Skip to main content

donderdag 18 augustus-2011
Eerst die eikel van een Khadaffi. Die wilde een eigen Afrikaanse munteenheid die net als zijn eigen dinar moest steunen op de gouden standaard. En de dollar de deur uit. Nou nog even en we kunnen met medewerking van Al Schijthuis die tentbewoner naar Den Haag sturen. Maar wat denk je? Gaat die malloot van een Chavez ineens weer eens dwars liggen. Die wil al het Venezolaanse goud nationaliseren. Ook wat in buitenlandse kluizen ligt. Of de Bank of International Settlements, de Bank of England, de Standard Chartered, de Bank of Nova Scotia, Barclays Bank, JP Morgan en nog een stel Westerse spaarvarkens dat maar even terug willen sturen. Het gaat in totaal om een waarde van 11 miljard dollar. Niet al teveel dus, maar her en der zijn er bij die banken waardepapieren de deur uitgegaan met als dekking het goud van Hugo. Her en der ook meer waardepapieren dan verantwoord was. Dus mag met name JP Morgan op zoek naar een vervangende hoeveelheid goud tegen een wel heel dure prijs.
Wordt het niet eens tijd om een gezellig opstandje uit te lokken in een of andere Venezolaanse buitenwijk en dan vervolgens de NAVO opdracht te geven om de burgers te beschermen? Kan Nederland via zijn buitengemeenten zijn blazoen weer cillitbangen. Ja Jan Kees? Wat is er? De cost? Oh, die gaet voor de baet uyt.

  • Datum: .

woensdag 24 augustus-2011
De Venezolaanse gap van Khadaffi heeft nog niet geboerd, dat ie al zijn goud dat hij bij de westerse Grossbanken heeft gedeponeerd terug wil hebben of er wordt aan de noodrem getrokken (1). En hoe toevallig kan toevallig zijn: een dag na de openbaring van Hugo wordt de krediet-rating van zijn land verlaagd van BB- naar B+. En door wie? Door Standard & Poor's, hetzelfde ratingbureau dat de USSA voor het eerst in haar bestaan een downgrade bezorgde. Waarschijnlijk om in Washington wat damage te controlen en een welkomstpresentje te offreren aan Douglas Peterson. De nieuwe topman van S & P, die komt overwippen van de van fraude aan elkaar hangende Citibank.
S & P voert als reden voor de degradatie van Venezuela de onstabiele polletieke toekomst van het land op. En daar konden ze wel eens gelijk in hebben. Want het zal echt niet lang meer duren voor die stabiliteit van buitenaf een flinke por krijgt. Je bezorgt een zootje ongeregeld wat gezellig wapentuig, er breekt een lichte pleuris uit en voor je het weet komt er ook een Venezolaanse lente op gang. Niet alleen vanwege Hugo's goudkoorts trouwens. De OPEC maakte vorige week bekend, dat Venezuela over de grootste olievoorraden ter wereld beschikt. Dus hoe lang zal het duren voor Hans Hillen een telefoontje krijgt uit de USSA om wat er nog over is van onze collectie badkuipen plus nog wat vliegend materieel naar de West te dirigeren? Niet lang. Stay tuned.

1. Zie aflevering 1 dd. 18 augustus 2011

  • Datum: .

maandag 29 augustus-2011
Die Chavez moet lekker zo doorgaan. Nou wil hij weer samen met Rusland en China een gezamenlijke bank uit de klei trekken. Erger nog, er is al een filiaal geopend in Moskou en er wordt gewerkt aan optrekjes in Caracas en Bejing. De eerste deal binnen deze nieuwe bancaire samenwerking staat al op stapel. Venezuela krijgt tegen aangename voorwaarden een lening ter waarde van 4 miljard dollar om wat aan zijn militaire verdedigingsinstallaties te doen. Als de USSA en/of de NATO binnenkort iets in hun hoofd halen en vanuit Colombia en de Nederlandse randgemeenten invalletjes gaan plegen om "rebellen" te ondersteunen dan heeft Hugo in ieder geval wat moderne Russische apparatuur voorhanden om de beuk erin te gooien. En verder kan de nieuwe bank als bewaarplaats dienen voor het goud dat de door de westerse media als halve zool beschouwde Chavez heeft teruggevraagd van "onze" Grossbanken. Als een soort beginnetje voor een mini-IMF-je of een alternatiefje voor de Wereld Bank, maar dan met een iets socialer uitgangspunt. Kan nog heel gezellig worden rond de baai van Maracaibo. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 28 november-2011
Afgelopen vrijdag was het zover. Het eerste katje Venezolaans goud dat in kluizen was gedeponeerd in de USSA, Canada, het Vierde Rijk en Zwitserland is terug in Caracas. De totale waarde van de in bewaring gegeven broodjes bedraagt zo'n 11 miljard dollar. Maar prez. Chavez wil ze allemaal terug hebben voordat een paar kutkevers in Washington, Londen en Parijs een Venezolaanse lente in elkaar zetten en de buitenlandse bezittingen van het land in de vriezer rammen. En een aanleiding is gauw gevonden. Neem Hugo's Libische gap. Vanwege diens vermetele plan om Afrika een door goud gedekte eigen munteenheid te verschaffen ging ie gestrekt en onder het zand.
Nou heeft Hugo niet dezelfde intentie voor Latijns-Amerika, maar hij wil wel een einde maken aan de heerschappij van de Amerikaanse dollar. En zulke dingen kan je beter niet roepen. Bovendien heeft ie ook de bancaire betrekkingen met Rusland en China versterkt en is zowel openlijk als stiekem (1) bezig zijn militaire apparaat een zetje te geven. En daar maak je ook geen vrienden mee onder de beschermers van burgerbevolkingen.
Het kan nog even duren voor alle broodjes weer in de Venezolaanse mand terug zijn, maar vooralsnog lijkt Hugo's initiatief een gouden greep. Hoewel hij wel moet uitkijken voor vallende piano's en rondvliegend lood. Van Caracas naar karkas? Zo gebeurd.

1. Zie de recente serie "Cuba libre" op deze pagina.

  • Datum: .