezeten. En dat strookte niet met hun verklaringen tegenover de handhavers. Dus Dietmar kreeg een onaangenaam gevoel tussen zijn tenen. In het contract dat zijn opdrachtgevers hadden getekend stond, dat de speurneus te allen tijde met zijn bevindingen naar de autoriteiten mocht stappen als de zaak naar een dooie makreel begon te stinken. En dat deed Dietmar dan ook. Gevolg: afgelopen dinsdag een inval in Prinzendorf van een heel stel Schlümpfe en blauwe brievenbrigadisten. Die haalden het hele slot ondersteboven. Hermann wordt namelijk verdacht van belastingfraude. Gelukkig waren hij en zijn vrouwtje niet thuis. Ze zaten in Duitsland en zijn voorlopig niet van plan om naar huis te gaan.
Nou het gekke. Dankzij onze uitstekende contacten in de wereld van de kunstenmakers kunnen wij met zekerheid boeren, dat Hermann al heel wat jaartjes voor zijn roodgekleurde werkjes zwarte poen in zijn zak heeft gestoken. En ook waar dat vandaan kwam. Dus dat wordt hartstikke gemütlich. Tijd voor een Sachertorte en een Glühweintje. Stay tuned.

(1) zie dit verhaal

  • Datum: .

dinsdag 25 maart-2014
Je kan wel meteen met je maatje 48 de deur opentrappen, maar het is veel gezelliger om eerst even aan te kloppen. Vandaar dat we in ons beste Duits het volgende mailtje naar detective Dieter Guggenbichler stuurde (1). Komt ie:

“Sehr verehrter Herr Guggenbichler,
Wir folgen mit grossen Interesse die Nitsch-Sache. Weil Sie offenbar ausreichende Beweise herbeigeschafft haben um die Polizei und Finanzbeamte in Bewegung zu bringen, möchten wir gerne wissen ob die Verbindung zwischen Herr Nitsch und eine bekannte Galerie in Wien auch dazu gehört. Der Eigentümer dieser Galerie war aktiv für das Wiener Handelsunternehmen Sharpe Investments und hatte viele Millionen zur Verfügung. Zwei davon sollte auf irreguläre Weise in der Richtung von Herrn Nitsch dirigiert sein und möglich die Grundlage dargestellt haben für den Inhalt seines Tresors. Könnten Sie uns vielleicht ein Bischen weiterhelfen bei unserer journalistischen Suche?
”.

Moet voor zo'n speurneus toch interessant zijn, zou je zeggen. Tenzij hij ook al over die connectie is gestruikeld. Na ja, warten wir mal ab. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 dd. 22 maart 2014

  • Datum: .

vrijdag 28 maart-2014
Tot nu toe geen jodel uit Oostenrijk. Privé-oog Dietmar Guggenbichler zal gedacht hebben “wat zijn dat voor rare snuiters?” toen hij onze mail kreeg over bloedbankartiest Hermann Nitsch (1). Maar misschien willen we iets te snel ons ei leggen.
Dietmar heeft ondertussen wel een interviewtje weggegeven aan een Oostenrijks dagvod. Daarin boerde de fameuze speurneus ondermeer, dat Hermann volgens hem niet alles meer mee kreeg en dat Rita Nitsch haar echtgenosse financieel aan de korte lijn hield. Trouwens, Ritaatje zou volgens Dietmar ook de kwaaie pier zijn in de zwart geldaffaire op kasteel Prinzendorf. Zo zou zij ondermeer schilderijen van Hermann's leerlingen (jawohl !) als authentieke Nitsches hebben verpatst in Italië waar ze ook een eigen bankrekening heeft geopend onder haar meisjesnaam.
Verder vroeg Dietmar zich af waarom de dieven Hermann's kluis hebben opengebroken, terwijl de sleutel er bijna naast lag. Gevalletje bedrijfsblindheid of zo? Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Of moest het koetkekoet op een echte inbraak lijken?
Valt niet mee hoor om een echte speurneus te wezen. Al dat wikken en wegen. Soms zie je niet eens de vette bloedworst meer die eine Kleine Mauerzeitung vlak voor je Nase laat bengelen. Maar wij hebben geduld. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 2 van 25 maart 2014

  • Datum: .