Skip to main content

woensdag 2 mei-2012
In 1982 donderde de Banco Ambrosiano in elkaar. Niet zomaar een bank. Het Vaticaan beschikte namelijk over een klap aandelen en dus een klap invloed op het beleid van de bank. Die werd geleid door Roberto Calvi en hij was niet te benijden. Want niet alleen de kerk piste in zijn schoenen, maar ook de andere aandeelhouders: de Loge P2 en de mafia.
Het schandaal kostte de hut van Petrus een penitentie van 250 meloen dollar en Calvi het leven. Hij werd op 17 juni 1982 onder de Londense Blackfriars Bridge aangetroffen, bungelend aan een touw.
Uiteraard waren in de heilige dwergstaat naast een legertje jurken ook burgerfunctionarissen op de hoogte van de sinistere banden tussen het Vaticaan en de mafia. Een van hen was Ercole Orlandi. Dreigde hij zijn kennis op het Sint Pietersplein te mieteren? Weten we niet. Maar op 22 juni 1983 werd zijn 15-jarige dochter Emanuela ontvoerd. Ze werd nooit meer teruggevonden. Haar vader hield daarna stijf zijn kaken op elkaar en verhuisde in 2004 stilletjes naar boven.
In de loop van de tijd zijn er heel wat speculaasjes op de affaire losgelaten. Uiteindelijk werd het stil. Tot begin deze maand. Toen liet een bijdehante OvJ weten, dat het Vaticaan ongezonde banden onderhield met de Magliana bende, een Romeins filiaal van de mafia. En dat de kerk via die connectie meer afwist van de kidnap van Emanuela, die volgens hem was uitgevoerd door diezelfde bende.
Er is iets voor te zeggen, want waarom zou bijvoorbeeld voormalig bendeleider Enrico de Pedis in 1990 zijn bijgelegd in de Basilica van Sint Appolinare, waar voor de rest alleen maar pausen en kardinalen hun stoffelijk overschot achterlieten? Goed, het Vaticaan kreeg voor die begrafenis wel 1 miljard lire (pakembeet 4 tonnetjes), maar het suggereert wel dat er sprake was van een stukje ouwejongens krentenbrood.
Nieuwe narigheid dus voor zijne schijnheiligheid paus Bennie. En hij had al zoveel aan zijn mijter. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 4 juni-2012
Langzaamaan komt er meer aan de oppervlakte over de verdwijning van Emanuela Orlandi op 22 juni 1983. De op dat moment 15-jarige dochter van een ambtenaar zonder boordje van het Vaticaan. Volgens de niet meer zo piep zijnde oud-Vaticanus Gabriele Amorth maakte Emanuela deel uit van een vlucht jonge meisjes die tot sexuele activiteiten werden gedwongen met mijters die hun jurk niet naar beneden konden houden. Het vraagstuk van de recrutering was ooit voorgelegd aan de inmiddels door Paulus teruggeroepen monseigneur Simeone Duca, oud-archivaris van de feesttent aan het Sint Pietersplein. Hoe die er verder mee is omgegaan is niet duidelijk, maar uiteindelijk zou de praktische uitvoering zijn gedelegeerd aan het hoofd van de pauselijke hellebaardiers.
Bij het uitwerpen van het vangnet zouden verder diplomatiek personeel van een buitenlandse ambassade betrokken zijn geweest en de lokale mafia onder leiding van Enrico de Pedis. Gezien het feit, dat amico Enrico hele dikke mik was met de CIA, hoef je niet je hele hippocampus uit te graven om uit te vogelen welke buitenlandse ambassade werd bedoeld en welk soort personeel. Zoals u weet ging bij Enrico in 1990 het licht uit en werd hij bijgezet in de Basilica van Sint Appolinare waar normaliter de knekels van kardinalen werden opgeborgen (1).
Aanvankelijk leken we zeker te weten wie al deze gewijde narigheid op de kinderhoofdjes heeft gepletterd. Volgens de mainstreamvodden had de butler van paus Bennie het gedaan. Die zou namelijk documenten in zijn zak hebben gehad die daar niet thuishoorden. Nou zou Bennie volgens de laatste berichten een handschrift hebben dat lijkt op dat van een plattelandsdokter die net een koe een beurt heeft gegeven en is er een expert aangesteld om zijn schrijfsels in iets leesbaars om te zetten. Dus nemen we maar aan dat het bij de exemplaren die bij de butler werden aangetroffen om gefatsoeneerde teksten ging.
Kon de loodgieter na de arrestatie van de butler dus meteen naar huis? Nee, nee. De lekkages gingen daarna namelijk gewoon door en de onverlaat die zich daarmee bezighoudt heeft de naam van Il Corvo aka De Raaf aangenomen. Ergo mogen we aannemen dat deze serie nog wel iets langer wordt. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 dd. 2 mei 2012

  • Datum: .

Heeft u dit al gelezen? Niet? Moet u toch even doen. Gaat over de verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi in 1983. Hoop fuzz over geweest, daarna werd het net zo stil als in een windpark zonder wind. Maar heel af en toe ontstond er een stijf briesje en wij visten binnen deze context in 2012 een uiterst smakelijke connectie op met de mafia en de CIA. Heeft een plekje gevonden in de eerste twee afleveringen van deze serie. Zeer aanbevolen. Rimanere informato (JP).

  • Datum: .