IJ, IJ (014)

Het bureel van de voor het grote publiek vrij onbekende Endstra-partner Klaas Hummel bevindt zich op het Amsterdamse Museumplein 1. Dat deelt hij met IJsbrand Broere. Eigenaar van een bouwbedrijf en eveneens jarenlange Endstra-paladijn. Op dat adres staat een reeks BV’s geregistreerd. Een daarvan is voor ons buitengewoon interessant: PPM Delco. Enig aandeelhouder daarvan is Delco Investments NV op Sint Maarten. Die NV wordt bestuurd door First Independent Investment Services NV (FIIS) op Curacao. Bent u er nog? Goed, want nu wordt het voor ons pas echt interessant. FIIS wordt namelijk gerund door de Zwitser Antoine Roger Schaller en als bestuurder treedt op... Gerrit van Riemsdijk. De stichter van de Zwitserse Bank Cantrade waar al in de jaren tachtig vanuit Nederland driftig zwart geld (vaak cash) werd gedeponeerd. Gerrit’s zoon Dirk nam later de fakkel van zijn vader over maar bemoeide zich ook met het onderbrengen van de bij hem gedeponeerde gelden via het beleggingsvehikel Experta Verwaltung. Zowel de naam van Cantrade als die van Experta kwamen voorbij in de marge van de Clickfondsaffaire. Haast ongemerkt. Maar ze ontsnapten niet aan de aandacht van Kleintje Muurkrant. En zij kwamen uitgebreid aan bod in de artikelen "De achterzijde van het beursschandaal" (Kleintje # 327), “Retourtje Cantrade” (Kleintje # 346) en “Bank Cantrade en de ABP-affaire” (in De Morgenster). Echt iets voor de fijnproevers.

  • Datum: .

IJ, IJ (9)

17 december 2001

Volgens de Britse pers is president Bush vorige maand in Washington tot overeenstemming gekomen met zijn Yemenitische collega Ali Abdullah Saleh over het leggen van een bommentapijt in het ondoordringbare noorden van diens land. Daar bevinden zich namelijk trainingskampen van Osama bin Laden's terroristenvereniging Al Qaida en leden daarvan worden door Bush verantwoordelijk gehouden voor het veroorzaken van een gat in de romp van de USS Cole op 12 oktober 2000. Voorwaarde is wel dat in Afghanistan het politieke evenwicht is hersteld, de rest van de wereld eindelijk is uitgelachen over Osama's videotape en mevrouw Borst de toegang tot Nieuwspoort is ontzegd. Tijdens geallieerde dinertjes na de presidentiële Yemen-deal zou zijn afgesproken dat de Britten ditmaal het tapijt zullen mogen leveren. Blijkbaar gaat het hier toch om walk-over tegen een tegenstander uit de tweede divisie.
Dat Saleh iets terugkrijgt voor zijn toestemming voor het platgooien van een deel van zijn territorium is duidelijk. Wij zouden zelf de Britten ook geen toestemming geven om zonder een redelijke compensatie bijvoorbeeld de laatste communistische cellen in het noorden van ons land te ruimen. In dat licht is het uiterst interessant dat het Nederlandse bedrijf Figee een paar dagen geleden na twee jaar onderhandelen toestemming heeft gekregen voor het installeren van een stel containerkranen in de haven van Aden. Figee's huisbank ING weigerde garant te staan voor de internationale betalingen, omdat die in gevaar konden komen door een Amerikaanse vergeldingsactie in verband met de gestoofde Cole. Maar de Staat der Nederlanden schoot te hulp. Zonder twijfel na overleg met Washington. De nog altijd niet in burka gehulde juf Herfkens heeft nu het project tot een staaltje ontwikkelingssamenwerking gebombardeerd en gaat het ordertje van 32 miljoen voor de helft subsidiëren. Er moet hier toch een flink uit de kluiten gewassen adder onder het gras zitten, want Figee maakt onderdeel uit van IMCA, het zakenimperium van de Haarlemse naaimachinefabrikant Eric de Vlieger. En daarover hebben wij in deze serie ook in verband met Osama al het nodige geschreven. Daar gaan we weer: Wordt vervolgd.

 

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch