Skip to main content

dinsdag 31 januari-2012
Nu we het toch over Egypte hebben. Vorig jaar was iedereen nog blij. De lente stond in volle bloei en Pa Moebarak, de ouwe tuinman die jarenlang alleen maar cactussen had gekweekt, was redelijk netjes buiten de deur gezet. Niet in zijn reet gestoken of in een riool gejaagd, maar in een leuk buitenhuisje neergezet in afwachting van zijn proces. Bungelen kan altijd nog.
Die lente was niet toevallig uitgebroken. Er was heel wat veldwerk verricht door een compagnie westerse democratiezaaiers, de zogenaamde NGO's, die zich met name richtten op jonge studenten om overal de bollen in de grond te steken. Het alternatief was de import van rebellen, die net als bij de Libische buren eerst van de hele tuin een chaos zouden maken voordat er uiteindelijk een bolletje geplant kon worden. En dan was het nog maar de vraag of Allah de gebeden wilde verhoren. Dus wat doe je? Je luistert goed naar het gefluister van de westerse Vijfde Colonne en gaat aan de slag.
En verdomd het lukte! Iedereen blij. Maar wat blijkt? De cactusleveranciers van Pa Moebarak hebben de tuin bezet en verdommen het om op te lazeren. Hebben voor de schijn een babbelbox in het leven geroepen, waar de Moslim Broederschap nu de dienst uitmaakt en laten af en toe het Tahrirplein occupyen tot ze er genoeg van hebben.
Nog ironischer. Een heel stel leden van de Vijfde Colonne kregen geen toestemming het land te verlaten in afwachting van een onderzoek naar de kwaliteit van de geplante lentebollen en de eventuële aanwezigheid van ziektekiemen. Een aantal Amerikaanse NGO-leden hadden ineens moeite om hun sluitspieren ordentelijk te laten functioneren en hebben hun toevlucht gezocht in hun ambassade. Prez. Obomba heeft inmiddels al geprotesteerd en gedreigd de geldkraan dicht te draaien als de betrokken colonistas nog verder worden gepiepeld.
Zo zie je maar, je kan wel bollen planten, maar die bloeien maar effies. En dan is het de vraag, hoe nu verder? Lente is mooi, maar er komt altijd wat achteraan.

  • Datum: .

dinsdag 7 februari-2012
Eerst waren het maar een paar Amerikanski's, maar nu zijn het er al 19. Samen met 24 luitjes uit andere windstreken (onder wie Serven, Duitsers, Arabieren en een verdwaalde Noor) worden ze min of meer vastgehouden achter de kont van de Sfinx. Ze mogen het land niet uit en komen binnenkort op de rol van het gerechtshof in Cairo. Ze hadden hun ziel en zaligheid verpand aan verschillende NGO's met mensenrechten, vrijheid, democratie en andere snuisterijen in het vaandel en worden nu verdacht van subversieve activiteiten. Vallen wij niet van verbazing achterover de Nijl in. Gezien de narigheid die zich achter sommige NGO's schuilhoudt mogen we gerust aannemen, dat er tussen deze 43 in ieder geval een paar fouterikken zitten die contacten onderhouden met secretsmurfen organisaties. Lente in Egypte? Het lijkt wel herfst.

  • Datum: .

vrijdag 2 maart-2012
Zo. Gebakken. Van de zestien Amerikaanse lentebloesems die in Egypte op sterk water waren gezet wegens subversieve activiteiten onder de plu van een NGO (niet goed onderweg) waren er al negen terug naar de USSA. Nu zijn ook de laatste zeven in de gelegenheid gesteld om op te rotten. Maar niet, nadat er 300.000 dollar in de Egyptische gleuf was geduwd. Willem Sonneveld zong het al: "geld doet wonderen en vooral als het een hoop is". De zestien moeten wel terugkomen als het proces in april wordt voortgezet. Ja hoor, en gij geleuft het.
En zo eindigt een rel die Egypte bijna beroofde van de jaarlijkse Yankee dollarinjectie van meer dan een miljard. Hoe het met NGO-ers uit de andere westerse landen gaat is net zo helder als een kop snert met kluif. Mogelijk dat ook daarvoor een bedragje geschokt moet worden. Leuk ideetje misschien voor andere armoelanden waar NGO's aktief zijn. Zo verdien je nog eens wat.

  • Datum: .

woensdag 5 juni-2013
Inpakken en wegwezen. Een kadi in Cairo had het blijkbaar aan zijn geefklieren. Hij bezorgde 27 NGO-hulpverleners een verblijf van vijf jaar in een zanderige kruipruimte. Gelukkig hadden die het onweer zien naderen en waren met de kameel van half zeven de Egyptische grens overgehobbeld. Op weg naar veiliger oorden. Vijf collega's, onder wie 1 American gringo, waren niet zo goochem geweest en mogen zich nu twee jaar afvragen hoe ze in allahsnaam zo stom waren geweest om zich achter de kont van de sfinx te verstoppen.
Denk je dat je er bent, ben je er nog niet. De betrokken kadi deed namelijk bij 11 man ook nog een jaartje voorwaardelijk in het winkelmandje. Daarnaast kieperde hij drie oh zo respectabele NGO's de Nijl in, op weg naar internationale wateren: Freedom House, National Democratic Institute en de Konrad Adenauer Foundation. Die moesten van de vrijgevige kadi opzouten, omdat ze geen vergunning hadden om opoe de straat over te helpen en de poen die ze omhanden hadden van te duistere afkomst was.
Wij mogen dan het Adenauer-vehikel nooit onder schot hebben genomen, die andere twee woelorganisaties herhaaldelijk (1). Dus we moeten in Egypte ook een abonnee hebben. Waar een kleine zandkorrel al niet groot in kan zijn. Stay tuned.

(1) Bezoek ons pyramidaal zoekbouwsel en u zult versteld staan

  • Datum: .