maandag 16 januari-2006
Het zal u misschien niet erg zijn opgevallen, maar wij hebben niet zon rooskleurige visie op het wereldgebeuren. Dat komt waarschijnlijk omdat wij genetisch wat somber in elkaar zitten en daardoor iets verder plegen te kijken dan het zoveelste wereldkampioenschap darten, voetbal, schaatsen, beachvolleybal, knikkeren, afwassen, hamburgers opvreten, mussen schieten, beachneuken en andere sporten die nog in de hoofden van lieden als John de Mol rondspoken. Om de grote meute af te leiden van de grote problemen die zich inmiddels hebben aangediend. En waarvoor momenteel in het Midden-Oosten, Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika al oorlogen worden gevoerd. Want het doel heiligt onze middelen. En onze middelen worden schaars.
Maar er gloort hoop. Piet van der Hoop. Al jaren een fanatiek voorvechter van de biobrandstof. Hij stuurde ons vanuit de Friese toendras het volgende herderlijke mailtje:
In mijn schrijven van 28 oktober 2005 energiecrisis in aantocht heb ik al benadrukt dat geo-politieke spanningen de catalisator zullen zijn van grote prijsstijgingen op de oliemarkt. Door Katrina is de prijs van de olie even boven de 70 $ per vat gestegen. Vervolgens daalde die naar onder de 55 $, om daarna weer heel langzaam richting de 60 $ te gaan.
Matthew Simmons, een Texaanse oliebankier, heeft rake dingen gezegd in zijn boek Twilight in the desert (ISBN 047173876X). Hij verwacht een sterk stijgende olieprijs. Zelf verwacht ik dat door de nucleaire dreiging van Iran de prijs van een barrel olie snel door de 70 $ zal stoten om vervolgens richting de 80 tot 100 dollar te stijgen. Daarna ligt de weg vrij om naar de 200 $ door te stoten en daarmee ontstaat dan ook de echte groene biobrandstofmarkt.
Zonder subsidie kunnen we dan bijvoorbeeld groene diesel produceren, die kan concurreren met minerale brandstoffen.
Vergeleken met 1980 is de prijs van olie goedkoop te noemen. Nu zou de prijs, rekening houdend met de jaarlijkse inflatie, op 238 $ moeten staan. Dus tel uit je winst. Na Bin Ladens Flying Circus in 2001 is het menens geworden in het Midden-Oosten en kunnen we nog van alles en nog wat beleven. Het interessante is dat zowel de prijs als de voorraadvorming stijgen. En dat gebeurt alleen als er grote geo-politieke dreigingen voor de deur staan.
Over prijsstijgingen gesproken: Jeroen van der Veer van Shell zei in 2004 dat ie verwachtte dat de prijs van de olie snel zou terugzakken naar 25 $ per vat. Dat zijn natuurlijk politieke praatjes waar niemand wat aan heeft. Ondertussen investeert Shell miljarden in hun Tearsands in het Canadese Alberta en dat kan alleen bij een prijs van ruim boven de 25$ per vat. Dus zon Jeroen van der Veer (met alle respect) zit iedereen wat op de mouw te spelden.
Totdat Putin de gaskraan dichtdraaide zat iedereen bijna weer te slapen. Bin Laden heeft de eerste alarmbel geluid. Nu weer Putin en de Iraanse president. De prijs moet met een rotgang over de 100 $ en dan is iedereen bij de les! Mensen begrijpen nu dat als een Arabier of een Rus de kraan dichtdraait er een flink probleem kan ontstaan. Voor de biobrandstofmarkt een geweldige impuls en ik denk ook dat we het van schurken moeten hebben. Want al die ambtenaren in Nederland slapen rustig door!
Nou spoort zijn analyse niet overal met die van ons. Maar één ding is duidelijk. Als we niet gauw wat doen zitten we binnen een paar decennia bij kaarslicht te pimpampetten. En zagen we stiekem bomen om. Niet om de Awacs de ruimte te geven, maar om de kachel aan de gang te houden. Want de vijanden van Don Quichote bieden niet voldoende soelaas en kernenergie is de dood in de pot. Dus pleur als de donder onze noordelijke toendras vol met koolzaad. Dan kunnen wij tenminste met een gerust hart en met een Oranje Stahlhelm op onze knar de toekomst tegemoet zien.
- Datum: .