Skip to main content

Eilie op Terschelling. Blijkt daar ineens het Haagse Tulip Oil bij het ministerie van meneer Kamp een verzoek door de gleuf te hebben gepropt om in een natuurgebied op het eiland te mogen boren naar gas. Veel kan er niet zitten, maar alle beetjes helpen. Met name omdat vriend Kamp (ook VVD) door de acties van een stel kloten Groningers de gaswinning daar al op half elf heeft moeten zetten en zijn probeersels om ergens een potje te gaan fracken ook de mist zijn ingegaan. Dat fracken kwam een weekje geleden ook nog ter sprake bij een glazen tietinterview van Tulip-hotemetoot Joost de Dulk naar aanleiding van de commotie op Terschelling. Joost verklaarde rustig dat fracken ook een optie was. Ja, daar werden chemicaliën bij gebruikt, maar na de operatie flink schrobben en daarna een toefje helm aanbrengen, een struikje zus, een bosje zo, wat water in de dalletjes en je ziet er na de operatie geen strandbal meer van. Dat moet bij Kamp toch als een kleine Nachtmusik in de oren hebben geklonken. Joost liet overigens wijselijk een detail ongemoeid. Als je bij dat boren toevallig een keiharde laag tegenkomt moet je met een diamantkop aan de gang. En stoot je dan plotseling wel door die laag dan giert plotseling dat gas je om de oren. Dat ongenoegen kan je voorkomen door een flink aantal tonnen kwik in de buizen te mieteren. Net als bij Slochteren 2. Wat daarmee verder is gebeurd indertijd? Joost mag het weten. 

  • Datum: .

Eerst even wat rechtzetten. Wij suggereerden in aflevering 1 dat bij het boren naar gas alleen bij een vrij zeldzame gelegenheid zoals die zich voordeed bij Slochteren 2 een zootje kwik de buizen werd ingemieterd. Om de druk van onderen in te dammen. Volgens een expert op dit terrein is dat niet zo. Er wordt veel vaker kwik gebruikt. Maar wel in combinatie met modder. En zo is de term “zware modder” in het idioom van de olie- en gasboeren terechtgekomen. Waarvan acte.
Brengt ons bij een onderwerp dat vrijdag jl. ook door ons naar boven werd gepompt: fracken. In Oklahoma was tot een paar jaar geleden een aardbevinkje net zo zeldzaam als een keppeltje op een minaret. Maar de laatste jaren lijkt die midden-Amerikaanse staat sprekend op Groningen. Je kan er soms je biertje niet eens fatsoenlijk vasthouden. Oorzaak? Elke benzinepomphouder of kermisklant kan het je vertellen, maar wijsneuzen van de United States Geological Survey (USGS) moesten zo nodig eerst een wetenschappelijk onderzoek naar het verschijnsel uitvoeren voor een definitief oordeel kon worden geveld. Is inmiddels gebeurd. Conclusie? Kwootje. Komt ie:

Large areas of the United States that used to experience few or no earthquakes have, in recent years, experienced a remarkable increase in earthquake activity... This rise in seismic activity, especially in the central United States, is not the result of natural processes... Instead, the increased seismicity is due to fluid injection assocciated with new technologies that enable the extraction of oil and gas from previously unproductive reservoirs”.

Oftewel, fracking veroorzaakt aardbevingen. Net als langdurige gaswinning. Kwik, chemicaliën, aardbevingen, lekkages. Je moet toch wel een volstrekte malloot zijn om een natuurgebied op Terschelling daaraan te willen blootstellen. Of een volbloed VVD-er. Stay tuned. 

 
  • Datum: .