Skip to main content

maandag 12 juli-2010
Nu we het toch over Honduras hebben. Vorig jaar pleegde een peletonnetje in de States opgeleide en met M16-s rondzwaaiende metaalvreters een inval in de woning van toenmalig president Zelaya. Ze namen hem mee in zijn pyjama en zette hem op een vliegtuig naar het door Washington beheerde Costa Rica. Oplazeren. Democratisch gekozen? Ja en? Geen links gelul hier. Wij maken wel uit wat goed is voor de bevolking.
Nou, dat laatste heeft die bevolking geweten. Back to the eighties. Er zijn inmiddels zonder al teveel ruchtbaarheid alweer honderden mensen gekeeld door frisse doodseskaders. En duizenden in elkaar geramd of illegaal opgesloten. Waaronder opvallend veel journalisten, leraren en vakbondsleiders. Wat in Iran een schande is, is in Honduras blijkbaar helemaal prima.
De regie van deze stiekeme bloedbruiloft is in handen van dezelfde humane lieden die in die jaren tachtig zich zo fijn hebben uitgeleefd en de op corrupte wijze gekozen pinokkio-president Lobo in hun kontzak hebben. En wat doet onze Nobelprijswinnaar voor de Vrede en kampioen van de democratie daaraan? Geen hol. Behalve dan op de golfbaan. Een hoop babbels, weinig wol. En daarmee is hij niks meer en niks minder dan zijn ellendige voorgangers. Yes, we can? No, we can't.

  • Datum: .

dinsdag 1 november-2011
Nee, het gaat prima in Honduras. Sinds die Zelaya in 2009 met steun van Obomba buiten de deur werd gezet is er in de linkse kerk al flink geruimd. Journalisten, vakbondleiders, leraren, weg ermee. Wie babbels heeft wordt gekeeld. Er vallen nu volgens officiële gegevens maandelijks al meer dooien dan in Kabul en omgeving. Ook boeren met een stukkie land lopen een goeie kans op een onvrijwillige toetreding tot het koor der engelen. Hun land komt vervolgens in handen van de grote jongens die het huidige marionettenregime van Porfirio Lobo Sosa een warm hart toedragen. Geen wonder, want die doet geen reet aan hun toenemende aandeel in de wereldwijde handel in snorkelwaar. Integendeel. Met hulp van hun doodseskaders annex transportmedewerkers is de toevoer van het witte goud in de VS inmiddels al voor de helft in Hondurese handen. Nog even en we hebben een tweede Mexico. En als we ons niet vergissen is dat ook de bedoeling van de USSA.
Zo heeft Obomba zijn zetbaas voor volgend jaar al 68 meloen dollar hulp toegezegd en 45 meloen uitgetrokken voor de uitbreiding van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land. Inclusief de uitbouw van de vliegbasis in Palmarola, waar ook de befaamde drones zullen worden geïnstalleerd. En hij heeft 200 meloen uitgetrokken voor de war on drugs aka de bescherming van de meest betrouwbare drugslord en het uitroeien van diens concurrentie. Dit vooral om de prijsontwikkeling op de snorkelmarkt onder controle te kunnen houden en een beroep te kunnen doen op eerder genoemde lord als er in Washington onverhoopt weer een al te groot gat valt in de financiële sector. De bevolking? Die moet zijn bek houden. Wat een wereld.

  • Datum: .