woensdag 2 mei-2012
In 1982 donderde de Banco Ambrosiano in elkaar. Niet zomaar een bank. Het Vaticaan beschikte namelijk over een klap aandelen en dus een klap invloed op het beleid van de bank. Die werd geleid door Roberto Calvi en hij was niet te benijden. Want niet alleen de kerk piste in zijn schoenen, maar ook de andere aandeelhouders: de Loge P2 en de mafia.
Het schandaal kostte de hut van Petrus een penitentie van 250 meloen dollar en Calvi het leven. Hij werd op 17 juni 1982 onder de Londense Blackfriars Bridge aangetroffen, bungelend aan een touw.
Uiteraard waren in de heilige dwergstaat naast een legertje jurken ook burgerfunctionarissen op de hoogte van de sinistere banden tussen het Vaticaan en de mafia. Een van hen was Ercole Orlandi. Dreigde hij zijn kennis op het Sint Pietersplein te mieteren? Weten we niet. Maar op 22 juni 1983 werd zijn 15-jarige dochter Emanuela ontvoerd. Ze werd nooit meer teruggevonden. Haar vader hield daarna stijf zijn kaken op elkaar en verhuisde in 2004 stilletjes naar boven.
In de loop van de tijd zijn er heel wat speculaasjes op de affaire losgelaten. Uiteindelijk werd het stil. Tot begin deze maand. Toen liet een bijdehante OvJ weten, dat het Vaticaan ongezonde banden onderhield met de Magliana bende, een Romeins filiaal van de mafia. En dat de kerk via die connectie meer afwist van de kidnap van Emanuela, die volgens hem was uitgevoerd door diezelfde bende.
Er is iets voor te zeggen, want waarom zou bijvoorbeeld voormalig bendeleider Enrico de Pedis in 1990 zijn bijgelegd in de Basilica van Sint Appolinare, waar voor de rest alleen maar pausen en kardinalen hun stoffelijk overschot achterlieten? Goed, het Vaticaan kreeg voor die begrafenis wel 1 miljard lire (pakembeet 4 tonnetjes), maar het suggereert wel dat er sprake was van een stukje ouwejongens krentenbrood.
Nieuwe narigheid dus voor zijne schijnheiligheid paus Bennie. En hij had al zoveel aan zijn mijter. Stay tuned.
- Datum: .