Skip to main content

Het is nog tasten in een darkroom. Was de aanslag op die Amerikaanse gasfabriek van Air Products in Isère misschien een wat zwaar aangezet protest tegen het schrappen van de Galibier en de Tourmalet uit de koninginnerit van de Tour? Was het een logisch vervolg op het rondvliegen van ongeïdentificeerde drones boven allerlei Franse krachtcentrales en andere strategische birdie jamjams? Of moeten we straks uit solidariteit in te krappe shirtjes rondlopen met de tekst “Je suis Isère” op de navel? Dat laatste is niet eens ondenkbaar, want bij het losgeslagen hoofd van het enige dodelijke slachtoffer lagen ter verduidelijking een paar Arabische vlaggen en wat teksten uit dezelfde regio. Gelukkig maar, anders roepen straks hele klasjes VMBO-ers nog dat Putin erachter zit. En dat allemaal na het droeve bericht van gisteren dat de NSA en de CIA drie Franse presidenten hebben afgeluisterd vanaf het dak van de ambassade in Parijs. Kortom, niemand zal je er scheel op aankijken als je concludeert dat Frankrijk de laatste tijd wel erg op een pannetje bouillabaisse lijkt. Btw. Er is in dit verband nog iets smakelijks te melden. Wat denk je van deze? Lekker hè, zo'n happie? Vooral als je al dagen de weg kwijt bent.

  • Datum: .

Het Franse dagvod Libération gaat nog effe door. Het heeft aangekondigd dat er morgen nog meer van het vuile Amerikaanse spionagewasgoed te drogen wordt gehangen. En het zal opnieuw gaan over het neuzen in de hedendaagse Franse polletiek (1). Nou is zoiets niet ongewoon. Ook niet onder zogenaamde partners. Maar in Parijs is het even in de luchtpijp geschoten en minister van Justitie Taubira was blijkbaar zo pissed off, dat ze voor de glazen tiet een nieuwtje onthulde. Frankrijk zou overwegen zowel Wippieleaklijder Assange als NSA-basher Snowden asiel te verlenen. De een zit in Londen, de ander in Moskou en beiden met hun trouwgereedschap in het zand. Want mochten ze zich ook maar even buiten hun tijdelijke protectoraat begeven dan zijn ze de sjaak en worden overgebracht naar een Amerikaanse kerker. Where else? 
Waren Hollande en zijn premier al een tijdje bezig met het aftasten van de mogelijkheden om de twee waaghalzen een rustig plekje te bezorgen? Zo ja, dan zou dat de zoveelste reden zijn voor regimes die Frankrijk te eigenzinnig vinden om wat droontjes het luchtruim te laten doorklieven en een paar daverende aanslagen te laten plegen door ploegjes Mo's die huid en haar graag ter beschikking stellen om als held de bus naar Allah te nemen. Een andere reden voor al dat Mo-geweld werd ons trouwens aangereikt door de Israëlische minister van Immigratie Elkin. Die riep vrijdag kort na de aanslag op de Amerikaanse gasfabriek in Isère de Franse Joden op om naar het beloofde land te verhuizen. Als een soort echo van diezelfde oproep die Bibi deed na de naar gladiolen riekende uitdunning van de Charlie Hebdo-redactie. Bezopen? Wij? We zitten net aan de koffie met een Bossche bol. En wachten in spanning op het nieuws van morgen. À vous Libé.

(1) Zie deel 1 van afgelopen vrijdag

  • Datum: .

a hoor. Wippieleaklijder Assange heeft woord gehouden. Weer een golf vuile was van de NSA in Frankrijk. Nou kunnen we de hele boel fris en vrolijk navertellen, maar het is lekker weer en we willen ook wel eens wat. Vandaar hier het hele verhaal. En neem onder het lezen af en toe een slokje. Stay tuned.  

  • Datum: .

U zal Pierre Moscovici niet kennen. Wij ook niet. Maar Pierre was de Franse “socialistische” minister du Pingping voor hij in november 2014 uitverkoren (pas op: niet uitverkozen) werd om toe te treden tot de junta in Brussel onder leiding van Neutje Juncker. Als baasje van economische en financiële zaken met als toetje buitenlandse handel. Daar is een enge krentenweger als Jeroen Dijsselbloem een kind bij. Hoe dit zij, onze Pierre werd tijdens zijn ministerschap ferm afgelegd door de snuffeldiensten van bondgenoot USSA. En dat leverde ondermeer dit interessante rapportje op van 31 juli 2012. Komt ie:

French Finance Minister says economy in dire straits, predicts two atrocious years ahead. The French economic situation is worse than anyone can imagine and drastic measures will have to be taken in the next two years, according to Finance, Economy and Trade Minister Pierre Moscovici.
On 19 July, Moscovici, under pressure to reestablish a preretirement umemployment supplement known as the AER, warned that the situation is dire. Upon learning that there are no funds available for the AER, French senator Martial Bourquin warned Moscovici that without the AER program the ruling Socialist Party will have a rough time in the industrial basin of the country, without voters turning to the rightwing National Front. Moscovici disagreed, asserting that the inability to reinstitute the AER will have no impact electoral terms, besides, the situation with faltering automaker PSA Peugeot Citroen is more important than the AER.(Comment: PSA has announced plans to close assembly plants and lay off some 8000 workers).Moscovici warned that the 2013 budget is not going to be a “good news budget”, with the government needing to find at least an additional 33 billion euros ($39,9 billion). Nor will 2014 be a good year. Bourquin persisted, warning that the Socialist Party will find itself in a situation similar to that of Socialist former Spanish president Zapatero, who was widely critisized for his handling of his country's debt situation. Moscovici countered that it was not Zapatero whose behavior the French government would emulate, but rather Socialist Democrat former German Chancellor Gerhard Schroeder.(Comment: Schroeder, chancellor from 1998 to 2005, was widely credited with helping to restore German competativeness. He favored shifting from pure austerity measures to measures that encourage economic growth and advocated a common EU financial policy)
".

En wat deed Moscovici toen hij lid werd van de Juncker-junta? Hij liet in Parijs een naar Griekse parfum riekende puinhoop achter en conformeerde zich in Brussel aan de weg die voor zijn aantreden al was ingeslagen: bezuinigen en “hervormen”. De weg naar werkeloosheid, armoe zonder sociale zekerheden en een ouwedag met een kutpensioentje. Aangezien Nederland nog intensiever werd afgelegd dan Frankrijk (1) zal het ons toch benieuwen wat de NSA allemaal heeft opgetakeld uit de correspondentie van onze eigen minister van Financiën. Waarschijnlijk voldoende om ons net als de andere lidstaten van het Vierde Rijk diezelfde weg op te jagen. Want we kunnen wel kapsones hebben, maar de bovenmeester zit in Washington. Namens de fameuze 1 procent. Stay tuned.

(1) Zie Lost in Poland van gisteren. 

  • Datum: .

Zijn ze in douce France nog helemaal confuus van de knallende gebeurtenissen in juni bij de Amerikaanse onderneming Air Products in Isère of ze hebben opnieuw hoofdpijn. Waarom? Attention (1).
7 juli. Van een legerbasis in Miramas vlakbij Marseille blijkt een frisse voorraad wapens te zijn gejat. Een bosje granaten, een tuiltje explosieven en een waar boeket aan ontstekingen. De onverlaten hadden gewoon wat gaten geknutseld in het wat roestige hekwerk en 9 sloten doorgeknipt bij verschillende loodsen. Je moet er wat voor doen, maar dan heb je ook wat. De burgemeester van Miramas vond de diefstal verontrustend. Dat mag je wel zeggen.
14 juli. In de metropool Berre l' Etang ten noordwesten van Marseille schieten twee opslagtanks in de hens. Bij een derde tank is nog een ontsteking gevonden. Nee, nee, nou niet meteen bijdehand denken petite pomme, petit oeuf. De smurfen hebben nog geen verband kunnen leggen tussen het een en het ander. Of ze willen het nog niet zeggen. Anyway, het flink rokende boeltje bleek eigendom te zijn van de Amerikaanse petrochemische onderneming LyondellBasell, die ook zo knus vertegenwoordigd is in Rotjeknor. De vraag of terroristen aan de slag zijn geweest of lieden uit de gladiolensector cq. economic hitmen is nog even blijven hangen.
22 juli. Vandaag dus. Een Frans lokaal dagvod weet te melden, dat boven die tanks onbekende drones hebben gevlogen (2). Dat bericht is nog niet bevestigd. Maar mocht het zo zijn, dan kunnen we binnenkort misschien ook onze lol op, want die kleine lorren hebben in Frankrijk ook boven vermolmde nucleaire opslagplaatsen gevlogen. Dus nou maar hopen dat in ieder geval de komende maanden de wind niet uit het zuiden komt. Voor meneer Coutinho van stal wordt gehaald om jodiumpillen aan te prijzen. God helpt ons de brug over. Stay tuned.

(1) Zie ook aflevering 1 dd. 26 juni 2015.
(2) Zie onze kleine maar fijne serie Dichtbij ons bedshow van november/december vorig jaar. 

  • Datum: .