Skip to main content

woensdag 4 januari-2006
Dat zal je in Nederland niet veel meer horen, na het sluiten van de Limburgse mijnen. In de VS ook niet. Deze week kwam opnieuw de mijnramp in West Virginia (VS) in het nieuws, waarbij 12 mijnwerkers zijn overleden na een ontploffing in de Sago mijn.
Ach, komt meer voor en vergeleken bij de mijnrampen in China is het aantal doden gering. Dus zal het wel gaan over de emoties van de achtergebleven gezinsleden, de mijnwerkersgemeenschappen in die staat en meer van dat moois.
Maar we betwijfelen of er berichten komen over de achtergronden van die ramp. Zoals bijvoorbeeld dat de Sago mijn in het afgelopen jaar in totaal 208 maal de veiligheidswetten overtreden heeft (zie).
Maar ja, in de dappere nieuwe neoliberale wereld zijn veiligheidswetten belemmeringen op de economische groei, dus: niks mee doen en bij voorkeur: afschaffen. Toezichthouders, Arbeidsinspectie? Daar zetten we toch gewoon een meeloper aan het hoofd, dan zit ook dat wel goed. De huidige eigenaar van de mijn is de International Coal Group (ICG), opgericht door ene Wilbur Ross. Ross is financier die zich gespecialiseerd heeft in het opkopen van (bijna) failliete bedrijven om ze om te katten. Uiteraard door allereerst de bestaande arbeidsovereenkomsten (inclusief pensioenregelingen en ziektekostenverzekeringen) op te zeggen en verder te bezuinigen op zaakjes als veiligheid. Daarna wordt de zaak verkocht: de winst aan de aandeelhouders, het verlies voor de werkers. Gewoon, zoals het hoort.

  • Datum: .

maandag 9 januari-2006
Tja, die mijnramp is inmiddels alweer verdrongen door ander nieuws, zoals de laatste ziekenhuisopname van Cheney. Maar er druppelen nog wel wat achtergrondverhalen door. Dat er offers gebracht moeten worden voor de modernisering van de economie staat voor de sprekende poppen uit media en politiek als een paal boven water. Dus zeg maar gedag tegen allerlei sociale regelingen die in Azië nog niet bestaan; ieder voor zich is net nieuwe motto.
In de VS (ons lichtend voorbeeld) hebben Clinton en Bush al stevig gesnoeid in het sociale stelsel, in milieu richtlijnen en de veiligheid op de arbeidsplaats. Bush doet dat gewoon door op cruciale posities iemand te benoemen die alles weet van wat de economie nodig heeft. Dus wordt de veiligheid in de mijnbouw bewaakt door een voormalige lobbyist van de belangen van de mijneigenaren. De druk op de inspectiediensten om onveilige arbeidsomstandigheden gewoon te laten voortbestaan is enorm, en als er door de inspectie geen hoge boetes worden opgelegd dan gaan de bedrijven gewoon door. En in het kader van grotere efficiency bij mijnrampen is het aantal reddingsteams dat bij wet is voorgeschreven, stilletjes teruggebracht van 2 teams per mijn naar één team op de vier mijnen. Bovendien is ook dit werk om het maar op zijn Nederlands te zeggen uitbesteed. Bij deze ramp duurde het bijna twaalf uur voordat de volledige reddingsploeg ter plaatse en afgedaald was; twee uur nadat de overlevenden het loodje hadden gelegd. (zie deze "blogger")

  • Datum: .