Skip to main content

dinsdag 10 juni-2003
Die jongen van Potter en staatssecretaris Van Leeuwen hebben bij de verdeling van de FM-frequenties echt wel hun best gedaan hoor. Om de diversiteit op de radio te waarborgen. En monopolie-posities te voorkomen. Mag niet van Brussel hè. Dus wat dat laatste betreft hebben ze bijvoorbeeld de eis gesteld dat er tussen de verschillende gegadigden geen zakelijke dwarsverbindingen mochten bestaan. Dus luitjes die hun belangen gespreid hadden over verschillende lawaaiproducenten werden daarmee gedwongen op één paard te wedden en hun geld uit de andere paarden terug te trekken. Al dan niet tijdelijk. Al dan niet na onderlinge afspraken. De gegadigden moesten vervolgens een businessplan naar Van Leeuwen toesturen. Inclusief hun bieding ofwel hoeveel poen ze over hadden voor de door hen begeerde frequentie. De bewindsman kon op zijn ministerie niet beschikken over gekwalificeerde speurneuzen, dus gaf hij opdracht aan PricewaterhouseCoopers om de stofkam erdoorheen te halen om te zien of alles kosher was. Voor zover wij konden achterhalen was volgens het dure Amerikaanse bureau alles kosher. In hoeverre dat voor de volle honderd procent is vast te stellen is ons overigens een raadsel. Ook al gezien het feit dat veel van de betrokkenen lijden aan oude Veronica-proppen in hun bloed en bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Niettemin bestonden er wel degelijk risico’s voor de gegadigden. Stel je hebt een bult geld zitten in 538. Dan wil je toch graag dat die club een FM-frequentie krijgt want anders verlies je zeker een groot deel van die bult. Of misschien wel alles. Dus neem je maatregelen (Op deze kwestie komen nog uitvoeriger terug in een van de volgende delen van deze serie).
Een ander probleem binnen deze materie doet zich voor nu alle FM-koek is verdeeld.
Wie weerhoudt bijvoorbeeld John de Mol, die af en toe Erik de Zwart naar buiten stuurt om naar voorbijgangers te blaffen, ervan om over te gaan tot koop van zenders die net verblijd zijn met zo’n frequentie? Als je bereid bent om voor Noordzee een belachelijke 86 miljoen neer te tellen om elk risico van een defecit te voorkomen, schrik je er ook niet voor terug om 25 miljoen euro te bieden voor ID & T van Duncan Stutterheim. Geen misselijk sommetje. Zelfs niet voor dat koninkje van de Nederlandse dance-scene met die dollartekens in zijn irissen en die gouden lepel tegen zijn huig. Als die kooptrend zich nog even voortzet en wellicht de dwarsverbindingen weer zijn hersteld komt van al die fraaie bedoelingen van Potter, Van Leeuwen en Brussel geen moer terecht. Een paar grote boys verdelen de boel onderling en maken zich op voor de eindstrijd tegen de "staatsomroepen" in Hilversum. Ook wat dat betreft gaan we steeds meer op het land van Bush en zijn roofridders lijken. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 11 juni-2003
Wij horen veel. Soms is het ruk (vgl. Huub Stapel), soms is het raak. In de context van deze serie hoorden wij kortgeleden het volgende: In de aanloop van de strijd rond de verdeling van de FM-frequenties zouden een paar jongens die poen in Radio 538 hadden zitten een beetje de kriebels in de kont hebben gekregen. Nee, niet Lex den Hengst (Harding). Die is door alle wateren gewassen. Laten we zeggen de anderen, om het een beetje spannend te houden. Want wie kon garanderen dat staatssecretaris Van Leeuwen een van de felbegeerde frequenties aan 538 zou geven? Zo ja, fluweel. Maar zo niet, dan zaten deze jongens financieel gezien behoorlijk met hun fluit in het zand. Dus kozen ze - al dan niet met andere plannen in het achterhoofd – voor het te gelde maken van hun aandeel in Radio 538. Ook in verband met de belangen die ze elders in de branche al hadden en dwarsverbindingen mochten niet Van Leeuwen (zie ook aflevering 11). Vraagje: Hoeveel waren hun belangen waard? Er moest toch al een businessplan gemaakt worden in verband met de ophanden zijnde veiling, dus dat kwam mooi uit. Volgens het verhaal zou dat zijn uitbesteed aan Archipel BV aan de Weteringschans in Amsterdam. Wij even checken bij de firma via de volgende mail:

" Ten behoeve van een op stapel staande serie artikelen op de website www.stelling.nl/kleintje/actueel.html met betrekking tot de gang van zaken rond de verdeling van de FM-frequenties, zouden wij graag van u willen vernemen of het juist is dat uw onderneming heeft zorggedragen voor het vereiste businessplan van Radio 538?"

Het duurde even, maar we kregen toch keurig antwoord:

"Het is juist dat wij R538 ondersteund hebben bij haar vergunningaanvraag om gebruik te mogen maken van bepaalde frequentieruimte in de ether. Gezien de aard van de relatie met R538 zijn we niet in de positie om hierover met u in contact te treden".

Dat laatste mag wat merkwaardig overkomen, maar wij zijn toch licht verguld met het antwoord. Dat stukje info was dus waar en dat geeft ons het vertrouwen dat de rest van het verhaal ook klopt. Want het businessplan van Archipel zou niet alleen gebruikt zijn om Van Leeuwen te behagen, maar ook bij de waardebepaling en de verkoop van de belangen van bovengenoemde 538-boys. Het wordt nog leuker. Stay tuned.

  • Datum: .

vrijdag 13 juni-2003
De volgende etappe van onze speurtocht naar de gebeurtenissen achter de schermen bij 538 voorafgaand aan de FM-frequentiemarkt bracht ons naar de voor sommige naïevelingen nog chique Apollolaan in Amsterdam. Daar huist namelijk op nummer 151 het Nederlandse filiaal van Booz Allen Hamilton. Een dure, wereldwijd opererende management consultant die op het hoofdkantoor in Londen een tijd lang prins Constantijn als stratego-expert in dienst heeft gehad. Ons was namelijk verteld dat die onderneming door de leiding van de zender was gepraaid om eens te kijken naar het businessplan dat de firma Archipel in elkaar had gehangen. Als het om een heleboel kluiten gaat wil je nog wel eens een second opnion. Omdat we het e-mailadres door een of andere blokkade op de computer niet konden vinden belden wij maar even naar de Apollolaan en kregen een warm klinkende telefoniste aan de lijn. Met haar ontwikkelde zich het volgende gesprek:
KM: Wij willen graag een e-mail sturen naar uw onderneming. Maar we kunnen het e-mailadres niet vinden.
Booz: Wie moet u dan hebben?
KM: Dat weten we niet. We zijn bezig met een verhaal over 538. En uw onderneming schijnt daar ook iets mee te maken hebben gehad.
Booz: U heeft geen namen verder?
KM: Nee, helemaal niks.
Booz: Ik geloof dat u meneer Stroeve moet hebben. Die heeft meen ik iets met 538 te maken gehad.
De warm klinkende telefoniste spelde vervolgens het e-mailadres, groette ons vriendelijk en hing op. Waar vind je nog zoiets? Bloemen en een zoen.
Wat ons betreft betekende het gesprekje overigens wel dat Radio 538 inderdaad Booz Allen Hamilton had geraadpleegd. Opnieuw bleek een onderdeel van de story juist te zijn. Dus stuurden wij een e-mail naar Jan Stroeve. Oud-student aan de Erasmus Universiteit, oud-eigenaar van een koeriersdienst,oud-medewerker van Nestlé en Nesquik, maar toch eenvoudig gebleven. Een deel van de tekst van de mail aan Stroeve willen wij u niet onthouden en luidde als volgt:

"Ten behoeve van een aantal artikelen voor ons webmagazine op www.stelling.nl/kleintje/actueel.html over de gang van zaken binnen Radio 538 in de aanloop naar de nieuwe FM-frequentieverdeling zouden wij graag van u willen vernemen met welk doel de leiding van die onderneming zich tot u heeft gewend. Was dat wellicht ter beoordeling van het businessplan dat door Archipel was opgesteld? Of lagen daar andere motieven aan ten grondslag?".

Het zal ons benieuwen. En om de kans op een antwoord niet nog kleiner te maken hebben we maar niet gevraagd of Booz Allen Hamilton voor zijn 538-job echt een half miljoen heeft gebeurd, zoals het verhaal wil. Staat ook zo ordinair om naar zoiets te vragen. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 17 juni-2003
En wij maar zeggen dat Jan Stroeve van die keurige management consultancy Booz, Allen, Hamilton aan de Apollolaan een eenvoudige gozer is gebleven. Nou niet echt dus. Geen antwoord op onze email (zie aflevering 15). Nou kan je wel denken wat moet ik met zulke ordinaire gasten van zo’n lulblaadje. Maar als dit soort gasten met een flinke zak florijnen op de stoep zou staan zouden ze bij Booze, Allen, Hamilton de hand wel over het Erasmus-hart strijken. Hm? Janus? Een half miljoen beuren om een businessplannetje uit te kammen is niet beroerd. Toch? Oké, je candlelight supper valt je wat zwaar op je maag als je Erik de Zwart een uurtje op bezoek hebt gehad. Maar geld doet wonderen en vooral als het een hoop is (vgl. W.Sonneveld). En dan zijn we nog zo keurig geweest om tot nu toe geen namen toe noemen. Laten we nog heel discreet een deel van de e-mail weg die we Jan hebben gestuurd. Maar wie ons zo hautain behandelt kan hem krijgen ook. Want die rest had betrekking op Advent International. De Amerikaanse club die wel interesse had in de overname van een flink belang in R538. Hebben 538 en Advent de kosten samsam gedeeld Jan? Als dat zo is dan heeft 538 toch nog altijd een kwartmiljoen euro betaald. Kejje nagaan waar het effe om gaat. Geen wonder dat er bij 538 hommeles in de tent was. En dat De Zwart samen met matroos Gordon naar John de Talpa is overgelopen. En dat Ton Lathouwers van Sky Radio meneer De Zwart om meer dan één reden uit zijn balboekje heeft geschrapt. Maar goed Jan, dat is jouw pakkie niet. Bedankt voor het gebrek aan medewerking. En om met Peter Knegjens zaliger te spreken: Ajuu paraplu.

  • Datum: .

zaterdag 29 november-2003
Wat schreven wij in juni 2003? Dat een aantal luidruchtige lieden van radio 538 een businessplan had laten opstellen bij de Amsterdamse BV Archipel in verband met een mogelijke verkoop van hun belangen in de zender. Het businessplan werd vervolgens door het Nederlandse filiaal van Booz, Allen & Hamilton door de wringer gehaald om te zien of er misschien nog onvolkomenheden in zaten. In het deftige kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan hebben ze nu en dan nog wel eens een off-day als per ongeluk iemand de naam van Eric de Zwart laat vallen. Al bij al dus een heel duurbusinessplannetje. Maar dat was niet voor J. Doedel. Er had zich namelijk een potentiële Amerikaanse koper gemeld: Advent International. Een slokop met belangen in een slordige 500 ondernemingen in 35 landen. Wij hebben zowel Booz, Allen & Hamilton als Advent op onze bekende keurige manier gevraagd hoe het zat. Geen zuchtje terug. En wat staat er nu in De Telegraaf? Dat Advent het belang van grootmoloch Rupert Murdoch in 538 overneemt. Zo’n 55 procent van de aandelen. Geen ruk over De Zwart cs. Het kan betekenen dat de deal tussen het keffertje van John de Mol en Advent indertijd is afgeketst of dat die in alle stilte al heeft plaatsgevonden. Een leuke taak voor de professionele collega’s om dat eens uit te pluizen. Want wachten op persberichten is geen kunst. Stay tuned.

  • Datum: .

zondag 4 januari-2004
Wij van Kleintje Muurkrant zijn net mensen. Wij halen graag ons gelijk. In juni van het afgelopen jaar meldden wij als eerste en enige dat Advent International, een wat duistere Amerikaanse venture capital-winkel, in het diepste geheim in onderhandeling was met de grootaandeelhouders van 538 voor de overname van de zender. In de periode daarna zijn we herhaaldelijk op de kwestie teruggekomen omdat we altijd nieuwsgierig zijn naar het schaamteloze zakkenvullen van deze zogenaamde vrije jongens. Eind november ging de Australische mediahaai Rupert Murdoch als eerste door de knieën en droeg zijn belang van ongeveer 55 procent van deaandelen aan de Amerikanen over. Tegen een onbekende vergoeding. Op 25 december streek Rob Out, de vader van Veronica, de vlag van zijn leven. Maar niet nadat hij drie dagen daarvoor samen met zijn oude gabbers Lex den Hengst (alias Harding) en Peter de Jager de schuimers van Advent gelukkig had gemaakt met een aandelenpakket van zo’n 32 procent. Eveneens tegen een onbekende vergoeding. Gevoegd bij de 55 procent van Rupert brengt ons dat op 87 à 88 procent. Waar zit het restant? Nou, ome Lex blijkt nog steeds een vinger van tien procent in de 538-pap te hebben. Die ziet wel wat in het Amerikaanse avontuur. Resteren nog twee niet getraceerde procenten. Mogelijk zitten die nog bij Erik de Zwart. Het alter ego van Den Hengst dat in die periode bekendheid kreeg als de kefkees van John de Mol. En zo keurig door Archipel BV en het kakkineuze Booz, Allen, Hamilton liet natellen hoeveel de club van 538 nog waard was als de inmiddels opgekraste staatssecretraris Van Leeuwen onverhoopt hun melkkoe niet zou honoreren met een FM-koek. Al met al hadden we het dus in juni helemaal bij het rechte end. Voor het uitspitten van de vraag wat het amoureuze geschuifel met Advent precies voor invloed heeft gehad op de FM-verdeling was onze polsstok te kort. We hebben een paar keer geprobeerd om de zogenaamde media-experts bij de mainstreambladen uit hun lethargie te rossen. Noppes. Jammer.

  • Datum: .