Skip to main content

maandag 27 december-2010
Stel, je hebt een bedrijf dat jaarlijks zoveel CO2 de lucht in blaast dat de spreeuwen de weg kwijtraken. Dan word je op je zondagse vestje gespuugd. Of het niet een onsje minder kan. Want door jouw CO2 wordt het zo warm op aarde, dat je koters naar een museum moeten om uit te vinden wat een sneeuwbal is (1). Kan je verontwaardigd wijzen op de koeien van de buren, die ook niet rondlopen met een kurk in hun kont. Maar uiteindelijk ga je door je krakende kniegewrichten en je neemt maatregelen om die spreeuwen en je koters tegemoet te komen.
Zoals het hoort in deze wereld vol geyin en geyang is er een alternatief. Je kan namelijk ook emissierechten kopen, een ouwerwetse Havanna in de brand steken en vervolgens zeggen, dat iedereen verder een dikke kan krijgen.
Nou heb je ook bedrijven, die elke dag een peleton kaarsen laten aansteken en een paar onvervalste goriaanse deuntjes laten zingzangen in de Sint Alkerk. Bijvoorbeeld bedrijven die een paar rijtjes boompies achterelkaar zetten in noem eens wat, Costa Rica. Die krijgen daarvoor een bonus, want boompies slurpen CO2 als een maleier bier. En die bonus bestaat uit emissierechten, die verhandelbaar zijn op een paar echte beurzen.
Emissierechten zijn dus handel. En waar handel is is zwendel. Vooral als een minister de deur openzet. Neem nou Connie Hedegaard (figuurlijk). De voormalige Deense minister voor klimaat en energie. Die schafte in 2007 de registratie van kopers en verkopers af. Kans voor open doel. Direct ontstond in Kopenhagen zo'n drukke handel in emissierechten, dat de zeemeermin in de haven om een verschoning vroeg. Wat deden de onverlaten? Ze stapten met zijn allen in een BTW-carroussel vol niet bestaande bedrijven. Nou weten we uit ervaring dat aan elk rondje met een carroussel een einde komt. Zo ook in dit geval. Inmiddels hebben knipperbollen uitgerekend dat dit rondje de Deense staat 7 miljard euro heeft gekost.
Oh, btw, juf Connie is nu Eurocommissaris voor het Klimaat.

(1) Nee, niet naar buiten kijken.

  • Datum: .

woensdag 29 december-2010
Op ons artikeltje van gisteren over de Deense BTW-carroussel die woest aan het draaien sloeg toen ex-minister Connie Hedegaard in 2007 de verplichte registratie van handelaren in CO2-emissierechten afschafte, hebben we een reactie van een actieve lezer binnengekregen. In navolging van Wippie Assange schuiven we die hierbij licht geredigeerd door het luik. Komt ie:

"Op die bewuste dag in 2007 heeft Canada zich hiervan gedistantieerd en oefent nog steeds controle uit op dit soort bedrijven van eigen bodem. Omdat de carroussel wereldwijd begon te draaien, is dat door verschillende partijen in de markt niet in dank afgenomen. Maar via allerlei achterkamertjes werden ondanks die controle toch heel wat Canadese emissiefondsen op de daartoe ingerichte beurzen dermate uitgekleed dat ze de status van Penny Funds bereikten. Neem bijvoorbeeld Era Carbon. Dat had voor meer dan 100 miljoen dollar aan assets emissierechten in huis. De onderneming werd haast op wetenschappelijke manier geleid door nette mensen en had een contract met de grootste energieleverancier van Europa in de bureaula liggen. Na die dag in 2007 duikelde Era op de beurs naar 25 dollarcent.
Mensen begaan met het milieu wordt nou toch eens wakker! Het enige groen wat emiteert en fermenteert is de kleur van de greenback
".

Werd Connie bij de CO2 gezet? Nee, nee. Ze is keurig beloond voor haar inspanningen en heeft nu het postje van Eurocommissaris voor het Klimaat.

  • Datum: .

donderdag 30 december-2010
De eurosmurfen in Den Haag hebben nu ook een bijdrage aan ons CO2-zakje geleverd. Volgens hun zeer recent rapportje zijn er in dit verband invallen gepleegd bij naar schatting 2500 onverlaten die hebben meegezwierd in de BTW-carroussel.
Ze kregen eind 2008 al een kwalijk geurtje in hun neusjes, omdat de handel op de emissiebeurzen wel heel erg levendig werd. Met een echte piek in mei 2009 toen er in Frankrijk en Denemarken voor honderden meloenen heen en weer werd geschoven. Dat had gevolgen voor de prijs van een tonnetje CO2. Die steeg van 1 naar 12,5 euro. Dus dat was even smullen. Naar aanleiding daarvan werd her en der binnen de grenzen van het gereanimeerde Derde Rijk de tekst van de fiscale bijbel aangepast. En wat geschiedde? De prijs donderde in elkaar. Met 90 procent.
Uiteraard zouden we bijna willen zeggen werd door de Italiaanse kermisgangers flink gescoord. Op 17 december jl. kregen 150 ondeugende bureautjes daar ineens bezoek van een squadra fiscale smurfen uit Milaan. Volgens de eerste berichten hadden ze de boel voor 500 meloen euro besodemieterd.
Maar ten oosten van Nieuwerschans was het ook flink raak. In april van dit jaar werd daar bij 250 handelaartjes op de Tür geklopt. Hard geklopt, zacht geklopt, wie zal dat zijn? Nou, geen Sankt Niklaus. In de rest van ons beschavingsgebied wordt nog driftig gezocht. Ook in de Lage Landen.
Waar zo'n verwarming van de aarde al niet goed voor is. Het zal ons benieuwen of een van de betrokken smurfen in de nabije toekomst bij Wippie durft te leaken hoeveel meneer Gore aan deze grosse Schweinerei verdiend heeft. Die was al gevuld, maar er kan altijd wel een onsje bij.

  • Datum: .

maandag 7 januari-2013
Volgens een paar buitenlandse mainstreamvehikels wordt er in Brussel stiekem gewerkt aan het privatiseren van de watervoorziening (1). Niet iets om stijl ruggelings van te gaan. Per saldo zijn Reichsführer Von Rompuy en zijn kliek ingehuurd om dit soort zaken gaar te bakken. Binnenkort is Manneke Pis dus te bewonderen met een knijper op zijn fluit, wordt douchen een exclusieve bezigheid en kan je beter niet aan de schijterij raken, want tachtig keer doortrekken op een dag wordt een dure grap. En dat terwijl volgens onze kroonprinselijke rots in de branding schoon water en schone toiletten het ontbrekende stuk vormen in de armoedebestrijding. Zou hij aandelen hebben?

(1) Lees, maar houd uw plas even in.

  • Datum: .

dinsdag 15 januari-2013
Nog effe over dat stiekeme werkstukje van Reichsführer Von Rompuy en zijn secondanten om de leverantie van water te privatiseren. En de vooruitziende blik van opoe Bea om haar oudste zoon te verheffen tot waterexpert. In 2005 (!) boerde ene Peter Brabeck een videofilmpje vol met een lofzang op de vrije wereldhandel. Ondermeer in… water. Petertje: “Het krijgen van water is geen recht. Wie dat gelooft hangt een extreem geloof aan. Water is een ruw product. Een “voedingsstof” die geprivatiseerd en gecommercialiseerd moet worden” (1).
Vriend Brabeck was jarenlang een van de superbaasjes van Nestlé. Een wereldspeler op het gebied van “voedingsstoffen”, waar al dan niet genetisch mee geknoeid wordt. Verder doet en deed vriend Brabeck bestuurlijk ook een duit in het zakje bij EXXON, Credit Suisse en L’Oréal om er meloenen duiten voor terug te krijgen en vond hij ook een warm plekje bij opoe’s Bilderberg. Voelt u waar we heen willen? Heeft u goed gevoeld. Prins W.A. van Buuren mag dan vinden dat iedereen schoon water moet hebben. Al was het alleen maar om enge ziektes te voorkomen. Maar gratis? Dat is een hele andere emmer. Stay tuned.

(1) Wie even lekker griezelen wil:
Find more videos like this on Project Nsearch

  • Datum: .

vrijdag 18 januari-2013
Naar aanleiding van aflevering 2 van deze serie dd. 15 januari 2013 ontvingen wij deze alleraardigste e-mail die wij u niet willen onthouden. Jammie:

"Beste mensen van Kleintje Muurkrant,
Het griezelfilmpje in het artikel “Handel is Handel (2)” riep herinneringen bij me op aan een vergelijkbare “herderlijke bazen-preek” in de briljante film “Network” (1976) waarin TV-anchorman Howard Beale (gespeeld door Peter Finch) de oren wordt gewassen over “hoe het echt zit” door zijn superieur. Geniet ervan.
Ach ja, 1976. Wat toen allemaal nog moest gebeuren (kleine onvolledige greep):

  • Lekkerkerk-affaire 1980
  • Bhopal 1985 ( “... Union Carbide... those are the nations of the world today”, bestaat inmiddels ook al niet meer)
  • Kredietcrisis 2008 (“one vast... dominion of dollars”)
  • En van “our children will live to see that perfect world” is 37 jaar later ook nog steeds niet veel terecht gekomen.

Misschien kunnen jullie er iets mee, al is het alleen maar erom lachen. Met groet...

  • Datum: .

dinsdag 19 november-2013
Er komt op de grens van Israël en Jordanië een gezamenlijk industriepark, Sha'ar Hayarden. Tenminste als een voorstel daartoe zijn fiat krijgt van Nuttyahu's regeringsploeg. Dat zou voor Israël een aardige draaideur opleveren naar de Arabische markt. En dat niet alleen. Omdat er her en der landen in de wereld zijn die Israëlische produkten boycotten is het altijd makkelijk als je er een merk op kan plakken van je Jordaanse compagnon. Regeren is vooruitzien. En handel is handel.

  • Datum: .

maandag 26 mei-2014
Hij heeft er weinig bijgeleerd. Barack O. Om het veteranenschandaal een beetje op te pimpen bracht hij gisteren een bliksembezoek aan de Amerikaanse troepen in Afbaardistan. Die staan op de nominatie om back home te gaan, maar wat zegt Nobel's vredesduif? Dat ie het plan heeft opgevat om 10 duizend man permanent tussen de baarden te laten bivakkeren. Had ie dat overlegd met Karzai of diens potentiële opvolgers? Nee. Dat heeft ie op eigen houtje besloten. Naar eigen zeggen om al het goeie dat de USSA daar heeft gebracht niet in no time naar de kloten te laten helpen. Waar dat goeie uit bestaat zei hij er niet bij. Maar hij zal toch geen basketbalveldjes, Mac Donaldsruiven, kroegen, glijhuizen, wapentuig en andere westerse genoeglijkheden bedoeld hebben? Of ons democratisch gedachtengoed? Dan is ie nog gekker dan de ezel van Maria. Wat dan wel? Wat dacht u van de geweldige infrastructuur die de Amerikanski's en de Afbaardse warlords het afgelopen decennium in elkaar hebben gehangen voor de wereldhandel in hero en andere verwarrende middelen? Je gaat toch niet in je eigen waterput staan te zeiken? Bovendien zijn de verhoudingen met Rusland en China onlangs de poep ingereden en in de tweede Koude Oorlog die daarbij is ontstaan kan je een kant-en-klare hub in Afbaardistan uitstekend gebruiken. Of die domme Mo's dat nou willen of niet. Dus dat belooft nog wat in de nabije toekomst. Stay tuned.

  • Datum: .