Skip to main content

maandag 11 juni-2012
Nu de “hulp” aan de Spaanse banken niet veel meer dan een druppel op een withete plaat is zijn de Eurocraten in het Brusselse gaan nadenken over mogelijke ramp scenario's. En wat komt er uit de kooker van de dames en heren?
Zaakjes als: beperking van het op te nemen bedrag uit de PIN automaten; beperking van het kapitaalverkeer; opschorten van het Schengenverdrag. Binnenkort zal Pechtold wel weer pleiten voor diepere verdere modernisering en Europese integratie. Nu is het arbeidsrecht in Nederland al stiekempjes afgevoerd, dankzij de Kunduz coalitie. Maar we weten het, nog even doorbijten en na Spanje gloren Cyprus en Italië dus dat komt allemaal best wel goed.

  • Datum: .

woensdag 13 juni-2012
In theorie kan Spanje dus 100 miljard lenen. Het aardige hiervan is dat 22 procent van die 100 miljard, dus 22 miljard door Italië moet worden geleverd. Italië zit zelf met een probleempje wat lenen betreft, zij moeten op dit moment 6 procent rente betalen. Spanje gaat 3 procent betalen over die 100 miljard. Geweldige regeling: het ene land moet lenen tegen 6 procent en dan uitlenen tegen 3 procent. Daar zullen dan vast aanvullende bezuinigingen nodig zijn.
Ondertussen zal de Spaanse staatsschuld met 100 miljard oplopen en ook daar: verder bezuinigen. Dat bedrag van 100 miljard komt trouwens aardig overeen met Duitse leningen aan Spanje (in staatsobligaties 19,5 miljard, aan banken 34,4 miljard, aan ondernemingen, respektievelijk onroerend goed 51 miljard).
Het volgende land in het vizier van de internationale speculanten is Italië. In het kader van de actie “van je vrienden moet je het hebben” verklaarde de Oostenrijkse minister van financiën dat Italië ook “hulp” van Europa nodig heeft om haar problemen onder de knie te krijgen. Paul Krugman gaf het in zijn column van 12 juni jl. aardig weer: het lijkt erop alsof de politieke elite in Europa (en de lidstaten zouden wij aanvullen) altijd klaar staat om de banken te verdedigen, maar weigert toe te geven dat deze politiek de bevolking niet helpt. Nee, van de Pechtolds, Plasterks en andere neo-liberalen kun je zo' n ommezwaai niet verwachten.

  • Datum: .

maandag 10 september-2012
Het Griekse parlement heeft nog wat probleempjes met de "noodzakelijke" bezuinigingen, de Griekse regering treuzelt nog wat en flapperdeflap liggen er al weer nieuwe noodzakelijke hervormingen in het verschiet. Althans, volgens de nieuwe kolonisatoren van dat land, de Troika. Die nieuwe zesdaagse werkweek hebben we hier al eerder aangekondigd, maar we zijn er nog (lang) niet. Het aantal maximale werkuren per dag moet verhoogd worden tot 13 uur; ontslag, aanname en werkuren moeten op basis van de behoeften van het bedrijfsleven worden ingevuld; ontslagen moeten vrijwel onmiddellijk ingaan, niks vier maanden wachttijd; ontslaguitkering korten tot 50 procent en uiteraard korten op de sociale verzekeringen. Slavernij in een neoliberaal jasje; in d66 speak: modernisering.
Nou ja, dat zijn de Grieken maar denkt de gemiddelde woning”bezitter” in dit land, hebben we leker niks mee van doen. Hahaha. Als het daar lukt dan moeten “we” hier wel volgen, concurrentie verhoudingen enz. enz enz. verzin maar een reden. Maar ja, we moeten de euro nou eenmaal redden, ook al wordt het een lire (dat belooft veel goeds voor salarissen en uitkeringen). Ondertussen haalt Spanje het Guinness Book of Records. De werkeloosheid is gestegen tot 24,5 procent, Griekenland staat op 22,3 procent. Aardig is dat de "deskundigen" van het IMF beloofden dat de Griekse werkeloosheid bijna 15 procent in dit jaar zou zijn. Helaas, pindakaas.

  • Datum: .