maandag 20 december-2010
Komt in de beste kringen voor, ietsje te gehaast iets doen en oeps, foutje. Soms een probleem, soms niet. Wordt wel lastig als het gaat om iets officieels, zoals een hypotheekakte, of een wet.
De Ierse politiek (en hun Europese meesters) hadden haast om de banken te redden van een bankroet. Sorry, iets te gehaast, om het land te redden van een bankroet dat een gevolg was van het redden van de banken van een bankroet. Was een wetje voor nodig, kwam er natuurlijk en u raadt het al, wetje ging door het parlement als een mes door zachte boter. Zucht, alles gered en het financiƫle circus trok op naar het volgende dreigende bankroet.
Ondertussen blijkt het Ierse wetje toch te snel in elkaar gezet, waardoor de Europese Centrale bank en de Centrale banken van de Eurozone geraakt worden. Kijk, die banken gaan ervan uit dat er bij de banken gewoon een liquiditeitsprobleem is. Zeg maar simpel gezegd, er zijn genoeg fondsen voorhanden om het geld van de klanten uit te kunnen betalen. Dus wat doet de ECB & Co: gewoon tijdelijk geld uitlenen zodat dat probleem is opgelost. De onderpanden bestaan uit bezittingen en of beleggingen van de lenende bank. Zolang dat robuuste beleggingen zijn is er niks aan de hand. Maar als het allemaal wat langer duurt dan wordt er geleend op basis van slechte beleggingen (uiteraard tegen de boekwaarde, niet de marktwaarde). Daar zit de kneep, blijkbaar heeft het Ierse wetje dat laatste mogelijk gemaakt. De vraag is nu of er een nieuwe wet moet komen. Ja en er komen verkiezingen in Ierland aan. Maar... Ierland is IJsland niet (nog niet).
Overigens, een liquiditeitsprobleem (zoals de ECB het omschrijft) is het niet, het is een solvabiliteitsprobleem. De bezittingen en beleggingen van de banken - wanneer die laten we zeggen de helft waard zijn van het bedrag waarmee ze op de bankbalans staan - dan is er sprake van bankroet. Deregulering en modernisering, geweldig.
- Datum: .