donderdag 7 april-2005
Afgelopen weekend kwam naar buiten dat vijf gringos al dan niet per ongeluk in het nekvel waren gegrepen omdat ze waren betrapt bij het smokkelen van 16 kilo cocaine van Colombia naar El Paso in de Verenigde Staten. Geen nieuws om gauw gauw Peter R. de Vries te bellen. Want wat is 16 kilo snuif nou helemaal? Oké, je moet het niet proberen uit te lijnen onder een toiletspiegel, maar het is net genoeg voor een bescheiden feestje ter gelegenheid van Bea's jubileum.
Niettemin was de vondst wel degelijk interessant omdat de vijf arrestanten tot de Amerikaanse militaire elite behoorden die in Colombia de regeringstroepen ondersteunt in de War on Drugs, terwijl het vervoer geschiedde met een militair vliegtuig. En volgens insiders is het nog maar het topje van de sneeuwberg. Hoeveel ton coke via die lijn naar El Paso is overgetakeld en hoeveel mensen er nog meer bij betrokken waren mag de voorman van Judas weten.
Om nog maar te zwijgen over de vraag of de militaire toestellen ergens een tussenlanding hebben gemaakt in Midden-Amerika. Dan zou het wel heel erg gaan lijken op een scenario uit de jaren tachtig toen zelfs een van de oppergringos uit La Casa Blanca in Washington betrokken was bij de handel in wapens en Colombiaanse coke. Om stiekem de anti-Sandinisten in Nicaragua te steunen.
Er werd bij die operaties zwaar gesteund op mercenaries en wat dacht je wat? Vorige week heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie aangekondigd meer gebruik te zullen gaan maken van personeelsleden van particuliere firmas om de strijd tegen de drugsbaronnen te intensiveren. Oftewel mercenaries. Met als smoes dat ze zullen worden ingezet om gevangen genomen Amerikanen te bevrijden (1).
Er lijkt een volledige remake aan te komen van de film van zon 25 jaar geleden. Ditmaal niet om stiekem in Nicaragua de democratisch gekozen regering een of twee kopjes kleiner te maken, maar bijvoorbeeld die van het olierijke Venezuela. Onder de vlag van de War on Drugs.
Hoe heerlijk is het dan niet om te mogen constateren dat onze jongens en meisjes van stavast in de West ook betrokken zijn bij deze oorlog en dat Aruba zelfs dient als een soort logistieke tussenstop voor de driftig af en aan vliegende Amerikaanse collegas. Of we even mogen kijken in die toestellen? Dacht het niet.
Leuke binnenkomer misschien voor die onlangs tot minister gebombardeerde voormalige marktmeester. Of misschien wel een nieuw kroonjuweel: Nederland trekt zich terug uit de War on Drugs. Hoehoehoehoehahahahaha.
1. Zie Mercenaries en de War on Drugs dd. 2 april jl.
- Datum: .