Skip to main content

woensdag 21 november-2012
Nog niet zo heel lang geleden werd door “onze” politici beloofd dat elke cent die aan Griekenland werd geleend terug zal komen. In Duitsland werd daaraan nog toegevoegd: met interest.
In hoeverre zij van geestesverruimende versnaperingen hadden geproefd (vooral Hopium blijft populair in die kringen) is onduidelijk, maar de werkelijkheid is anders. Kijk, als er niets gebeurt zal Griekenland in 2030 (over 18 jaar!) een schuld hebben van 111 procent van het BNP. Dus zeggen de neoliberale economen (zijn er nog andere?) dat er nu gehakt moet worden in de schulden, moratorium op de rentebetalingen, sanering van schulden en meer van dat moois. Die schuldsanering gaat ten koste van de leningen van de Eurolanden, dus ook Nederland. Met andere woorden: niet elke cent komt terug. Ondertussen moet er nog effe 44 miljard euries worden overgemaakt, anders gaat het land pleite. Duitse en Franse banken zitten nog steeds met grote brokken aan Griekse schulden, en die moeten toch gered (blijven) worden, toch? Voorts zijn er nog restanten van collectieve en sociale voorzieningen te vinden, daar moet verder in gehakt worden, der markt über alles. En laten we wel wezen: als bedrog, corruptie en fraude diep doorgedrongen zijn in de structuren van de parlementaire democratie, dan is het zo goed als onmogelijk dat te veranderen. Kostte wat kost zal “men” de status quo willen handhaven, inclusief de eigen posities. Dus er zal verder worden bezuinigd en geliberaliseerd, want er is geen alternatief, toch?

  • Datum: .

donderdag 22 november-2012
Het zal wel aan deze kijker liggen, maar naarmate de internationale economische en politieke omstandigheden zwarte gapende hoogten aangeven is het media aanbod in dit land blöder dan ooit. Kijk, de banken en speculanten moeten gered worden en de rekening daarvoor wordt gepresenteerd aan de bevolking. Het toverwoord is “schuldencrisis”, waarbij voor het gemak even vergeten wordt dat het een “bankencrisis” is. Maar met dat woord treed je buiten het heersende paradigma en dat is buiten de orde. Onder het motto: je moet het de bevolking niet moeilijker maken dan ze het al hebben krijgen we een mix van mentale feel good massage en hopium toegediend, af en toe onderbroken door gehuil om “onterechte” solidariteit. Solidariteit is goed, als ik het maar niet hoef te betalen, aldus de Telegrof...
Maar eerst even nog Griekenland redden, dan Cyprus, Spanje zit op de wip en Italië en wellicht ook Frankrijk moeten gaan aankloppen. Althans als het aan de speculatie-marketeers ligt. Voor die reddingen zijn allerlei instrumenten dus we hoeven ons echt niet druk te maken. Neem nou het ESM, een pot met geld van 700 miljard euries. Cyprus (zo goed als failliet) staat borg voor 1,37 miljard, Griekenland (jawel) voor 19,71 miljard, Ierland (geweldig) 11,14 miljard, Portugal (tja) 17,56 miljard en (niet te geloven) Spanje met 83,32 miljard. Dus eh, als je dat gelooft van de redding met ESM gelden, dan kunnen we je de Eifeltoren te koop aanbieden.

  • Datum: .